TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bitkisel ilaç kullananlar dikkat

Bitkisel ilaçlar tıbbi ürünlerin yerini tutmuyor ve destek ürün olarak öneriliyor

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2014 07:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bitkisel ilaç kullananlar dikkat

Dünyada hızla artan alternatif tıp ve bitkisel ilaçlara eğilim bugün 60 milyar dolar civarında bir pazarın oluşmasına neden olduğunu hatırlatan Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, dünya nüfusunun yüzde 80'inin gelişmişlik düzeyine göre bu tür ilaçları kullandığı bilinmekte olduğunu hatırlatarak bitkisel ilaçların ne kadar güvenli olduğunun sorgulanması gerektiğini açıkladı.

Söz konusu bitkisel ilaç tüketimi artışının bu ilaçların ne kadar güvenli olduğu konusunu gündeme getirdiğini hatırlatan Dr. Dinççağ, "Avrupa Tüketici Bürosu (BEUC), 1500 botanik ürünün EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı) tarafından desteklendiğini bildirmiştir. Gingo, garlic(sarımsak), St.Jonh Wort (sarı kantaron) ve ginseng bu konuda öne çıkan bitkisel ürünlerdir. Bunlar pastil, tablet, tos, saşe veya ampul olarak marketlerde yer almışlardır.

 Kan şekerini düşürdüğü, kolesterol için iyi geldiği, zihin fonksiyonlarına iyi geldiği, bazılarının alzheimer hastalığını önlediği, yaşam kalitesini iyileştirdiği, moral üzerine iyi etki yaptığı, uyku düzenini sağladığı, kansere ve bağışıklık sistemine iyi geldiği şeklinde çeşitli düşüncelerle piyasaya sürülen bu ilaçlar için dünyanın pek çok ülkesinde ve Avrupa Birliği ülkelerinde pazar oluşmaktadır.

ÖNEMLİ BİR PAZARA SAHİP

Avrupa Tüketici Bürosu, bu ürünlerden bazılarının bilimsel kanıt olmadan marketlerde yerini aldığını raporlarında belirtmesine rağmen, geleneksel olarak pek çok ülkede yüzyıllardır kullanılan bu ürünlerden vazgeçilemiyor. Dünya genelinde aktarlarda ve özellikle internet ortamında, bu ürünlerin oldukça önem kazanan bir pazarının oluştuğu bilinmektedir. Avrupa Birliği Tüketici Bürosu, gıda sağlığı ve gıda güvenliği üzerine çalışmalar ve raporlar yayınlamakta ve bitkisel ilaçların tıbbi ürünlerin yerini tutmaması ve yardımcı ve destek ürünü olarak kabul edilmesini önermektedir" dedi.

BİTKİSEL İLAÇ KULLANANLARA UYARI

Halk Salığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, "Şeker hastalığı için kemik sağlığı için, uyku bozuklukları için, unutkanlığı önlemek için, Alzheimer  hastalığından korunmak için, yorgunluğu ve kırgınlığı gidermek için, menepoza yardımcı olmak için, erkeklerde cinsel sorunları gidermek için tavsiye edilen ürünlerin pek çoğu geleneksel olarak yüzyıllardır kullanılmalarına rağmen bilimsel kanıtlar ile desteklenmedikleri ve kesinlikle kulaktan dolma bilgiler ile kullanılmaması gerektiği, özellikle birden çok ilaç kullananlarda bu ürünlerin tıbbi ilaçların yan etki yapmasına neden olabileceği, hatta bazı ilaçların vücutta birikmesine neden olabileceği ve zehirlenmelere yol açabileceği bildirilmiştir. Geleneksel olarak denenmiş, kültürel olarak benimsenmiş bitkisel ürünlerden soğuk algınlığında, üst solunum yolu infeksiyonlarında, geçmeyen öksürüklerde hekime danışarak kullanmak, yardımcı tedavi ürünleri olarak görmek, bilimsel kanıtları olmasa bile mümkündür. Ancak modern tıbbin yerine bitkisel tedavileri koymak bugünkü bilgilerimizle mümkün değildir. Bu tür yardımcı takviye ve ürünleri alanların karaciğer fonksiyon testlerini yaptırmaları uzun süre kullanımda hekime danışmaları tavsiye olunur" diye uyardı. (İHA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.