TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Altıntaş Mahallesi

Yazın kavurucu sıcağında İzmir Metro ile Üçyol istasyonunda indikten sonra ulaştığım Altıntaş Mahallesi’nin körfeze inen sokaklarından esen rüzgarın serinliği yüzünüzü yalamasıyla huzurlu bir yerleşim yerine ulaştığınızı anlıyorsunuz.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2014 07:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Altıntaş Mahallesi

 

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Altıntaş Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Orhan Güven’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (165 nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Altıntaş

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35260

Mahallenin nüfusu:  12.000

Mahallenin seçmeni: 6.000

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 20

Mahallenin muhtarı:  Orhan Güven

Yazın kavurucu sıcağında İzmir Metro ile Üçyol istasyonunda indikten sonra ulaştığım Altıntaş Mahallesi’nin körfeze inen sokaklarından esen rüzgarın serinliği yüzünüzü yalamasıyla huzurlu bir yerleşim yerine ulaştığınızı anlıyorsunuz. Bu serin ve huzurlu mahallenin adı Altıntaş Mahallesi. Mahallenin adının nereden geldiğini araştırdığımda şu bilgiye ulaştım. Mahallenin adı yine mahallede yaşayan bir kahraman ailenin soyadını taşıyor. “Ayşe Altıntaş, İzmir’in kurtuluşu sırasında çok büyük yararlılıklar göstermiş, eşini ve 2 oğlunu harpte şehit vermiş, kasığından yaralanmasına rağmen iyileşince tekrar cepheye dönmüş, cesur ve yürekli kahraman Türk kadınlarından birisidir.” Altıntaş Mahallesi’nin üç dönem muhtarlığını sürdüren Orhan Güven, mahallesinin ulaşım yönünden İzmir’in en gözde mahallerinden birisi olduğunu belirterek, “Bizim mahalleye hem İzmir Metro, hem de otobüsle ulaşım oldukça kolay. Buranın sakinleri istediklerinde İzmir’in hemen her yerine çok seri bir şekilde gidebiliyor.  Mahallemizde var olan İnönü ve Halil Rifatpaşa Caddeleri ulaşımın ana yollarını oluşturmakta. Bizim Mahalleye gelindiğinde hem alışveriş merkezleri ile iç içe olan sokaklar buradaki insanların yaşamını kolaylaştıran en önemli etkenlerden birisi. Altıntaş Mahallesi sınırları içinde eğitim kurumu yok, bu konuda çocuklarımız Atilla Mahallesi’ndeki Osman Kibar Ortaokulu ile Güngör Mahallesi’ndeki Halit Bey İlkokulu’na gidiyor. Mahallemizdeki sağlık ocağımızın yanı sıra Kılıç Reis Mahallesi’ndeki Aile Sağlığı Merkezinden de faydalanıyoruz. Mahallemizde küçük  bir parkımız var. Doktor Mehmet Kemal Gürol Parkı. Bu parkın içinde bir elektrik trafosu var, kalan kısımda da çocuk oyun aletleri ile birkaç dinlenme bankı mevcut. Mahallemiz için parkımız yeterli değil ancak yer yönetimlerimiz park yapmak isteseler de park yapacak kadar bir alan yok.  Mahallemizin 18 sokağında yaklaşık 12 bin sakinimiz yaşıyor. 6 bin seçmenimizin sandığa gittiği Altıntaş Mahallesi sakinlerinin büyük çoğunluğu emekli. Mahallemizde muhtarlık ofisi yapacak bir boş yer bile yok. Belediye muhtarlık yapmak istiyor ancak yer olmadığı için bunu gerçekleştiremiyor. Altıntaş Mahallesi, Atilla, Güngör, Barbaros ve Kılıç Reis Mahallelerinin arasında bulunuyor” dedi.

SOKAKLARDAKİ DUBALAR

Altıntaş Mahallesi’nin dar sokaklarına araç parkını önlesin diye belediyenin yere çaktığı demir dubalar hem daralan kaldırımlarda yürürken zorlanıyor, hem de zaten dar olan sokaklarda özellikle çöp aracı ve diğer otomobil harici araçların bu sokaklarda ulaşımını engelliyor. Sokakların büyük bölümünün dar olduğuna dikkat çeken muhtar Orhan Güven, “Eski bir yerleşim yeri olduğu için sokaklar dar. Önceleri buralar bir ve iki katlı evlerken zamanla bu evler yıkılıp apartmanlar yapıldı. Önce bir ev varken en fazla bir araç sokağa park ediyordu. Şimdi gökyüzüne doğru yükselen katlarda oturan aile sayısı ile otomatik olarak araç sayısı da arttı. Aracı olan arabamı evimin önüne park ederim deyince sokaklardan bırakın araç geçmesini yürümek bile bazı yerlerde imkansız hale geliyor. Bu durum karşısında dar olan kaldırımlarımızın kenarlarına yerleştirilen dubalar belki araç parkını önlüyor ancak buralarda insanların yürümesini bile zor bir duruma getiriyor.” şeklinde konuştu.

TEDAŞ SORUNU

Altıntaş Mahallesi’nde bulunan ev ve işyerlerine ulaşan elektrik hatları yer üstünde halen direklerle sağlanıyor. Elektrik hattının yer altına alınmadığı için ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden muhtar Orhan Güven, “Direklerden sağlanan elektrik hataları sık sık arıza yaptığı için elektrikler kesiliyor. Ayrıca sokak lambalarımız arızalandığında uzun süre tekrar yapılması için bekliyoruz. Bu konuda her arıza ve sorun karşısında aradığımız Tedaş’ta karşımıza operatör çıkıyor ve arazınız bilmem kaçıncı sırada diye yanıt veriyor. Burası İzmir’in göbeğinde sayılabilecek bir mahalle, bu zamanda buralarda karanlık sokak olması hiç de uygun değil. Bu karanlık bazı art niyetli kişilerinde işlerini kolaylaştırıyor. Hırsızlık olayları ve madde bağımlıları bu durumdan hoşnut. Mahalle sakinlerimizin bu konularda duyduğu endişe kadar yaşadıkları mağduriyetin bir ön önce giderilmesini bekliyoruz. Mahalle sakinlerimizin büyük bölümü kiracı, ev sahibi olarak evlerinde oturanlar ise genellikle çocukları evlenip başka yere taşınan emekli ailelerden oluşuyor.” diye konuştu.

HAVUZ ÜZÜYOR

Üçyol kavşağında bulunan havuzun uzun süreden eski ihtişamlı görüntüsünden eser kalmadığından dert yanan muhtar Orhan Güven, belediyeye bu konuda defalarca başvuru yaptıklarını belirterek, “Bu havuz önceden hem fıskiyelerinden fışkıran suların serinliği ve sesinin yanı sıra akşamları aydınlatmaları ile oldukça güzel bir görünüm sergilemekteydi. Uzun bir süredir bu havuzda ne su var nede ışık, atıl bir şekilde kaderine terk edilmiş bir durumda kavşağın ortasında görenlerin şaşkın bakışları altında her geçen gün biraz daha harap oluyor. Mahallemizin güvenliği konusunda Kemeraltı Polis Merkezi’ne bağlıyız. Polislerimiz özellikle motorize yunus ekipleri sık sık mahallemizde dolaştığı için güvenlik anlamında çok büyük bir problem yaşadığımızı söyleyemem. Mahallemizden yetişen ünlü kişilerin içinde olan ünlü bestekar ve söz yazarı sanatçı Kaya Emin Bekar halen mahallenin eski sakinlerinin saygı ile yad ettiği bir şahsiyettir. Mahallemiz eski günlerindeki komşuluk ilişkilerini yavaş yavaş kaybediyor. Çünkü farklı yörelerden gelen kiracıların geçim derdi ile uğraşmaktan bir çok dostluk ve komşuluk ilişkilerini yaşamaya zaman bulamıyor. Önceden bu dar sokaklarda oturanlardan hemen herkes birbirini tanır ve günün herhangi bir saatinde çekinmeden bir komşusunun kapısını çalardı. Şimdi o günleri özler haldeyiz.” şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.