TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

83’lük Fuar’a gençlik aşısı

83’üncü kez gerçekleşecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı hakkında bilgi veren İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, İzmir’de Fuar kültürünün daha uzun yıllar yaşaması için gençlerle buluşturmaya gayret gösterdiklerini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2014 09:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
83’lük Fuar’a gençlik aşısı

83’üncü kez gerçekleşecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı hakkında bilgi veren İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, İzmir’de Fuar kültürünün daha uzun yıllar yaşaması için gençlerle buluşturmaya gayret gösterdiklerini belirtti.

A. FEYZİ MİRHANOĞLU

83. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda (İEF) çocukları ve gençleri önemsediklerine dikkat çeken İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, fuarla ulaşmak istedikleri kesimin çocuklar ve gençler olduğunu belirtti. Fuarla genel olarak ilişkileri olanların geçmişte Fuar’ı yaşayanlar olduğunu ifade eden Örs, internet ve sosyal medya çağında insanların birçok şeye parmaklarla ulaşılabildiği için genellikle gençlerin İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan uzak durduğunu belirtti. Gençler Fuar’ı sahiplenmeye davet eden Örs, “Fuar bize geçmişten kalan kutsal bir emanet. Biz de bu emaneti yere düşürmeden yapabildiğimiz ölçüde gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Dolayısıyla geleceğin kanaat önderleri 100’üncü fuarı yapacak kuşaklar bugünün çocukları ve gençleri. Bizde bunu Fuar’a gençlik aşısı yaparak sağlayacağız” dedi.

 

GENÇLERİN BEKLENTİLERİNİ ELE ALIYORUZ

Fuara gençlik aşısı yapmak için uzun yıllardır çalıştıklarını, birçok projeyle gençleri fuara çekmeyi planladıklarına dikkat çeken Örs, “Bu konuyla ilgili konferanslar düzenledik, anketler yaptık, gençler neler bekliyorlar, fuara geliyorlar mı, gelemiyorlar mı bunları öğrenmeye çalıştık. Gençlerin beğenilerine beklentilerine uygun fuarlar yapmak istiyoruz. Bu yılda bu alanda yeni bir çalışmamız var. İEF Yaratıcı Düşünce ve Proje Yarışması. Bu ulusal çapta bir yarışma. 83’üncü Fuar’da bu yarışmayı başlatıyoruz. Üniversitelerin açılmasıyla birlikte yarışmayı daha geniş kesimlere duyuracağız. Burada lisans ve yüksek lisans alanında öğrenim gören tüm öğrencilerin gerek bireysel gerek ekipler kurarak katılabilecekleri bir yarışma. Buradaki amacımız gençleri Fuar hakkında düşündürmek. Onların yaratıcılığını Fuar’a yönlendirmek. Gezi sürecinde de gençlerin toplumun ülkenin sorunlarını sahiplenmeye başladıklarını gördük. Aynı zamanda onların üretkenliğini, yaratıcılıkların da gördük. İstiyoruz ki gençlerin bu yaratıcılığından İzmir Enternasyonal Fuarı da yararlansın” ifadelerini kullandı. Örs, bu yarışmadan çıkacak projeleri önümüzdeki Fuarlar da uygulamaya başlayacaklarını söyleyerek Fuara ‘Gençlik Aşısı’ yapacaklarının müjdesini verdi.

 

ÖNCE BİZ SAHİPLENELİM

Hem sahiplenme hem de ziyaret için tüm İzmirlileri Fuar’a bekliyoruz diye İZFAŞ Genel Müdürü Örs, “Bu fuara öncelikle İzmir ve Egelileri bekliyoruz. Öncelikle kendi fuarımıza kendimiz sahip çıkmalıyız. İzmir’de Fuar sektöründe olumlu gelişmeler var. İzmir’in Fuarcılık alanında biz İZFAŞ olarak Fuar’ın çıtasını yükselterek İzmir’in toplumsal yapısına, işine, aşına katkıda bulunmak istiyoruz. Fuar alanının daha verimli kullanılması gerekiyor” diye konuştu.

 

KARNAVAL GİBİ AÇILIŞ

Bu yıl en önemli değişikliğin Fuar’ın açılışında olacağını belirtti. İlk kez bir halk yürüyüşü ile kortej gerçekleştirileceğine dikkat çeken Örs, “Halkın Fuar’ın açılışına daha güçlü katılımın özendirmek ve kolaylaştırmak ve gerçekten Fuar’ı sahiplendirmek adına böyle yen bir mecra yarattığımızı düşünüyoruz. 19.30’da Vasıf Çınar Bulvarı’nda toplanıp bir festival, karnaval havasında halkın 7’den 70”e ailelerin çocuklarıyla birlikte katılmasını arzu ettiğimiz bir atmosfer yaratmayı planlıyoruz. Daha sonra da hep birlikte Kültür Park girişinde bulunan çim alanda bir şölen gerçekleştireceğiz. Bu şölende bu yıl ki onur konuğu kentlerimiz Diyarbakır ve Malatya ile odak ülkemiz olan Mauritius’tan gelen ekipler gösterilerin sergileyecek. Biz de kendi Ege kültürümüzü simgeleyen gösteriler sunacağız. Bu yıl böyle farklı bir girişle Fuar’ı açmak istedik” dedi.

 

İZMİR FUARI CANLI VE DİRİ

Bu yıl önemsedikleri bir başka şeyinde uluslararası katılım olduğunu bununda bu yıl oldukça güçlü olduğunu belirten Örs, “Maritius ve Hindistan’ın da odak ülke olması bunu gösteriyor. Burada özellikle Hindistan’a dikkat çekmek isterim. Hindistan dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi. Nüfusu 1 milyar 230 bin. Hindistan son yıllarda dünya da hızla gelişen ekonomilerden bir tanesi. Hindistan İzmir Fuarı’na daha ticari bir katılım gösterecek. Firma sayısı oldukça yüksek. Ben onların katılımı fuarımızın canlanması ve büyümesi adına oldukça olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Bizim Genel Ticaret Fuarı olarak tanımladığımız İzmir Enternasyonal Fuarı’mız kendi tarzında dünya da hemen hemen tekleşti. Başka örneği kalmadı. Ekonomi ve uluslararası yönde zayıflamaya başlamıştı. Bu tarz katılımlarla o yönünün de hala canlı diri olduğunu göstermiş oluyoruz. Bu da bize moral ve motivasyon veriyor. Fuar bu yıl 83’üncü kez yapılıyor. Biz bu fuarı daha uzun yıllar gerçekleştirmek istiyoruz. Fuarın sürdürülüp yaşatılması, adına yakışır bir katılım olması gerekiyordu. Bu son katılım bizi sevindiriyor” diye konuştu.

 

DİYARBAKIR VE MALATYA

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın bu yıla özel Diyarbakır ve Malatya onur konuğu kent olarak misafir edeceğini söyleyen Örs, Fuar’ın kuruluşundan bugüne kadar en önemli özelliklerinden birinin ulusal ölçekte Türkiye’nin farklı yöre ve bölgelerinden insanları bir araya getirmesi olduğunu söyledi. Örs sözlerine şöyle devam etti: “Ülkenin başka yörelerinde üretilen ürünleri, kültürlerini, sanatlarını, turistik değerlerini tanıması adına bir fırsat sunuyordu. Bu geleneği devam ettiriyoruz. Bu yılda Diyarbakır ve Malatya gibi iki değerli kentimizi İzmir’de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bu fuar aynı zamanda uluslararası bir buluşma alanı. Fuar artık dünya da örneği pek kalamamış bir fuar. Belki kimilerince tırnak içinde modası geçmiş zamanı dolmuş olarak görülse de bizim onun tarihselliğinden ve simgesel kimliğinden dolayı sahiplendiğimiz, devam ettirmek istediğimiz bir fuar. Dolayısıyla sadece ekonomi, uluslararası katılımdan ibaret değil. Fuar aynı zamanda kültürel, sanatsal eğlence açısından da bir buluşma noktası. Fuara ayrıcalık katanların da bunlar olduğunu düşünüyoruz. Biz bunu hayatın tüm renklerini içinde barındıran bir fuar olarak tanımlıyoruz. İzmir Fuarı halkın buluşma noktası.”

 

TOPLUMUN HER KESİMİ FUARDA BULUŞUYOR

Günümüz koşullarında toplumda bir uzaklaştırma ve ötekileştirme olduğunu belirten Örs, İzmir Fuarı’nın varlık sahibi ile yoksulu, Alsancak, Karşıyaka’da yaşayanla Gültepe’de, Limontepe’de yaşayan halkı bir araya getirdiğini toplumun farklı sınıflarda, sosyal alanlarda çok sayıda farklı kesim insanını bir araya getirerek halkı ortaklaştırdığına dikkat çekti. Fuarın Türkiye ve Dünya’nın farklı yerlerinden ortalama 1 buçuk milyon ziyaretçiyi bir araya getirdiğini bununda İzmir’in birleştirici, hoşgörülü havasına uygun bir atmosfer yarattığını belirten Örs şöyle konuştu: “Biz de İZFAŞ olarak tüm bu yönleriyle fuarı yaşamaya yaşatmaya çalışıyoruz. Düzenleyeceğimiz etkinliklerle olabildiğince renkli, canlı ortamlar yaratmaya çalışıyoruz. Kültürden sanata, tiyatroya kadar ücretsiz olarak düzenlediğimiz etkinliklerle fuar tam bir sosyal buluşma alanı.”

 

ADINA YAKIŞACAK

İhtisas fuarlarının Gaziemir’deki yeni alana taşınmasının ardından Kültürpark’ı adına yakışır hale getirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Örs, “Buradaki var olan fuar alanının kongre merkezine dönüşmesi gündemde. Ayrıca Kültürpark’ı gençlerin, çocukların, ailelerin daha çok yararlandığı buluşma ortamına dönüştürmek, ‘Kültürpark’ adına yakışır bir işlev kazandırmak istiyoruz. 24 saat yaşayan bir ortama hazırlamaya çalışıyoruz. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyemizin çalışmaları var. Yine İzmir’de öneriler düşünceler de alınıyor. Önümüzdeki dönemde binalaştırmadan, betonlaştırmadan, yeşile dokunmadan, yeşili daha da arttırarak alanı işlevli kılmak, kültürel sosyal açıdan ailelerin, turistlerin rahatça girebilecekleri aktivite alanlarıyla daha dinamik hale getirme çalışması var Büyükşehir’in. Süreç devam ediyor” diye konuştu. Örs ayrıca Gaziemir’deki yeni fuar alanının da İzmirliler tarafından benimseneceğini belirtti ve “Yeni fuar alanında da konserlerin aktivitelerin düzenleneceği bir alan da olacak. Zamanla oranın da İzmirliler tarafından benimsenerek yaşayan, benimsenin bir mekan olacağını düşünüyorum” dedi.

 

GÜNDEMDEN KAYBOLUYOR

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın yoğun gündemde kendine yer bulamadığını belirten Örs, “Türkiye’de ve kentimizde siyasal sosyal gündem o kadar yoğun ki. Bizim fuarı gündeme taşıyabilmemiz hiçte kolay olmuyor. O kadar yoğunluk içinde kayboluyor. Önümüzdeki günlerde fuarın fark edilmesi için etkinlikler yapacağız. Bu yıla özel bir çalışmamız var. ‘Fuar habercileri’ diye bir aksiyon grubu oluşturuyoruz. Hem İzmir’de hem de İzmir’in yakın çevresinde hiç umulmadık anlarda, kalabalıkların olduğu yerlerde bir tiyatral sunum yaparak halkın dikkatini çekecek. Halkı fuara davet edecekler. Metrolarda, çarşılarda ya da pazarlarda olacak. Biz elimizden geldiğince basının da yardımıyla halkın dikkatini çekip fuara katmak istiyoruz. Bu başta İzmirlilerin ve Egelilerin ilgisine bağlı. Biz de o ilgiyi yaratmaya çalışıyoruz. Amacımız mümkün olduğunca daha fazla katılımcı sağlamak” diye konuştu.

 

NEREDE ESKİ FUARLAR

‘Nerede eski fuarlar’ sözünü değerlendiren İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, “Biz 70’li, 80’li yıllardaki fuarları yapsak kimse gelmez. Artık hayat değişti. Biz tam aksine fuarı güncelleştirmek, yeniliklerle buluşturmak istiyoruz. Fuarın zamanın ruhunu yakalaması gerekiyor. Ah nerede eski fuarlar diyenleri getirsek bile eskiden buralarda gazinolar vardı. İstanbul’dan gelen sanatçılar, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği gibi konserler yapılıyordu ve paralıydı. Saatlerce tahta sandalyelerde beklerdi insanlar. Ama şimdi üstüne para verseniz 2 saat oturtamazsınız. Ben görevde değilken ‘Nostalji Gazinosu’ diye bir yer yapıldı ‘Ah nerede eski fuarlar’ diyenler için. Akşamları oraya girecek insan bulamamışlar bizim personelimizi götürmüşler sanatçılara ayıp olmasın diye. Artık koşullar, hayat farklılaştı. Bence geriye değil ileriye bakmak lazım. Tarihimiz önemli ama onu yenileştirerek, geleceğin beklentilerini bulmak önemli. Gençlerle yaptığımız çalışmalar, anketler, değerlendirmeler hep yenilikleri yakalamak adına yapılıyor” dedi.

 

………….KUTU KUTU……………

 

ANA TEMA LOJİSTİK

Bu yıl Fuar’ın ana temasının lojistik olmasının temel nedenini lojistik konusunda İzmir ve Ege Bölgesi’nin önemli potansiyele sahip olması olarak gösteren Örs, “Lojistik sektörü dünya da hızla büyüyen önü açık bir sektör. Bu konuda İzmir’in konumu, bir zamanlar İzmir’in ülkemizin en önemli ihracat limanı olduğunu düşünürsek kendi içinde çok önemli değerleri olan bir bölge. Son zamanlarda da bu sektörde önemli atılımlar var. Dolayısıyla biz lojistiği ekonomik ticari iyi hayatında önemli bir kaldıraç noktası olarak gösteriyoruz. Pek çok ihtisas fuarında olduğu gibi İzmir’de ileriki dönemlerde bağımsız Lojistik İhtisas Fuarı oluşturmak. Dolayısıyla bu yıl bu temayı seçişimiz hem sektör tanımak hem iletişime geçerek temas sağlamak, hem de onların beklentilerini taleplerini öğrenerek onları önünü de bir hedef koyarak İzmir’e Lojistik İhtisas Fuarı kazandırmak. Bizim İZFAŞ olarak hep toplumsal değerlerle meseleye bakıyoruz. Her düzenlediğimiz fuarın mutlaka bu kentin işini aşını arttırmasını hedefliyoruz. Kenti vizyonuyla uygun fuarlar yapmaya çalışıyoruz, sağlık, lojistik gibi. İzmir’in iş dünyasının beklentilerine uygun fuarlar yapalım, bu fuarlar İzmir’de ekonomik sorunların çözümüne katkı sunsun, işini aşını arttırsın istiyoruz. Bu yıl ki lojistik temamızın da bu bakışa uygun düştüğünü düşünüyoruz. İleriki fuarlarımızda da bu noktadan bakacağız. Yeni fuar alanında gündeme gelecek fuarlar İzmir’in ortak aklıyla, iş ve ekonomik çevreleriyle oluşturulacak. Zaten sürekli ilişki içindeyiz, odalarla, iş adamlarıyla, ekonominin kanaat önderleriyle görüşüyoruz. Her yaptığımız etkinlik İzmir’e ekonomik artılar getirsin istiyoruz. Bu perspektiften bakınca lojistik yerli yerine oturuyor. Önümüzdeki dönemde de bu görüşü sürdüreceğiz, çünkü bu bizim misyonumuz. Bu kente yararlar getirecek fuarlar yapacağız” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.