TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Beştepeler de direniyor

İzmir’in tarihi semti Damlacık’ın ardından Konak-Yeşildere Tünelleri’nin geçtiği hat üzerinde bulunan Çimentepe, Tınaztepe, Kocatepe, Duatepe ve Zafertepe mahalleleri de tünel inşaatının yarattığı olumsuzluklara karşı ortak mücadele etme kararı aldı

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2014 07:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Beştepeler de direniyor

Konak Belediyesi’nin öncülüğünde ilki Damlacık’ta gerçekleştirilen halk forumları bu kez İzmir'in Beştepeler semti olarak bilinen Çimentepe, Tınaztepe, Kocatepe, Duatepe ve Zafertepe mahallelerinden vatandaşların katılımıyla düzenlenen ‘Beştepeler Gerçeği’ adlı forumla sürdü. Tohumları Damlacık’ta atılan ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın destekleriyle kuruluşu tamamlanan Konak-Yeşildere Tüneli Mağdurları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin öncülük ettiği foruma, beş mahalleden çok sayıda vatandaş katıldı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Damlacık’ta olduğu gibi Beştepeler forumunda da vatandaşları yalnız bırakmadı. Belediye bürokratları ve meclis üyeleriyle alandaki yerini alan Pekdaş’a, CHP İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak’ın yanı sıra meslek odaları ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de eşik etti.

 

BEŞ MAHALLE DİLE GELDİ

1.Kadriye Yayla Meydanı’nda düzenlenen forumda Konak-Yeşildere Tünelleri’nin devam eden inşaatının yarattığı yıkıcı etkilere karşı yapılması gerekenler ele alındı. Alanı dolduran yüzlerce Beştepeli, hem tünel yüzünden yaşadığı sorunları anlattı hem de yerel yönetimlerden beklentilerini dile getirdi. Kazı çalışmaları yüzünden aylardır evlerinde rahat uyku uyuyamadıklarını anlatan vatandaşlar, Bakanlar Kurulu kararıyla çıkartılan acele kamulaştırma kararına rağmen evlerini terk etmeyeceklerini söyledi. Karayolları 2.Bölge Müdürlüğü yetkililerine de seslenen mahalle sakinleri, tünel inşaatının bir an önce durdurulmasını, gerekli önlemler alınmadan da çalışmalara başlanmamasını istedi.

 

“SUSKUN DEĞİL, COŞKUN OLACAĞIZ”

Konak-Yeşildere Tüneli Mağdurları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YTM-DER) Başkanı Gürcan Alıcı, Konak Belediyesi’nin destekleriyle kurulan dernek sayesinde artık örgütlü mücadele ettiklerini söyledi. İnşaatı devam eden tüneli ‘gecekondu’ olarak niteleyen Alıcı, evlerini terk etmeyerek, sonuna kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, "Suskun değil coşkun olacağız. Eskiden olduğu gibi mahallemizde dertlerimizi de sevincimizi de paylaşacağız" dedi.

 

SORUNLAR BİRLİKTE ÇÖZÜLECEK

Konak’ta bir ilke imza atarak, halk forumlarına öncülük eden Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, Haziran ayında düzenlenen Damlacık Forumu'nun yarattığı kamuoyu tepkisinin katlanarak büyüdüğünü söyledi. Damlacık’ta başlayan hak mücadelesinin bazı kişileri rahatsız ettiğini dile getiren Pekdaş, baskılara rağmen aynı kararlılıkla mücadelenin sürdürülmesini istedi. 

 

“BU PROJE, O PROJE DEĞİL”

Konak-Yeşildere Tünelleri’nin tamamen kanuna aykırı bir şekilde yürütüldüğünü savunan Pekdaş, yapımı süren tünelin 2011 seçimleri öncesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eksi Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıklanan ‘35 İzmir 35 Proje’ içinde yer alan proje olmadığını söyledi. Pekdaş, “35 proje arasında bir tünel de vardı ama o tünel buradaki tünel değildi. O projelere bakıldığında tünelin Mürselpaşa Bulvarı ile Mithatpaşa Caddesi arasında düşünüldüğünü görüyoruz. O proje olmayınca ‘İzmir'e bir tünel lazım’ dediler ve Yeşildere-Konak hattını buldular. Bunu da ihaleye çıkmadan vermeleri gerekiyordu. ‘Aydın Çeşme Otobanının bağlantı yolu’ dediler. O dönem yolu yapan firmanın haklarını alan firmaya devam inşaatı diyerek ihalesiz verdiler. İhalesi yapılmayan, kime verildiği belli olmayan, işin sahibinin belli olmadığı bir tüneli başlattılar” dedi.

 

YAPILAN HUKİKİ DEĞİL

Bakanlar Kurulu’ndan alınan acele kamulaştırma kararının tünel inşaatı başladıktan çok sonra alındığına dikkat çeken Pekdaş, “Aradan iki buçuk yıl geçti, acil kamulaştırma kararlarını uygulamak için mahkemeden Damlacıklıların evlerine tebligatlar geldi.Bu acele kamulaştırma kararını incelediğimizde, kamulaştırma alanının tünelin plan sınırı içine aldığını gördük. Yani Beştepeler'in altından geçen tünelin sınırı yukarıda da acele kamulaştırma sınırı. Bu demek oluyor ki, istedikleri zaman burada bir mahkeme tespitiyle acele kamulaştırmayı hayata geçirebiliyorlar. Bu hukuki değil" diye konuştu.

 

ÇÖZÜM BİRLİKTE HAREKET ETME

Yapılanın gerçek bir kamulaştırma olmadığını da savunan Başkan Pekdaş, İzmir’in tarihi mahallelerinin yok edilmek istendiğini dile getirerek şöyle konuştu: "Kent kimliğimize, tarihimize sahip çıkmamız, kent dokumuzu korumamız, koruyarak geliştirmemiz gerekiyor. Gelecek, kültürel gelişmede, tarihsel kimliğimizi geleceğe aktarmakta ve bunu bir ekonomik katkı halline getirmekten geçiyor. Bütün sorunlarımızı konuşarak, engel olamadığımız tünelin bizim için bir ders olduğunu bilerek, buraların yok pahasına satın alınmasına karşı çıkmak, burada kent dokusuna uygun planlamalar yapmak, projeleri hayata geçirmek için çalışacağız. Çözüm hep birlikte hareket etmekte, birlik olup bu mücadeleyi sürdürmekte.”

 

MÜCADELEYE DEVAM

Konuşmaların ardından foruma katılan vatandaşlar tek tek söz alarak düşüncelerini dile getirme fırsatı buldu. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a teşekkür eden mahalle sakinleri, ilk kez bir belediye başkanının kendileriyle birlikte bir mücadelenin içinde yer aldığını söyledi. Doğup büyüdükleri mahallelerini terk etmeyeceklerini belirten Beştepeliler, acele kamulaştırma kararına karşı haklı mücadelelerini yargı yoluyla sürdüreceklerini, evlerini terk etmemek için direnmeye devam edeceklerini dile getirdi. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.