TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uyku hapları Alzheimer riskini artırıyor

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmada, uykusuzluk ve anksiyeteye karşı kullanılan bazı ilaçların uzun süreli kullanımının Alzheimer’a bağlı bunama riskini yüzde 51’e kadar artırabileceği tespit edildi

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2014 09:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Uyku hapları Alzheimer riskini artırıyor

Fransa Bordeaux ve Kanada Montreal Üniversite’sindeki bilim adamları tarafından yapılan ortak araştırmada, uykusuzluk ve anksiyeteye karşı kullanılan bazı ilaçların uzun süreli kullanımının Alzheimer’a bağlı bunama riskini yüzde 51’e kadar artırabileceği tespit edildi. İçinde benzodiyazepin etken maddesi bulunan bu ilaçların kullanım süresine bağlı olarak beyin fonksiyonlarındaki tahribatın artabileceğini belirtildi. 1769 Alzheimer hastası ile 7 binden fazla sağlıklı kişinin verilerin incelendiği araştırma sonucunda, uyku haplarının en fazla üç ay kullanılması tavsiyesinde bulunuldu. 6 yıl süren araştırmalar, benzodiyazepin maddesi içerin ilaçların beyin fonksiyonlarını bozduğunu ve yaşlıların kesinlikle kullanmaması gerektiğini gösterdi.

“KANSER TÜRLERİNE SEBEP OLABİLİYOR”

Uzman Psikiyatrist Doktor Tanju Sürmeli, “İlaçlar uyku sırasında hafızanın pekiştirilmesini olumsuz etkileyebilir ve bu da ilerde Alzheimer’ın ortaya çıkmasına neden olabilir” dedi. Bunların araştırılması gerektiğine dikkat çeken Sürmeli, “Uyku bozukluklarında kullanılan bu tür benzodiyazepin içeren hipnotik ilaçların uzun süreli kullanımının depresyon yaptığı; sigaranın ölümcüllüğü kadar ölüme neden olabildiği ve bazı kanser çeşitlerine sebep olduğu da bilinmekte” açıklamalarında bulundu.

BİR AYDAN FAZLA VERİLMEMELİ

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi uyku ilaçlarının normalde bir aydan fazla verilmesini tavsiye etmediğini belirten Psikiyatrist Doktor Tanju Sürmeli, “Eğer bir aydan fazla verilirse normal uyku döngüsünün tekrar beyinde çalışmasını engellendiği biliniyor. Akademi, uyku bozukluğunda ilaçsız ve yan etkisi olmayan Biofeedback tedavisini tavsiye etmektedir” dedi. (İHA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.