TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İtfaiyecilere uyarı veren özel ceket

Her gün farklı tehlikelere karşı hayat kurtaran itfaiyeciler, kendileri için tasarlanan özel ceketle çalışmalarını daha güvenli yapabilecek

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2014 06:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İtfaiyecilere uyarı veren özel ceket

Her gün farklı tehlikelere karşı hayat kurtaran itfaiyeciler, kendileri için tasarlanan özel ceketle çalışmalarını daha güvenli yapabilecek

İtfaiyeci ölümlerinin önüne geçilmesi amacıyla, yaşam tehdidi yaratan durumlarda uyarı veren özel bir itfaiyeci ceketi tasarlandı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ender Bulgun ve akademisyenler, hayatlarını tehlikeye atan itfaiyeciler için vücut, çevre ve alev ısısını ölçerek acil durumda uyarı veren, sıcaklık artınca üzerindeki şeritlerin renk değiştirdiği ceket yaptı. Dekan Prof.Dr. Ender Yazgan Bulgun, itfaiyecileri, yangın sırasında ölümden kurtaracak özel donanımlı giysinin ilk prototipini üretti. Prof.Dr. Ender Yazgan Bulgun, itfaiyecilerin yanmayan kumaşlar, nem, sıcaklık ölçebilen sensörler ve uyarı sistemlerinin buluştuğu tasarım sayesinde daha güvenli çalışabileceklerini söyledi.

“MERKEZ ARACA DA SİNYAL GİDİYOR”

Prof.Dr. Yazgan Bulgun, ceketi önce danışmanı olduğu öğrencisi Müge Yılmaz ile birlikte yüksek lisans tezi olarak çalıştıklarını, ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği akademisyenlerinden oluşan ekibiyle birlikte son noktaya geldiklerini kaydetti. Tasarladığı özel giysinin itfaiyecinin vücut ısısının yanı sıra çevre ısısı ve alev ısısını ölçümleyebildiğini, hem kendisine hem de merkez araca tehlikeli durumlarda bilgi verdiğine işaret etti.

“TEKNOLOJİYLE SARMALANMIŞ İTFAİYECİ CEKETİ”

İtfaiyeci ölümlerinde nemin de önemli bir faktör olduğunu belirten Prof.Dr. Yazgan Bulgun, şöyle konuştu: “İtfaiyeciler, yüksek dereceli ortamlara giriyor, yoğun olarak terliyorlar. Alevler, yükseldikçe nem vücutlarında daha şiddetli yanıklara yol açıyor. Bu sebeple sensörlerin ısının yanı sıra nem ölçmesi ve bilgi vermesi önemliydi. Vücudunun ısısı hayatını tehdit edecek boyuta ulaşmaktaysa, ortamdan çıkması için giysi uyarı veriyor. Aynı durum, ortam sıcaklığı için de geçerli. Ya da karşısındaki alev, girmemesi gereken bir sıcaklıktaysa aynı şekilde uyarı geliyor. Bazen de itfaiyeci yangında düşebiliyor. Yaptığımız tasarım sayesinde bu durum da ana araca bildiriliyor. Hedef, hayat kurtarırken itfaiyeciyi de koruyabilmek, hayatına sağlıklı devam etmesini sağlamak.”

250 BİN TL’LİK DESTEK

Projeyi hayata geçirebilmek için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurduğunu anlatan Prof.Dr. Ender Yazgan Bulgun, 250 bin TL’lik destek aldığını ifade etti. Prof.Dr. Yazgan Bulgun, aklına gelen fikrin gerçeğe dönüşme sürecinin 6 yılı bulduğunu kaydederek, “Projenin bugünkü haline gelebilmesi için farklı disiplinlerden bir ekip kurulması gerekiyordu. Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) projesi olarak yola devam ettik. Elektrik-elektronik mühendisleri, Kıvanç Kimya gibi projede birlikte yol aldığımız kişi ve kurumlar var. Bakanlık desteği ile elektronik ekipmanlar aldık. Çok sayıda test yaptık. Proje yürütücüsü olarak, ekibimizle birlikte başarılı sonuca ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

MALİYETİ 350 AVRO

Prof.Dr. Bulgun, giysinin 3 katmandan oluştuğunu, nem ve ısı ile suya dayanaklı bariyerlerin bulunduğunu ifade etti. Giysinin hiçbir şekilde yırtılmadığını, yanmadığını anlatan Prof.Dr. Bulgun, bir itfaiyeci kıyafeti 300 avro, tasarladıkları ceketin 300-350 avro arasında olduğunu bildirdi. (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.