TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Uğur Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Uğur Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Devrim Zıypan’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri i

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2014 07:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Uğur Mahallesi

Hamza Gül - MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (140 ncI Mahalle)

Mahallenin adı:  Uğur

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35260

Mahallenin nüfusu:  50

Mahallenin seçmeni: 40

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 12

Mahallenin muhtarı:  Devrim Zıypan

Konak merkezde işyerlerinin teslim aldığı buram buram tarih kokan mahallelerden birisi de Uğur Mahallesi. Mahallenin dar ve dolambaçlı sokaklarını fotoğraflamak için gezerken kendimi bir an eski günlerde burada yaşayanlar gibi hissettim. Sanki birisi o cumbalı evlerin penceresinden benim adımı çağıracakmış hissi ile yaptığım büyüleyici gezintiyi ne kadar yazsam yine de eksik kalır. Kocaman kapılı konaklar gökyüzüne doğru yükselen ikinci katları ve üzerlerindeki kiremitli çatılardan sağlan kalanlar veya zaman içinde restore edilenler görenleri doğal bir yaşama davet edercesine zamana direniyor. Bu ihtişamlı yapılarda yüzlerce yıl İzmir’i yöneten idareciler, kentin ileri gelenleri, Rum tüccarlar, Levanten ailelerin buralarda nice anıları vardır ki, günümüzde bile bugün ayakta kalan evlerin içinden sanki o günlere ait sesleri ulaştırıyor kulaklarımıza. 1880 yılında vali olan Mithat Paşa’nın konağının bulunduğu mahalle diğer eski konak mahalleleri gibi bir çok ünlünün yaşadığı bir yer olarak bilinmekte. Tarihi Salepçioğlu Caminin minaresinden sokak aralarında çınlayan ezan sesi, her sokak kıvrımında ayrı bir akustikle mest ediyor ruhunuzu. Uğur Mahallesi sokaklarını gezerken en çok beni yaralayan görüntü bir kaderine terk edilen o güzelim evler, ikinci olarak da bu evlerin bir şekilde yok edilerek yerlerine betondan İşhanı şeklinde binaların yapılmasıydı. Bu absürt durum sadece İzmir, Kanak’a özgü değil, geçmişinde binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan tüm Anadolu kentlerinin ortak kaderi olarak çıkıyor karşımıza. Oysa burada çok değil yüz yıl öncesinde bile farklı kültürlerden, farklı dil ve dinlerden insanlar hoşgörü zemininde dostça yaşamış ve buraları korumuştu. Ne olduysa son 50 yılda hoyrat bir şekilde bizim kuşak bırakın buraların anısını yaşatmak uğruna sahiplenmeyi, buraları tamamen talan etmek için ellerinden geleni de artlarına koymadılar. Herşeye her duruma karşı ayakta kalan yapıları ve bu yapıların kümelendiği sokakları görmeyenlerin kesinlikle ilk fırsatta burayı görmelerin tavsiye ederim.

DAR SOKAKTA OTOPARK

Konak Belediyesi’nin internet sitesinde Uğur Mahallesi’ne ait bilgilere baktığımızda mahallede yaşayan nüfus yok olarak görünüyor. Oysa gerçekte elbette böyle değil, çünkü bu mahallede muhtar azalarla birlikte 40 kişi civarında bur nüfus ve seçmen yaşamakta. Yine belediyenin verilerine göre mahallede bulunan 117 binada 35 konut, 618’de işyeri tescilli olarak görünmekte. Uğur Mahallesi’nin 12 sokağının tamamı dar ve kıvrımlı bir şekilde tarihi evlerin arasından geçiyor. Geçen süreçte buradaki yerleşik yaşam yerini konfeksiyon ağırlıklı işyerlerine ve imalathanelere terk ettiği için bu sokaklarda park eden araçlar insanın içini karartıyor. Sokak zaten dar bir de rastgele araç parkı yapılması buralardaki yaşamı iyice zorlaştırıyor. Bu sokaklardan zaten araçla geçmeniz mümkün olmadığı gibi, gün içinde burada birisi ölüyor diye ambulans çağırsanız bile ambulansın geçebileceği bir yol kalmıyor. Mahalleden geçenlerin en büyük şikayeti de bu gelişi güzel hiçbir kontrole tabi olmayan araç parkları.

ADI KONULAMAYAN SÜREÇ

Uğur Mahallesi konumundaki eski yerleşim yerlerinin bulunduğu mahalleler de benzer durumları görmekteyiz. Bu da burası eğer SİT Alanı ise buraları bir şekilde ya kamulaştırın veya uygun koşullarda sahipleri buraları ayakta tutabilecek tadilat ve onarımları yapabilsin diyen mahalle muhtarı Devrim Zıpyan, “Burada birçok tarihi evimiz bakımsızlıktan kaderine terk edilmiş durumda, bazı yıkılma noktasında, şimdi gerek yerel yönetimlerimiz gerekse de Kültür ve Turizm Bakanlığı buralarda yapılması gerekenleri acilen bir çalışma başlatarak duyurmalıdır. Buralarını uygun bir biçimde istimlak edip tamamen kendi haline bırakabilirsiniz veya buraları aslına uygun restorasyonla ayağa kaldırır ve turizmin hizmetine kazandırırsınız. Bizim mahalle gibi bir çok mahallede bu tür yapılar belirsiz bir şekilde bir bir yıkılıp gidiyor. Açıkcası bu duruma çok üzülüyorum” dedi.

SEZEN AKSU EVİ

Ünlü sanatçı Sezen Aksu’nun da yaşadığı evin bulunduğu mahalleden birçok siyasetçi ve bürokrat da yetişmiştir. Mahalle sınırları içinde İmam Hatip lisesi, Milli Çocuk Kütüphanesi ve iki de cami bulunmakta.  Mahallede bulunan işyerlerinin belediyenin çöp topla saatleri ile ilgili sıkıntı yaşadığına dikkat çeken muhtar Devrim Zıpyan, “Belediyemiz mesela akşamları saat 19’dan sonra çöplerinizi şuralara bırakın diye uyarılarda bulunuyor. Oysa bakıyoruz ki esnafımız sabahtan çöpünü kapı önleri ve sokak kenarlarına atmış durumda. Belediye çöp araçları haklı olarak gün içinde bu sokaklara park eden araçlar yüzünden giremiyor. Bu nedenle sabah bırakılan çöpler akşama kadar hem çevreye pis kokular yayıyor, hem de önümüzdeki günlerde havaların iyice ısınması ile buralar tam bir sinek yuvasına dönecektir. Şimdi bizim burada nüfusu az mahalle diye bakılıyor ama bizler yine mahkemeler başta olmak üzere bütün resmi kurumlar, bankaların gönderdikleri bütün evrakların kontrol ve takibi yine buradaki muhtarların asil işi olarak görünüyor. Madem bizler nüfusumuz azda görünse bile halen Ankara’daki bir çok kurumdan resmi yazılar mahalle muhtarlığına gönderiliyor. Sıkı ise bir de bu evrakların başına bir sorun geldiğinde de ceza mahkemelerinde yargılanıyoruz. Muhtarız diye bizim yaptığımız iş bir milletvekili pozisyonu ile karşılaştırılmasa da en az sorumluluğunuz onların ki kadar var. Bu anlamda bizim mahallelerdeki sorunlar ve çözümleri noktasında belediyelerimizin bu konuda bizlere temasa geçmesini bekliyoruz” diye konuştu

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.