TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karar bağlayıcılığı değil

Adalet Bakanı Bozdağ, AİHM'in Türkiye aleyhine aldığı karara ilişkin, “Yetkisiz ve görevsiz olanların aldığı kararların Türkiye açısında bağlayıcılığı olmaz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2014 08:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Karar bağlayıcılığı değil

 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye aleyhine aldığı karara ilişkin, “Benim görüşüm yetkisiz ve görevsiz olduğu bir konumda kendisini yetkili kabul ederek karar almıştır. Yetkisiz ve görevsiz olanların aldığı kararların Türkiye açısında hem bağlayıcılığı olmaz, hem kıymeti olmaz” dedi.

KONU İNCELENİYOR

Bekir Bozdağ, Almanya'daki temasları çerçevesinde Almanya'daki Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle Berlin Büyükelçiliğinde bir araya geldi. Bozdağ, burada kendisine AİHM'in Türkiye aleyhine aldığı kararla ilgili yöneltilen bir soru üzerine, Türkiye'nin, AİHM'in Güney Kıbrıs Rum yönetimin açtığı bir tazminat davasının Türkiye açısından ne anlama geldiğini Dışişleri Bakanının çok güzel ifade ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Ben inceletiyorum bu konuyu. Aynı şekilde fakat benim bilgim dahilinde AİHM'in ülkeler arasındaki ihtilaflara bakma yetki ve görevi yok. Yetkisiz ve görevsiz olduğu bir konuda karar veremez. Güney Kıbrıs Rum yönetimi ile Türkiye Cumhuriyeti arasında da diplomatik bir ilişki de yok. Türkiye orayı tanımıyor o nedenle de ayrıca böyle de bir sorun var. AİHM bir ülke içerisindeki o ülkenin kamu gücünü kullanan makamlarının İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nde yer alan haklarının ihlal edildiğine ilişkin iç hukuk yolları tüketildikten sonra başvurulan bir yoldur. İki ülke arasındaki ihtilafları veya bir ülkeyle o ülkenin tanımadığı bir topluluk veya yönetim ile ilgili ihtilafları çözme görev ve yetkileri AİHM'in bulunmamaktadır. Benim görüşüm yetkisi görevsiz olduğu bir konumda kendisini yetkili kabul ederek karar almıştır. Yetkisi ve görevsiz olanların aldığı kararların Türkiye açısında hem bağlayıcılığı olmaz, hem kıymeti olmaz.'”

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Bozdağ, cumhurbaşkanlığı seçimi için 29 Haziran'da seçim takviminin başlayacağına işaret etti. “Türkiye açısından tarihi bir seçim bu” diyen Bozdağ, şunları kaydetti: “Çünkü Türk tarihinde ilk defa halk kendi cumhurbaşkanını sandıkta seçecek. Osmanlıda sultanlar, hakanlar değişik ünvanlar vardı. Bunlar tamamı veraset yoluyla veya dar bir aileden gelme biçiminde oluyor, öyle intikal ediyordu. Halkın doğrudan iradesiyle seçim yoktu. İlk defa halk doğrudan iradesini söyleyecek. Bu bizim tarihimiz bakımında bir ilktir. İlk defa Türk milleti kendi cumhurbaşkanını sandıkta kendisi seçecektir. Bu bizim açımızdan tarihi olaydır.'”

TÜRKİYE KAZANÇLI ÇIKMIŞTIR

Bekir Bozdağ, Türkiye'de geçmiş dönemdeki her cumhurbaşkanı seçiminde sıkıntıların baş gösterdiğini vurgulayarak, “En son 2007 yılındaki seçimleri hatırlarsanız Türkiye'de olup bitenleri, sıkıntılar yaşandığını göreceksiniz. Daha önceki seçimlerde benzer sıkıntılar oldu. Parlamentoyu etkilemek için çok farklı kanallardan teşebbüsler oluyordu. Ama millet seçince farklı kanallarla olumsuz yöntemlerle etkileme imkanı yok. Milletin gönül rızasını alarak etkileme olacağı için cumhurbaşkanlığı seçimleri kriz ve kaosa yol açan bir seçimden çıkmıştır. Bu yönüyle Türkiye buradan kazançlı çıkmıştır. Son derece önemli bir kazanım elde etmiştir” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının da bir ilki yaşayacağını anlatan Bozdağ, Almanya'da yaşayan vatandaşların Almanya'da oy kullanacaklarını hatırlattı. Bu konuda Alman makamlarıyla gerekli temasların yürütüldüğüne dikkati çeken Bozdağ, Alman makamlarından gerekli cevapların olumlu beklendiğini buna göre nerelerde oy kullanılacağının açıklanacağını ifade etti. Milletvekili seçimlerinde de yurt dışında oy kullanma imkanı olacağını kaydeden Bozdağ, bunun büyük bir kazanım olduğunu vurguladı. (AA/BERLİN)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.