TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dario Moreno’nun derdi büyük

İzmir’in Karataş semtindeki Tarihi Asansör Binası’nın bulunduğu Dario Moreno Sokağı’nın trafik sorunu, vatandaşın tepkisini çekiyor

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2014 07:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dario Moreno’nun derdi büyük

DAVUT İPEK

İzmir’in Tarihi Asansör Binası’nın bulunduğu sokak trafik sorunuyla karşı karşıya. Dario Moreno Sokak olarak bilinen sokağın trafiğe açık olması, bölgede bulunan yerli ve yabancı turistlerin tepkisine neden oluyor. Sokağın sakinlerinden ve tek esnafı olan kafe sahibi Serkan Karakaş, trafik sorunuyla ilgili şunları söyledi: “İzmir destinasyonunda dört tane lokasyon var. Yani turizm amaçlı gidilebilecek dört tane yer var. Bunlar Kadifekale, Konak Meydanı yani Saat Kulesi, Kızlarağası ve Tarihi Asansör… Maalesef Tarihi Asansör’ün bulunduğu Dario Moreno Sokak’ta çok dar ve kısa bir yürüme alanı var.  Üstelik bu yol trafiğe açık. Bu yolun trafiğe açık olması buraya gelen yerli ve yabancı konuklarımıza aşırı derecede bir zulüm oluyor. Turizm açısından baktığımızda artık çok tehlikeli bir durumda burası. Bu sokakta kontrollü geçiş sağlanmasını talep ettik, yaklaşık 450 kişiden imza topladık. Fakat tabiri caizse kaile alınmadık. Bu gerçekten çok önemli bir problem. Bu problemin bir şekilde aşılması gerekiyor. Bu sokağın dışında Halil Rıfat Paşa’ya çıkabilmek için üç tane daha sokak var. Çok basit bir uygulamayla buranın trafik yoğunluğu diğer müsait sokaklara kaydırılarak, buranın hiç olmazsa turistik değerinin korunmasına katkı sağlayabiliriz.”

“KAİLE ALINMADIK”

Sokağın sorunlarıyla bizzat kendisinin ilgilendiğini de söyleyen Karakaş, “Buraya gelen yabancı konuklarımız söz konusu sorun sebebiyle durumdan çok kötü şekilde etkileniyorlar. Sadece yabancı konuklar değil, yerli turistler de bu durumdan dolayı çok sıkıntı çekiyorlar. Güzel bir düzenlemeyle burası gerçek anlamda rahata kavuşabilir. Ben bu sokağın tek kafesini işletiyorum. Mahallede böyle başka bir kafe yok. Burada esnaf olmanın gerekliliklerini ben yerine getiriyorum. Bütün sokağı günde iki kez yıkıyorum ben. Ayrıca temizliyorum da. Ben esnaf olarak bu sokağın bu tür işlerini görmekte gayret ediyorum. Sokağın elektrik, su gibi sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyorum. Fakat problem buradaki yöneticilerin turizme bakış açısında. Turizm, İzmir için son derece önemli bir olgu. Gerek İzmir Ticaret Odası’nın gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun büyük çabaları sonucu kruvaze gemileri arttı burada. Fakat bu sorun hala çözülemedi. Aziz Kocaoğlu İzmir için bir değerdir. Ancak buranın neden hala trafiğe kapatılmadığını anlamış değiliz. Üstelik çift yön trafik yapılıyor. Yani gelip buraya tek yön levhaları taktılar ama pek dikkate alındığını söyleyemeyiz. Bu herkesin sorunu ve buradaki herkes bu durumdan şikayetçi. Bizim zamanında başlattığımız imza kampanyasına yaklaşık 450 vatandaşımız destek verdi fakat bunun yanında yaklaşık 200 yabancı turist de bize bu konuda destek verdi. Onlar dahi bu durumdan şikayetçi. Bu sokağın en büyük problemi bu. Zaten onun dışında ortaya çıkan bütün problemleri biz halletmeye çalışıyoruz. Ama bu trafik sorunu bizim halledebileceğimiz türden bir sorun değil. Belediyenin bu konuyla en yakın zamanda, özenle ilgilenmesi gerekiyor. Trafik açık olduğu sürece burada olaylar olmaya da devam edeceğe benziyor. Buradan düğün arabaları geçiyor ve düğün çocukları ciddi şekilde yaralanmalar yaşayabiliyorlar. Düğün çocuklarına silah sıkıldı burada. Hatta daha iki hafta önce burada bir damat bıçaklandı ve ağır şekilde yaralandı. Bu trafik sorunu çözümlenirse, bu tür sorunlar da ortadan kaldırılmış olacak. Geçen sene 700’e yakın ihbar verildi bu konuda. Sadece düğün arabalarının buraya girmemesi dahi, bu büyük angaryayı önleyecektir. Ama maalesef bu konu hakkında bir çalışma yürütülmedi” dedi.

“HALKA AÇIK TARİHİ YER ÇOK AZ”

Sokağın dar olması sebebiyle buraya gelen turistlerin geçen arabalardan dolayı sıkıntı çektiklerini de söyleyen Karakaş şunları da kaydetti: “Tarihi Asansör’ü herkes kullanıyor. Öğrenciler, yaşlılar, turistler ve diğer vatandaşlar burayı sık sık kullanıyorlar ve buradan bir araba dahi geçti mi, kendilerini zaten daracık olan bu sokakta sağa sola atmak zorunda kalıyorlar. Dario Moreno Sokak’ta bir şeylerin değişmesini istiyorsak, muhalif kafa anlayışından çıkarak, İzmir için gerçek manada bir şeyler yapma hususuna dikkat çekmemiz gerekiyor. Zaten İzmir’in merkezinde yerli, yabancı turistlere gösterebileceğimiz ve halka açık olan tarihi yer çok az. Bu yerleri koruma altına almazsak insanlar nereyi gezecek? Ben yirmi altı senemi turizme verdim. Ama bu kadar saçma bir uygulama hayatım boyunca hiçbir ülkede, şehirde görmedim. Ben bu sokağın temizliğine de bakıyorum, yeri geldiğinde çiçek ekiyorum, hatta bazen burada meydana gelen kavgaları yatıştırmaya uğraşıyorum. Ben ne devletim ne emniyetim ne de belediyeyim. Ben yine bu sokak için elimden geleni yaparım sorun değil. Ama ben bu konuda sadece destek istiyorum. Bana bir adım gelsinler, ben on adım atarak burayı daha da güzelleştiririm.”

“KONTROLLÜ GEÇİŞ YAPILSIN”

Sokağın trafiğe kapatılmamasının haklı sebeplerinin de olabileceğini belirten Serkan Karakaş, “Şimdi buraya gelen turistlerin rahat rahat fotoğraf çekmesi, gezmesi için de bu sokak trafiğe kapatılmıyor olabilir. Ama en azından buranın kontrollü geçiş sistemleriyle düzene sokulması yararlı olacaktır. Buraya bir sistem yapılsın ve sadece turist, belediye araçları vs. içeri girebilsin. Onun dışında hiçbir araç buraya sokulmasın. Burası trafiğe açık kaldığı sürece, buraya gelen turistler araçların sokağa girmesiyle kendilerini sağa sola atmaya devam edecek ve buralara kadar gelerek yapmış oldukları geziden hiçbir zevk almayacaklardır. Bu sokağı istediğimiz gibi çiçeklendiremiyoruz bile. Çünkü arabalar bu dar sokaktan geçmeye çalışınca insanlar kendilerini sağa sola atıyorlar ve kendilerini attıkları bu yerler çiçek ekmek istediğimiz alanlar. Zaten çiçek ekmeye müsait olup da ekilebilecek tek yer buralar. Ama araçların buradan sürekli geçiş yapması, hatta çoğunluğunun artık tek yön levhasını dahi dikkate almadan çift yönlü olarak bu sokağı kullanmaları, Dario Moreno Sokağı’nın güzelleşmesini de engelliyor. Dediğim gibi halka açık olarak tanıtabileceğimiz dört tane yer var İzmir’de. Onları da bu şekilde heba ediyoruz. Hiç olmazsa burada kontrollü geçiş uygulaması yapılsın ve elektronik duba sistemleriyle trafik olayları biraz daha rahatlatılsın. Tarihi Asansör’ün yanında belediyeye ait bir restoran var. Buraya araçlı müşteriler geliyor. Bu konuda da yapılacak uygulama çok basit. Sokağın girişine kontrollü bir geçiş sistemi yapılır, daha sonra burada bir görevli gelen araçlara geçişi açar ve tekrar kapatır. Bu daracık sokaktan koca kamyonlar geçmeye çalışıyor. Bu gerçekten çok büyük bir sorun. Bazen turistler buradan araba geçtiğini görünce gülüyorlar. Çünkü burası tarihi bir sokak ve onlar bunun farkında. Hatta bizden daha fazla farkındalar. Bence artık bizim de bunun farkına varmamız lazım ve bu tür tarihi mekanlarımızı gerçek manada koruma altına almamız lazım. Anlamadığım şey, bu sokak Kordon’dan veya Sevgi Yolu’ndan daha mı değersiz? Elbette Kordon İzmir’in sembollerindendir ve korunması gerekmektedir. Fakat Tarihi Asansör’ün olduğu bu Dario Moreno Sokak da İzmir’in sembollerindendir ve en az bir Kordon kadar korunması gerekmektedir. Yetkililer bu konuda artık gerekli işlemleri yapmalı ve İzmir’in en köklü yerlerinden biri olan, tarihi Rum evlerinin bulunduğu bu sokağı trafik sorunundan kurtarmalı. Dario Moreno Sokak hak ettiği ilgiyi görmeli” dedi.

“KÜLTÜR-SANAT SOKAĞI OLMALI”

Karakaş’ın ardından sokak trafiği ile ilgili Turgutreis Mahallesi Muhtarı Celal Artan da düşüncelerini aktardı. Artan, “Dario Moreno Sokağı’nın en azından girişinin trafiğe kapatılmasını istiyoruz. Oradaki o kapalı alanın sanatsal faaliyetlere ve etkinliklere açık olmasını istiyoruz. Bununla ilgili olarak da hazırlayıp gerekli makamlara ilettiğimiz dilekçelerimiz var. Turgutreis Mahalesi’nde yapılmasına ihtiyaç duyulan işlerin listesini barındıran dilekçenin ilk maddesi bu konuyla ilgiliydi. İzmir’in tanınmış, ünlü sanatçısı Dario Moreno’nun isminin verildiği bu sokağın araç trafiğine kapatılarak, kültür-sanat etkinliklerinin gerçekleştirileceği bir sokak haline gelmesini talep ettiğimizi biz zaten daha önceden bildirmiştik. Fakat bu konuda gerekli hizmeti henüz almış değiliz. En son Hakan Tartan zamanında bazı yerler kapatıldı, Dario Moreno Sokak’ta ve Mithatpaşa Caddesi’nde bazı bölümleri resimlendirmişlerdi. Fakat şimdi artık kaynak mı ayıramıyorlar, yoksa bu bölgeyle ilgili farklı bir düşünce mi var bilemiyoruz. Üstelik belediyede, bu bölgeyi çok güzel bir kültür-sanat merkezi haline getirebilecek elemanlar da vardır. Belediyenin bu konuda artık daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Bunu sadece bizler, yani bu bölgede yaşayan vatandaşlar değil, buraya gelen yerli ve yabancı turistler de istiyor. Umuyoruz ki en kısa zamanda bu konuyla ilgili bir çalışma başlatılır ve Dario Moreno Sokak hak ettiği hizmeti artık alır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.