TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uykusuzluk depresyona yol açıyor

Geç yatma, beyindeki vücut saatinin çalışmasını bozarak kalitesiz uyku, depresyon ve davranış sorunlarına yol açıyor

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2014 13:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Uykusuzluk depresyona yol açıyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, biyolojik iç ritim ile sosyal ritim arasındaki farklılıklar nedeniyle yanlış zamanda veya geç saatlerde uyumanın, tüm organizmada hormonal düzensizlikler oluşturduğunun bilim çevrelerince kabul edildiğini söyledi.

 GEÇ UYUYANLAR DEPRESYON EĞİLİMİNDEDİRLER

Kan şekerinin düzenlenmesi, vücut sıcaklığı, kan basıncının ayarlanması, kalp ritminin ayarlanması, sindirim sisteminin çalışmasının belirlenmesi gibi pek çok fiziksel durumun yanı sıra beyin işlevlerinin de bu düzensizlikten etkilendiğini vurgulayan Selvi, "Yaptığımız çalışmalarda, geç yatmanın beyindeki vücut saatinin çalışmasını da bozarak kalitesiz bir uykuya, depresyona ve davranış sorunlarına yol açtığını belirledik. Geç uyuyan bireyler, depresyona daha yatkındırlar ve çok düşünmeden hareket etme eğilimi içerisindedirler" diye konuştu.

 UYKUSUZLUK BERABERİNDE BİRÇOK SIKINTIYI GETİRİYOR

Akşam belirli bir saatten sonra beden ve beynin, uyku ile ancak kendini tamir edebileceğini ifade eden Selvi, erken yatmak ve kalkmanın doğal iç ritme ve biyolojik saate uygun bir davranış olduğunu dile getirdi. Uykusuzluğun aynı zamanda yorgunluk, halsizlik, isteksizlik, sinirlilik yapabildiğini anlatan Selvi, bu durumun dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü gibi nedenlerle küçük kazalara ve okul başarısızlıklarına yol açtığını belirtti. (AA/KONYA)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.