TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Baptist Kiliseleri Türkiye Kongresi İzmir’de başladı

İlk defa Müslüman bir ülkede yapılan dünyanın 120 farklı ülkesinden 500’e yakın din adamı ve akademisyenin katıldığı Dünya Protestanlar Kongresi İzmir’de başladı

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2014 07:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Baptist Kiliseleri Türkiye Kongresi İzmir’de başladı

Dünyanın 120 ülkesinden 500’e yakın din adamı ve akademisyenin katıldığı Dünya Protestanlar Kongresi, dün İzmir’de başladı.

Swissotel Büyük Efes’de başlayan ve 11 Temmuz’a kadar sürecek kongreye Kültür Turizm İl Müdürü Abdulaziz Ediz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Dünya Baptist Kiliseleri Başkanı John Upton, Dünya Baptist Kiliseleri Türkiye Temsilcisi Ertan Çevik, AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmirliler Derneği Başkanı Gündüz Kapancıoğlu ve birçok din adamı katıldı.

“EVİMİZDE GİBİYİZ”
Dünya Baptist Kiliseler Birliği Başkanı John Upton, burada iyi ağırlandıklarını belirterek, “Çok teşekkür ederiz. Çok mutluyuz. Buradaki baptistlerin sayıca çok olduğundan ne kadar memnun olduklarını anlayabilirsiniz. Ramazan olmasına rağmen bizi bu kadar sıcak karşıladınız. Herkes bize nazik davrandı. Türkiye’ye geldiğimizde evimize gelmiş gibi hissettik” dedi.
Azınlıklar konusunda Türkiye’nin hassas davrandığını belirten Upton, sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada önemli model oluşturuyorsunuz. Dünyanın her yerinden göçmenleri kabul edip onlara güvenli bir yer sağlıyorsunuz. Bu yüzden siz Türklere teşekkür ederim. Bizim köklerimiz burada, Smyrna’da, Efes’in arka bahçesinde.”
Organizasyonun ilk defa Müslüman bir ülkede yapılmasından mutluluk duyduklarını belirten AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de şunları söyledi: “Kutsal bir bereket ayındayız, bu kongrenin de bereketli geçmesini diliyorum. 13 yıllık AK Parti iktidarında halkımızın Müslüman ve Gayrimüslim olduğuna bakmadan herkese adil yaklaşıyoruz. Biz din, dil, ırk, milliyet gözetmeksizin herkese aynı değerde yaklaşıyoruz; çünkü biz yaratılanı Yaratandan dolayı seviyoruz. Suriye’de iç savaş yaşanıyor ve Esad kendi vatandaşlarını katlediyor. Bugün Türkiye’ye 1 milyonun üzerinde Suriyeli mülteci sığınmıştır. Bu sığınanlar arasında 50 bin üzerinde Hıristiyan Süryani de var. Biz, Türkler tarih boyunca aynı adaletle ne milliyet ne din gözetmeden insanlara yaklaştık.”

ATİNA’YA CAMİ GEREKLİ
Türkiye’nin gösterdiği yaklaşımın aynısını beklediklerini dile getiren Sait, Atina’da cami yapılması gerektiğini, dünya başkentleri içinde sadece Atina’da cami olmadığını dile getirdi.
Sait, geçen günlerde Amerikan Dış İlişkiler Meclisi’nde Türkiye’de kiliselere baskı yapıldığı kararının çıktığını ancak durumun böyle olmadığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Buraya gelen tüm dini liderler kiliselere baskı olmadığını görecek. Türkiye’de kimseye baskı yapılmıyor. Biz herkese kucak açıyoruz. 120 farklı ülkeden gelen bu liderler kendi ülkelerine gittikleri zaman özgürlüğün hoşgörünün ne olduğunu anlatacaklardır.” (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.