TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

En yoksul kesim: Engelli kadınlar

“Engellilik Algısı, Haklar Ve Uygulamalar” panelinde konuşan Gediz Üniversitesi Öğr.Gör. Emel Yeşilkayalı, yapılan araştırmalarda dünyadaki yoksulluğun büyük kısmının kadın engellilere ait olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2014 08:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
En yoksul kesim: Engelli kadınlar

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü ile İzmir Üniversiteleri Platformu Engelsiz Üniversite Kurulu’nun ortaklaşa düzenlediği, “Engellilik Algısı, Haklar Ve Uygulamalar” Paneli Merkez Kampüs Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Oturum Başkanlığını İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tancan Uysal’ın yaptığı panelde; Engellik Kavramı ve Algılanması; başlığında Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi, Engelsiz İKÇÜ Birim Koordinatörü Doç.Dr. Hatice Yıldırım Sarı,Engelli Hakları başlığında Gediz Üniversitesinden Öğr.Gör. Emel Yeşilkayalı, Eğitim Yaşantısı başlığında Yaşar Üniversitesinden Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Özge Can, Engelli Öğrenci Birimleri-Örgütlenme, Beklentiler, Güçlükler Başlığında Dokuz Eylül Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Sorumlusu Aylin Çepiş, Emek Piyasası ve Engellilik başlığında Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Serpil Kahraman Akdoğu, İyi Uygulama Örnekleri sunumu ile İYTE’den Gizem Yılmaz- İKÇÜ Örnekleri sunumu ile Engelsiz İKÇÜ Birim Sorumlusu Mehmet Fatih Durmuş, Mitler ve Gerçekler; başlığında  İzmir Üniversiteler Platformu’ndan Uzm. Kıvanç Hekim konuşmacı olarak yer aldı.

TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER EDİYORUZ

Üniversite olarak kuruluştan bu yana engellilik alanında büyük hassasiyetle çalıştıklarını ifade eden İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tancan Uysal, henüz ikinci yılında bu kavramı ülke gündemine taşıyarak oldukça önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Prof.Dr. Uysal ayrıca, engelli bir öğrencinin, üniversiteyi kazandığından itibaren fiziksel erişim ve sosyal hayata uyum konusunda belirsizliklerle dolu bir süreç yaşadığına da dikkat çekti.

Prof.Dr. Uysal, “Ülke gündeminde ses getiren Sayın Hanımefendi Emine Erdoğan’ın iştirak ettiği ‘Engellilerin Eğitimi ve Topluma Kazandırılması Paneli’ne İKÇÜ olarak imza attık. Geçen yıl ki süreçte de üniversite sınavında bir engelli öğrencimizin İKÇܒyü tercih edip öğrenimine başlamasıyla bu konudaki altyapımızı geliştirmek, engelli öğrencilerimizin imkânlarını geliştirmek adına çalışmalarımızı hızlandırdık. Onların yaşayacağı sıkıntıları en aza indirmek amacıyla elimizden gelen imkânları seferber ediyoruz.” diye konuştu.

 

YOKSULLUK EN ÇOK ENGELLİLERİ VURUYOR

Geçmişten günümüze engelli hakları konusunda yasal düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulunan Gediz Üniversitesi Öğr.Gör. Emel Yeşilkayalı, BM Engelli Hakları Sözleşmesinin 21. Yüzyılın ilk insan hakları sözleşmesi olduğunu söyledi. Yeşilkayalı, yapılan araştırmalarda yer alan çarpıcı bir noktaya da değindi: “Yapılan araştırmalar gösterdi ki dünyadaki yoksulluğun büyük kısmı engellilere aittir. Hele ki bu birey kadınsa bu yoksulluk daha da artmaktadır. Bu sözleşmede kadın ve erkek engellilerle ilgili ayrımcılığa karşı maddeler de yer almaktadır”

ENGELSİZ ÜNİVERSİTELER KURULU UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYOR

Engelsiz İKÇÜ Birim Koordinatörü Doç.Dr. Hatice Yıldırım Sarı da İKÇÜ olarak İzmir Üniversiteler Platformu Engelsiz Üniversiteler Kurulu ile birlikte uyum içinde ortak çalışmalar yürütmeye devam ettiklerini belirtti. Kurulun düzenli olarak bir araya geldiğini ifade eden Doç.Dr.Sarı, “Kurul olarak hedefimiz üniversiteler arasında kavramsal bir dil birliği oluşturmak, engelli öğrenci birimlerinin güçlenmesini sağlamak ve  tüm çalışmalarda işbirliği yapmaktır” dedi.

İSTİHDAM İÇERİSİNDE ENGELLİLERİN PAYI ARTMALI

Yaşar Üniversitesi Engelli Birimi Üyesi ve İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Serpil Kahraman Akdoğdu, Emek Piyasası ve Engellilik konulu sunumunda engellilerin istihdam durumu ile ilgili bilgiler sundu. İstihdam içerisinde engellilerin payı ve engellilerin çalışma hayatındaki durumları gibi konularda istatistiki bilgiler aktardı.

UYGULAMALAR EVRENSEL DÜZEYDE OLMALI

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü adına panele katılan Gizem Yılmaz, Dünyadan ve Türkiye’den olumlu örnekleri ve uygulamaları aktardığı sunumunda evrensel anlamda ürünlerin, hizmetlerin ve ortamların kişiye özel adaptasyonlara gerek duyulmadan tüm insanlar tarafından mümkün olan en geniş ölçüde kullanılabilir şekilde tasarlanmasının altını çizdi.

Engellilerin kampüs içerisinde karşılaşabilecekleri zorlukları minimuma indirmek adına çalışmalar yapan İKÇÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü Sorumlusu Mehmet Fatih Durmuş, sunumuyla İKÇÜ'de yapılan başarılı uygulamaları katılımcılara aktardı. (HABER MERKEZİ)

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.