TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bombay kan gruplu hastaya açık kalp ameliyatı

Bombay kan gruplu hasta, Özel Medline Aydın Hastanesi’nde gerçekleşen başarılı açık kalp ameliyatı ile sağlığına kavuştu

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2014 07:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bombay kan gruplu hastaya açık kalp ameliyatı

250 bin kişide bir görülen ‘Bombay’ kan gruplu bir hasta, Özel Medline Aydın Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı açık kalp ameliyatıyla sağlığına kavuştu. Bombay kan gruplu hasta, kalp deliği, kalp kapak rahatsızlığı ve migren tanısıyla Özel Medline Aydın Hastanesi’ne başvurdu. Operasyonda bombay dışında farklı bir kan grubunun kullanılması durumunda hayati tehlikesi olan hastaya, Özel Medline Aydın Hastanesi’nde farklı bir tedavi yöntemi uygulandı. 30 yaşındaki hasta, başarılı bir açık kalp ameliyatı olarak taburcu edildi. A, B, AB ve 0 gibi bilinen kan gruplarının haricinde, A,B,O kan grubu sistemi içinde mutasyon sonucu ortaya çıkan 'bombay’ adı verilen kan grubu, 250 bin kişide bir görülüyor. Oldukça nadir rastlanan kan grubuna sahip hastaya, kan nakli olmadan açık kalp ameliyatı yapıldı.

OLDUKÇÇA NADİR GÖRÜLÜYOR

Başarılı geçen operasyonun ardından Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Mustafa Ünal, “Bombay kan grubu Türkiye’de sadece 30-35 kişi de görülen bir kan grubudur. Oldukça nadir olan bu kan grubunun cerrahi operasyonlar içinde bir takım zorlukları vardır. Bombay kan grubuna sahip birine bombay dışında bir kan verilmesi durumunda, hastanın ölümüyle sonuçlanabilecek oldukça ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Kalbinde delik, kapak rahatsızlığı ve migren tanısı olan hastamızın da tetkiklerinde bombay kan grubu olduğunu saptadık. Kalp ameliyatı olacak hastamız kan nakli olmak istemediği için hastamızı farklı bir uygulama ile tedavi ettik. Operasyondaki önceliklerimiz; ameliyatın minimum kan nakli ile gerçekleştirilmesi ve kan gerekli olduğunda da hastadan alınan kan ile yapılmasıydı” dedi.

4 GÜNDE TABURCU EDİLDİ

Operasyonun detaylarını aktaran Op.Dr. Ünal, “Operasyon öncesinde hastadan 3 ünite kan alarak, gerekli olduğunda kullanmak için uygun şartlarda sakladık. Ameliyatta kanama olmaması için ameliyatı göğüsün önünden değil de sağ taraftan kaburgalar arasından çok küçük bir kesi ile gerçekleştirdik. Operasyon esnasında, kalp deliği kapatıldı ve mitral kapak tamir edildi. Operasyon esnasında hiç kan gereksinimi olmadı. Operasyondan sonra 1 gün yoğun bakımda kalan hasta, 4 gün sonra taburcu edildi” diye konuştu.

TEKRAR SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Tekrar sağlığına kavuşan hasta ise, “Dünyada ve Türkiye’de çok az rastlanan bir kan grubum olduğu için operasyondan çok korkuyordum. Doktorlarım, operasyonu mümkün olduğunca az kan kaybı ile gerçekleştirebileceklerini belirttiler ve ameliyat olmaya karar verdim. Tekrar sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Dr. Mustafa Bey ve ekibine çok teşekkür ederim” dedi. (İHA/AYDIN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.