TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Birsen, yerlerde sürünüyor

Konak Agora Antik Açık Hava Müzesi’nin yanındaki tarihi Kurşunlu Camii önünden geçen herkesin tanıdığı Birsen Uzmay’ın yaşamı bir dram filmi gibi. Gençlik yıllarında babasını kaybetti annesi ikinci kez evlenince üvey baba elinde büyüdü. Uyanık olan soyadı da bundan sonra babalığının soyadı olan Uzmay olarak değişti. Ancak Birsen’in çileli yaşamında hiçbir şey değişmedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2014 08:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Birsen, yerlerde sürünüyor

HAMZA GÜL

Konak Ali Reis Mahallesi’nde yaşayan Birsen Uzmay, günlerini Yeni Mahalle’nin Tarihi Namazgah Kurşunlu Camisi’nin önünde sürünerek geçiriyor. 51 yaşındaki Birsen doğuştan fiziksel engelli. Belden aşağısı tutmayan, kollarında engel bulunan Birsen, geçtiğimiz Nisan ayına kadar hayatını annesi ile birlikte geçiriyordu. Annesi yaşamını yitirince daha bir yalnız kalan Birsen’in abisi var ancak abisi evli ve ayrı yaşıyor. Sadece akşamları Birsen’i alarak evine götürmeye yardım edip, buradan kendi evine geçiyor. Geceleri annesi ile yaşadığı evde yalnız başına kalan Birsen’in tek hayali rahatça gezebilmesini sağlayacak bir akülü araba. Bu hayalle yaşama tutunan Birsen sabah sürünerek gününü geçireceği Namazgah Kurşunlu Cami önüne gelerek gün boyu burada kuru yerde oturarak etrafı seyrediyor gelen geçenlerle konuşuyor. Mahalle esnafı ve sakinlerinin getirdiği yiyeceklerle beslenen Birsen’in en büyük sorunu ise temizlik. Kendi ihtiyacını göremediği için mahalleli kadınların yaptığı kadar temizlikle yetinmek zorunda kalan Birsen için, mahalle sakinleri yetkililerin bir bakımevine yerleştirilmesini istiyor. Gün boyu gördükleri manzara karşısında üzüldüklerini ifade eden Yeni Mahalle sakinleri, “Biz elimizden geldiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz ama bu tam olmuyor. Biz ilgilenmediğimiz zamanlarda Birsen’in bu halinden bile istifade etmeye çalışan kötü niyetli insanları görüyoruz. Bunun için bir an önce ya bir akülü araba veya bir bakımevine yerleştirilmesi Birsen’in kurtuluşu olur” diye konuştular.

BABALIK ELİNDE YAŞAM

Birsen, kirler içindeki elleri ile gözlerinin önüne dökülen saçlarını kaldırarak, “Ben 51 yaşındayım, çocukluğumdan beri böyleyim, önceleri annem babam sağ iken hayatım bu kadar zor değildi. Gençlik yıllarımda babamı kaybettim, annem ikinci kez evlenince babalık elinde büyüdüm. Bu hayatımın en zor günleri diye düşündüm, ama babalığımı ve annemi peş peşe kaybedince yaşamın daha zor olduğunu gördüm. Abim var ama o evli evi ayrı, çocukları var. Sadece ben çok hastalanınca alıp hastaneye götürüyor ve birde akşamları buradan eve götürüyor. Onun dışında ben sürüne sürüne hayata tutunmaya çalışıyorum. Burada camiden çıkanların verdiği harçlıkları biriktirerek bir akülü tekerlekli sandalye almak istiyorum” şeklinde konuştu. Yeni Mahalle Muhtarı Kemal Evgi, mahallesinde bin bir zorlukla yaşayan Birsen Uzmay için, tüm mahalle sakinleri ve esnaflarının üzüldüğünü ancak bir bakım evine yerleştirmek için yetkililerin yardım etmesini beklediklerini ifade ederek, “Mahalle sakinleri bu konuda benden yardım istiyor, bende yazı ile kaymakamlığımıza ve valiliğimize konuyu ileteceğim. Ancak hayırseverlerin yada devletin bir bakımevine Birsen’i almaları onun için en hayırlısı olur” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.