TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kitaplar arasında ‘çocuk gelin’

İzmir Kitap Fuarı’na Enstalasyon Sanatçısı Nursel Önen tarafından kanlı gelinlik giydirilerek hazırlanan ‘çocuk gelin’ damgasını vurdu

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2014 06:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kitaplar arasında ‘çocuk gelin’

EMİNE ŞEKER

Uluslararası Aktivist Sanatçılar Derneği İzmir Kitap Fuarı’nda bir farkındalık yarattı. Sanatçılar, Türkiye'nin en önemli toplumsal sorunlarından biri olan ‘Çocuk gelinler’e dikkat çekmek amacıyla ‘Çocuk Gelin'e Hayır’ protestosu yaptı. Kitaplar arasındaki 13 yaşındaki bir kız çocuğu, kanlı gelinliği ve mutsuz makyajıyla dikkatleri üzerine çekti.

‘Çocuk Gelinlere Hayır’, ‘Oyuncaklarımı geri ver’ sloganları atılan protesto hakkında gazetecilere açıklama yapan Uluslararası Aktivist Sanatçılar Dernek Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan, yüzyıllardır kanayan yaraya, çocuk gelinlere dikkat çekmek istediklerini ifade etti.

‘ÇOCUK GELİNLER’ BİR GÜN SONA ERECEK

Işıkhan, çocuk gelinlerin hızla devam etmesi ve çoğalmasını evlilik olarak değil, cinayet olarak değerlendirdiklerini vurgulayarak, “Maalesef bu eylemler bu çocuk yaşta yapılan evlilikler sadece ülkemize özgü değildir. Orta Doğu’nun değişmez yazgısını biz aydınlar olarak bir araya gelmemiz halinde halkımızı eğitmemiz ve bilinçlendirmemiz gerekir. Bunların bir gün sona ereceğine inanıyorum” dedi.

ÇOCUKLAR OYUN ALANLARINDA OLMALI

Kamuoyunun bu konuda duyarlı olmasını talep eden Işıkhan, “Bu sorun bireysel bir sorun değildir. Bu sorun tüm dünyanın sorunudur. Sanatın hayata müdahil olmasını isteyen bu anlamda eylemleri olan bir örgütüz. Çocukların çocuk yaşta, çocuk parklarında, kütüphanede, oyun alanlarında olması gerekirken ilgisiz ve alakasız, çağdışı bir ruhla yaşının 4 katı büyük birisiyle evlendirilmesine anlatacak kelime bulamıyorum. Biz bunları reddediyoruz. Çocuklar oyunları ve oyuncakları ile baş başa yaşamalıdır. Bu nedenle çocuk gelinleri şiddetle kınıyoruz. Buna duyarsız kalan halkı da reddediyoruz.Onlara karşı savaşacağımızı söylüyoruz, gereken önlemleri de almakta kararlıyız” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.