TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sünnet, kanseri engelliyor

Genel Cerrah Op.Dr. Mahmut Duran, sünnetin kanseri engellediğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2014 07:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sünnet, kanseri engelliyor

Özel Dünyam Hastanesi Genel Cerrahı Op.Dr. Mahmut Duran, “İleri yaşlarda sünnetli olan erkeklerde, çiftlerin rahim ağzı kanserinin oluşması daha az görülmekte. Penis başı kanserinin gelişimi de sünnetli olanlarda, sünnetsiz olanlara göre daha az görülmekte” dedi. Türk toplumunda sünnetin hem dinimiz gereği hem de sağlık açısından erkek çocuklarının yüzde yüzünde sünnet yaptıklarını söyleyen Op.Dr. Mahmut Duran, şöyle konuştu: “Dünyada bu oran yüzde yirmilerde. Tıbbi gereklilik olarak sünnetin yapılacağı şartlar vardır. Genellikle erkek çocukların doğumdan itibaren idrar yapmakta zorlanma, ateşli sancı, ağrı, enfeksiyon, kızarıklık gibi sebeplerde sünnet yapılmakta ayrıca şikayet olmadan da erkek çocuklarına geleneksel olarak sünnet işlemi uygulanmaktadır.”

2 İLE 4 YAŞ ARASI

Duran, sünnet işleminin ameliyat şartlarında ve steril ortamda cerrahi olarak yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Lokal anestezi ile o bölgeyi uyuşturarak yapılabilmekte. Genel anestezi yöntemiyle de sünnet yapılabilmekte. Sünnet işlemini uyguladıktan birkaç saat sonra hastaneden çocuğu taburcu etmekteyiz. Ertesi gün zamanını ayakta geçirebilir. Sünnet işlemini 6 ay ve bir buçuk yaş arasında önermekteyiz. Yine 2 ile 4 yaşı arasında önermekteyiz, yine 6 yaşından sonra yapılmakta. Genellikle çocuğun kendini yeni tanımaya başladığı, cinsiyet gelişiminin olduğu, korkunun en üst safhada olduğu 4- 6 yaşlarında çocuğun sünnetini önermiyoruz tıbbi bir gereklilik olmadıkça. Yaz aylarında toplu sünnet olaylarında hızlı bir işlem olduğu için ailelerin daha konforlu bir ortamda sünnet olayını gerçekleştirmesi için toplu sünnetler mümkün mertebe önermiyoruz. Ama uygun şartlar sağlandığı, steril bir ortamda cerrahi olarak ameliyat şartlarının kullanarak sünneti önermekteyiz.”

KANSER RİSKİ

Sünnetin faydalarından bahseden Op.Dr. Mahmut Duran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sünnet olan çocuklarda idrar reflüsünün önüne geçebiliriz. Yine penis derisi kesik olmayan sünnetsiz çocuklarda bu bölgede mikroorganizmaların çoğalmasıyla enfeksiyon gibi durumlar oluşabilir. Ayrıca, ileri yaşlarda sünnetli olan erkeklerde, çiftlerin rahim ağzı kanserinin oluşması daha az görülmekte. Penis başı kanserinin gelişimi de sünnetli olanlarda, sünnetsiz olanlara göre daha az görülmekte.” (İHA/KAYSERİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.