TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyabet için karikatür çizdiler, hediyeleri kaptılar

Bostanlı Rotary Kulübü'nün düzenlediği 'Diyabet için bir karikatür çiz (diyab-katür) adlı yarışmada dereceye giren öğrenciler, yükselen diyabet tehlikesine güldüren karikatürlerle dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2014 07:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Diyabet için karikatür çizdiler, hediyeleri kaptılar

HALİDE DEMİR

Türkiye'de obezite sayısı 20 milyonu, diyabet hasta sayısı 10 milyonu aştı. Uzmanların 'yükselen tehlike' olarak nitelendirdiği iki hastalığa karşı bu kez gençler dikkat çekti. Bostanlı Rotary Kulübü'nün 'Diyabet için bir Karikatür Çiz' (DİYABKATÜR) Yarışması'nda liseli gençler, yükselen tehlikeyi güldürerek anlatmaya çalıştı.

KARİKATÜRLERLE FARK ATTI

Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklenen İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve Bostanlı Rotary Kulübü işbirliğiyle düzenlenen DİYAB-KATÜR Yarışması'na katılan öğrenciler karikatürleriyle fark yarattı.

Yarışmada dereceye girenler öğrenciler ve ailelerinin de katıldığı ödül töreninde konuşan Bostanlı Rotary Kulübü Başkanı Berkay Eskinazi, diyabet ve obezitenin çağımızın hastalığı olduğunu belirterek, kazanan gençleri kutladı ve, "Gençlerin karikatürle eğlenirken hastalığı ve diyabetli vatandaşlarımızı anlamalarını, toplumsal bilincin oluşmasını hedefledik. Sonuçları da çok güzel oldu, gençlerimiz projeye yoğun ilgi gösterdi" dedi.

DÜNYADA 9’UNCU SIRADAYIZ

Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı ve Türk Diyabet Vakfı'nın başlattığı 'Diyabeti Durduralım' projesinin İzmir sorumlusu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevki Çetinkalp ise, “Diyabete yakalanan hasta sayısına bakıldığında Dünyada 9’uncu sıradayız. Acilen bu hastalığa farkındalık yaratıp, önüne geçmemiz gerekiyor. Diyabetin engellenmesinde birinci kural fiziksel aktivitasyonun arttırılması ve gençlerin bilinçlendirilmesidir. Hastalıkla mücadele için özellikle gençlerimizi bu konuda eğitmemiz gerekiyor” diye konuştu.

100’DEN FAZLA ÖĞRENCİ YARIŞTI

100'ün üzerinde öğrencinin eseri yarışırken dereceye girenlere ödülleri dün Sipari Restaurant'ta törenle verildi. Gençlerin eğlenerek yapacakları karikatürlerle toplumun dikkatini çekmeyi hedefleyen yarışmada, ünlü karikatürist Erdil Yaşaroğlu da jüride yer aldı. DİYABKATÜR'de İzmir Anadolu Öğretmen Lisesi 11.'inci sınıf öğrencisi Süheyla Yıldız birinci oldu. Özel İzmir Amerikan Kültür Koleji 10. sınıf öğrencisi Burcu Paksoy ikinci olurken, İzmir Atatürk Lisesi 11.'inci sınıf öğrencisi Evrencan Oruç üçüncülük ödülünü aldı.

DİYABET GERÇEĞİ

Türkiye'de 10 yıl önce nüfusun yüzde 7.2'si diyabet hastasıyken uzmanlar, 2025 yılında bu oranın yüzde 13.7'ye çıkacağını öngördü. Ancak bu öngörü tam 11 yıl öncesinden gerçekleşti. 2014 itibariyle diyabetli hasta sayısı yüzde 13.7'ye çıktı. Yani hasta sayısı 10 milyonu geçti, 20 yaş üzerindeki her 7 kişiden biri bu hastalıkla savaşır hale geldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.