TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güler ‘Kuş Cenneti’ni sordu

CHP’li Güler İzmir Kuş Cennetini Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2014 07:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Güler ‘Kuş Cenneti’ni sordu

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler İzmir Kuş Cennetindeki sorunları Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu.

İzmir Kuş Cenneti barındırdığı kuş türleri, sulak alanları ve yaban hayatı ortamı ile Dünyanın sayılı yaşam alanlarından birisi olduğunu ifade eden Güler, “Menemen-Çiğli sınırları arasında binlerce hektarlık alanda yer alan kuş cenneti 300’e yakın kuş türüne barınak oluşturmaktadır” dedi.

İZMİR İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS

Kuş cennetinin 1. Derece Doğal SİT Alanı, Gediz Deltası Sulak Alanı, Yaban Hayatı Koruma Sahası ve Ramsar Sözleşmesi kapsamında olduğuna vurgu yapan CHP’li Güler, “Türkiye’de sadece İzmir Kuş Cenneti ‘yaban hayatı koruma sahası’ olarak kabul edilmektedir. Bu çok önemli bir özellik. Büyük bir metropolün yanı başında bu kadar çok kuş türünün barındığı, yaban hayatının koruma sahası olarak belirlendiği bir yer İzmir için büyük bir şans. Burasını çok iyi koruyup, geliştirip çocuklarımıza, gelecek nesillere bırakabilmenin özeni ve gayreti ile hareket etmeliyiz” dedi.

Ancak kuş cennetinin ciddi sorun ve tehditlerle karşı karşıya olduğunu dile getiren Güler şöyle dedi: “Aralarında nesli tehlikede olan yüzlerce kuş türünün barındığı-ürediği-beslendiği sulak alanda ivedi önlemler alınmazsa onarılması mümkün olmayan tablolarla karşılaşabiliriz. Çünkü canlıların hayat bulduğu sulak alan günden güne kötüleşmekte. Bu da burada barınan türleri olumsuz etkilemektedir. Özellikle sulak alandaki ada ve yarımadalar dalga hareketiyle aşınmakta. Kaybolan sadece ada ve yarımadalar olmayacak nesli tehlikede ve tükenmekte olan birçok kuş türü de kaybolacaktır. Soruna ertelemeksizin acil çözümler geliştirilmeli ve uygulamaya konulmalıdır.”

TURİZME VE MİLLİ PARK STATÜSÜNE KAZANDIRILMALI

İzmir Kuş Cennetinin milli park statüsüne ve turizme kazandırılması gerektiğine de değinen Güler açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Doğal ve yaban hayatın korunması bilincinin geliştirilmesi ve farkındalık yaratılması anlamında turizm önemli bir araç olabilir. Bunun bölgeye ekonomik katkıları da beraberinde gelecektir. Dünyanın birçok yerinde bu gibi yerler doğal hayat bilinicinin kazandırılması amacıyla turizme açılmaktadır. Alınan önlemler ve yaban hayatına gösterilen özen ile doğanın bu eşsiz cömertliğine sahip çıkılmaktadır. Bizde neden olmasın. Bizim kuş cennetimiz doğal zenginlikler ve kuş türleri açısından daha fazlasını barındırmaktadır. Ayrıca milli park olarak da değerlendirilebilir. Böylelikle kuş cenneti ve çevresi korunup geliştirilmesi için personel ve bütçe gereksinimleri yönünden yönetsel bir güvenceye alınabilir.” (HABER MERKEZİ)

Birgül Ayman Güler’in Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’dan yanıt bekleyen soruları:

*Bakanlığınızın İzmir Kuş Cenneti’ni koruma ve geliştirme konusunda ne gibi çalışmaları bulunmaktadır?

*Bakanlığınız döneminde İzmir Kuş Cenneti ile ilgili yapılan çalışmalar ve bunlara ayrılan harcamaların tutarı ne kadardır?

*Kuş Cenneti ile ilgili olarak İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları nelerdir? Bu kararlar uygulamaya konulmuş mudur? Konulmadıysa nedenleri nelerdir?

*Kuş Cenneti’nde, dalyandaki ada ve yarımadaların yok olmasını önlemeye yönelik herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılması planlanmakta mıdır?

*Bakanlığınızda İzmir Kuş Cenneti’nin Milli Park statüsünde değerlendirilmesi gibi bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılması planlanmakta mıdır?    

*Bakanlığınızın, İzmir Kuş Cenneti’nin turizme kazandırılmasına yönelik herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır? Yapmayı-planlamayı düşünüyor musunuz?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.