TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Odunkapı Mahallesi

null

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2014 07:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Odunkapı Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Odunkapı Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Recep Topal’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (143 nci Mahalle)

Mahallenin adı: Odunkapı Mahallesi

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35260

Mahallenin nüfusu: 2.000

Mahallenin seçmeni: 188

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 5

Mahallenin muhtarı: Recep Topal

İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Konak, Odunkapı Mahallesi 143 ncü durağım oldu. Dar ve merdivenli sokaklardan sabahın yağmur sıcağı basıncının verdiği sıkıntılı bir yolculukla ulaştığım muhtarlıkta nefes nefese kalarak terimi silip muhtar Recep Topal’la sohbete başladım. Konak, Diş Hastenesi’nden ikiçeşmelik yönüne çıkan sokakları geçerek ulaştığım Odupkapı Mahallesi Muhtarlığı şirin bir prefabrik kulübe benzeri ofiste hizmet veriyor. Muhtarlık ofisini kendi evinin bahçesinin yanında bulunan muhtar Recep Topal mahallede 2 nci dönem muhtarlık yapıyor. Esas Zonguldaklı Madenci olan Recep Topal, İzmir, Konak-Odunkapı Mahallesi’ne geliş öyküsünü şöyle ifade ediyor; “1997’de ilk olarak Zonguldak Taş Kömürü İşletmelerinde Teknisyen olarak çalıştığım kurumdan emekli olarak önce Kemalpaşa İlçesi’ne geldim yerleştim. 1999’dan itibaren de bu evime taşındım. Mahallemi ve komşularımı seviyorum, onlarda beni seviyor ki beni ikinci kez muhtarlığa layık gördüler. Mahallem İzmir’in ilk yerleşim yerlerinden. Zamanında İzmir’in bir çok zengin ve ünlü ailesinin burada oturduğu bilinmekte. Mahallem İzmir’deki birçok mahalle gibi SİT mağduru. Ne eski yapılar ayağa kaldırılıyor, nede koruma altına alınıyor. Başıboş bir şekilde birer birer zamana yenik düşerek yıkılıp gidiyor. Buralar madem ki SİT o halde buraları boşaltın, koruma altında yeniden buraları ayağa kaldırın, yok ise burada insanların daha rahat etmesi için belirli yenileme ve tadilat çalışmalarına izin verin. Ancak bunların hiç biri yapılmıyor, neye elinizi atsanız yasak diye karşınıza yasakçı bir zihniyet dikiliyor. Odunkapı Mahallesi kendi sıkıntıları içinde mutluluğu mütevazı bir yaşam biçimiyle sürdüren ender bir yerleşim yeri”

İZMİR EN ESKİ İKİNCİ CAMİSİ

İzmir'in Konak ilçesi Odunkapı Mahallesi 446 ve 854 sokaklarda, selviler ve eski mezarlar ortasında pitoresk görünüşlü bir camidir. Kitabesi 1672'ye tesadüf etmekte olup, yaptıran zatın Gedizli Ali Ağa olduğu söylenir. Konak Hisar Camii’den sonra ikinci eski cali olarak bilinen cami Kentin 450 yıllık geçmişine tanıklık ediyor. Aliağa Camii, viran görünümüyle İzmirlileri ve şehre gelen turistleri hayal kırıklığına uğratıyor. Osmanlı döneminde inşa edilmesine rağmen bulunduğu konum nedeniyle de önemli olan caminin hemen yanındaki Roma döneminden kalan tünel ve başka yapılar Aliağa Camisi’ni daha da değerli kılıyor. Avlusunda yer alan mezarlar ve dev mezar taşları ise camiyi İzmir’deki benzerlerinden ayırıyor. Mermer ve ahşabın yarattığı uyum, altın yaldız süslemeler, sade ama ince işçiliğiyle cami, gerçek değerini bulacağı günü bekliyor. Bu anlamda Konak Belediyesi’nin başlattığı yenileme çalışmaları ödenek sorunu nedeniyle şimdilik durmuş görünen cami için dönemin Konak belediye Başkanı Hakan Tartan, 450 yıllık tarihi ayakta tutmak için Konak Belediyesi olarak ne gerekiyorsa yapacaklarını hatırlatmış ve şöyle demişti; “Konak Belediyesi’ne girdiğiniz zaman sizi Atatürk’ün sözleri karşılar: ‘Hayatta; insanı mutlu edecek şey, kendisi için değil kendisinden sonra gelecek olanlar için çalışmaktır’. 450 yıl önce inşa edilen bu cami de bize bu sözleri anımsattı. Geçmişten gelen güzellikleri, kazanımları değerlendirmek geleceği de yapılandıracak, umut olacaktır. Bize kalmış bu değerli mirası en güzel şekilde korumak ve bizden sonraya taşımak görev olmanın da ötesinde, vicdani bir sorumluluktur”

MUHTAR HAZIR KITA

Odun Kapı Mahallesi Muhtarlığı küçük bir mekan ancak, muhtar Recep Topal’ın bu küçük ofisinde duvarlarda İzmirli belediye başkanlarının resimlerinin yanı sıra çok sayıda bağlanmış takılmaya hazır rengarenk kravat, değişik saatler ve tespihler görenleri şaşırtıyor. Nedenini sorduğumda ise herhangi bir toplantı yada etkinlik gün içerisinde duyurulduğunda buradan kıyafetime uygun olan kravatı saati ve tespihimi alarak zaman kaybetmeden yetişiyorum diyen Topal, “Bu kravatların en az iki katı kadar daha evimde var, ben sonbaharla birlikte hiçbir zaman kravatsız dolaşmam. Ben 20 yıl Zonguldak’ta Maden Teknisyeni olarak görev yaptım. Bir anlamda devlette çalışmanın getirdiği bir terbiyedir bu. Bu nedenle belediyelerimiz olsun kaymakamlık ve diğer resmi kurumların hepsine resmi bir kıyafetle giderim. Bu hem kendime hem gittiğim kuruma hem de en önemlisi temsil ettiğim mahalle sakinlerime olan saygımdandır . Mahalle sakinlerimin yüzde 99’u Doğu ve Güneydoğu’dan buraya göçle gelen ailelerimizden oluşuyor. Çoğunluğu emekli olan mahalle sakinlerimizin çalışanları ise günübirlik işlerde çalışmaktadır. Mahallemizin alt tarafında bulunan ağırlıklı olarak konfeksiyon atölyelerinde farklı iş kollarında çalışan kızlı erkekli gençlerimiz geçimlerini bu yolla sağlamaktadır” dedi.

ODUNKAPI CAMİ

Odunkapı Mahallesi’ndeki binalara ilişkin Konak Belediyesi’nin hazırladığı kitapta TÜİK verilerine göre toplan 97 bina bulunuyor. Bu binalarda 9 işyeri, 122’de konut bulunuyor. Bu binaların bir çoğu şian boş ve kullanılmaz durumdaki evler için ne mal sahipleri nede Anıtlar Yüksek Kurulu şuana kadar bir şey yapmadığı için binalar dökülüyor. Mahallede var olan çeşmeler geçmiş dönemlerde buraların su bakımından oldukça zengin olduğunu gösterir gibi hala bazı çeşmeler tahrip edilse bile üzerlerindeki Osmanlıca yazılarla günümüze ulaşmış durumda. Odunkapı Mahallesi 427 Sokak No 27 de yer alan cami kimin tarafından yapıldığı bilinmemekle berber, Odunkapızade Baş Ağalarından Hacı Mehmet Ağa tarafından inşa edildiği muhtemeldir.
Dikdörtgen plan şemasına sahip olan yapının üzerini kiremitli düz bir çatı örtmektedir. Yapı içinde alçı süslemeler mevcuttur. Kitabesine göre 1757de yapılmıştır; oysa içindeki çeşmenin kitabesi 1738 tarihini gösteriyor. Cami herhalde birçok defa yandıktan sonra bugünkü görünüşünü kazanmıştır. Caminin haziresinde iki mezar mevcuttur. Bunlardan birisi caminin banisi Hacı Mehmet Ağa’nın eşi Hatice Hanıma aittir. Diğerinin kitabesi olmadığından kime ait olduğu bilinmemektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.