TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırık sandalye eve hapsetti

Kas kontrol yetersizliği hastalığı bulunan, hayata Boccia sporuyla tutunan 41 yaşındaki Berrin Şar, 2 yıl önce Karabağlar Belediyesi'nin kendisine hediye ettiği 'kişiye özel' tekerlekli sandalyenin kırılmasıyla eve hapsoldu.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2014 10:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kırık sandalye eve hapsetti

Kas kontrol yetersizliği hastalığı bulunan, hayata Boccia sporuyla tutunan 41 yaşındaki Berrin Şar, 2 yıl önce Karabağlar Belediyesi'nin kendisine hediye ettiği 'kişiye özel' tekerlekli sandalyenin kırılmasıyla eve hapsoldu 

FEYZİ MİRHANOĞLU

Geçtiğimiz ay Karabağlar Belediyesi'nin Engelli Merkezi'ne giderek sıkıntıyı dile getirdiğini belirten Şar'ın ağabeyi Muzaffer Şar, “Sosyal İşler Müdürlüğü'ne gittik. Bize sponsor olmadığı için araç veremeyeceklerini söylediler, ben de bir daha istemeye yüz bulamadım” dedi. Boccia sporu sayesinde anlaşılabilir şekilde konuşmaya başlayan Berrin Şar ise “Bir hafta gidiyorum 2 hafta gidemiyorum. Zaten sandalyem oynamama izin vermiyor. Benim tek isteğim spora devam etmek” dedi.

 

DESTEK GELMEDİ

İzmir'in Karabağlar ilçesinde, doğuştan kas kontrol yetersizliği (Serebral Palsi)hastalığı bulunan 41 yaşındaki Berrin Şar'ın kendisi için özel olarak üretilen tekerlekli sandalyesi 2 yıllık kullanımın ardından kırıldı. Tekerleklerinde yamulmalar meydana gelen, arka bölümde bulunan katlama mekanizması kırılan sandalye kullanılamaz hale geldi. Boccia sporuyla hayata bağlanan, 6 kupa, 12 madalya, sayısız da teşekkür belgesi alan, spor sayesinde çevresindekilerle iletişim kurmaya başlayan Şar, sandalyesinin kırılmasıyla sokağa çıkamaz hale geldi. Şar'ın ağabeyi Muzaffer Şar, tekerlekli sandalye isteği için 2 sene önce kendilerine temin eden Karabağlar Belediyesi'yle görüştü. Önce Üçyol'da bulunan Engelli Merkezi'ne giden Ağabey Şar, oradan sonuç bulamayınca Sosyal İşler Müdürlüğü'nden yardım istedi. Değeri 2 bin 500 lira ile 3 bin lira arasında değişen 'Kişiye özel' sandalye için aradığı destek bulamadı.

 

AYARLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Ekonomik durumu nedeniyle tekerlekli sandalye almakta zorlandığını belirten Ağabey Şar, “Tekerleklerde yamulma var, arka açılıp kapanma bölümü kırıldı. Her an açılıp kapanabilir. Yatma mekanizmasının da bir bölümü hasar gördü. Daha önce Karabağlar Belediyesi'nden bize teslim ettiler. Sonra yine Karabağlar Belediyesi'ne gittik. Önce Üçyol'daki Karabağlar Belediyesi Engelliler Merkezi'ne gittik, 'bakacağız, ayarlamaya çalışacağız' cevabını aldık. Sonra Sosyal İşler Müdürlüğü'ne gittik, 'Bizim elimizde araba yok sponsor bulmamız lazım ama sponsor da yok. Şuan bir şey yapamayız' dediler. Öyle denince de bende bir daha aramadım bile. Sponsor olmayınca niye gideyim ki? Belediyenin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Araba kırık olduğundan dolayı dışarı çıkamıyor. Dışarı çıkabilse okuma yazma öğrenmek istiyor ama maalesef bunu sağlayamıyoruz” dedi.

 

TEK İSTEĞİM SPORA DEVAM ETMEK

Boccia sporu sayesinde anlaşılabilir şekilde konuşmaya başlayan Berrin Şar ise okuma yazma öğrenmek ve spora devam etmek istediğini söyledi. Şar, “Bir hafta gidiyorum 2 hafta gidemiyorum. Zaten sandalyem oynamama izin vermiyor. Benim tek isteğim spora devam etmek. Okuma

yazma da öğrenmek istiyorum. Sosyalleşmek istiyorum” dedi.

BOCCİA SPORU

Çim bowlingine benzeyen, İtalya kökenli ve Serebral Palsi'li (SP) sporculara özel olarak tasarlanmış bir oyundur. Çeşitli engellere sahip bireylerin oynayabildiği ve yüksek beceri gerektiren birkaç aktiviteden biridir. Ulusal ve uluslararası düzeyde Boccia oyunu sadece bir ve ikinci sınıf SP'li sporculara açıktır. Özel Olimpiyatlar ve Amerika Sağır Sporcular Birliği (AAAD) programlarında yer

almaktadır. Oyunun temeli, "Pallina" adı verilen beyaz hedef topunun sahaya atılması, oyuncuların da ellerindeki tüm topları sırayla Pallina'ya en yakın olacak şekilde atmalarından oluşur. Bireysel Boccia dört raunt olarak kişi başına altı topla oynanırken, takım Boccia altı raunt olarak kişi başına iki topla oynanır. SP'li sporcular için Boccia kortu oyuncu kutuları ve oyun alanından oluşur. Oyun alanı da geçerli hedef alanı ve geçersiz hedef alanı diye ikiye ayrılır. Oyuncu kutuları, altı eşit alanlı kutudan oluşur.

SEREBRAL PALSİ NEDİR?

Beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliğini anlatan bir terimdir. Serebral palsi terimi, yaşamın erken döneminde ortaya çıkan ve gelişmekte olan beyni etkileyen

sorunları tanımlamak için kullanılır. Serebral palsili çocuklarda güçsüzlük, sertlik, yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. Sorunlar hafiften ağıra değişiklikler gösterebilir. Hafif tip serebral palside, çocukların bir kol veya bacağında belli belirsiz bir acemilik vardır ve çoğu kez tanı güçlüğü yaşanır. Ağır tiplerinde ise günlük yaşam aktiviteleri sırasında çok ciddi güçlükler yaşanır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.