TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

73. Ezidi katliamına dur de!

IŞİD çetelerinin Şengal’deki Ezidilere karşı başlatmış olduğu katliama dur demek ve Ortadoğu’da yaşanan insanlık dramına son vermek için İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi basın açıklaması yaptı

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2014 08:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
73. Ezidi katliamına dur de!

IŞİD çetelerinin Şengal’deki Ezidilere karşı başlatmış olduğu katliama dur demek ve Ortadoğu’da yaşanan insanlık dramına son vermek için İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi basın açıklaması yaptı

EMİNE ŞEKER

Ortadoğu’da yaşanan insanlık dramına son vermek ve IŞİD çetelerinin Şengal’deki Ezidİlere karşı başlatmış olduğu katliama dur demek için İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi eski Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

YA MÜSLÜMAN OLUN YA DA TERK EDİN

İHD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aker, iki ay önce Musul’un IŞİD’in eline geçmesinin ardından, binlerce sivilin Şengal’e sığındığını hatırlatırken, “3 Ağustos 2014 günü gerçekleştirilen IŞİD baskını üzerine, 310 bin nüfuslu ilçeden 290 bin kişinin civardaki dağlara kaçtığı haberleri alınmıştır. Ronahi TV’nin Şengal bölgesindeki bir muhabirinin verdiği bilgilere göre, IŞİD, Şengal’e bağlı Sinune köyüne de tek mermi atmadan girmiştir. Haberde peşmergelerin konvoylar halinde buradan uzaklaştıkları iddia edilmiş, IŞİD’in Sinune sakinlerine ‘ya Müslüman olun ya da terk edin’ dayatmasında bulunduğu, bu dayatmayı reddeden binlerce kişinin Rojava’ya kitleler halinde akın ettiği bilinmektedir” dedi.

HALKIN YANINDA DURURDU

IŞİD’in tetikçi bir örgüt olduğunu, saldırılarının amacının din, mezhep ve etnik yapı üzerinden hareketle, bir Arap-Kürt çatışması çıkarmak, Kürt hareketinin Rojava’daki modelini ortadan kaldırmak olduğunu bildiklerini söyleyen Aker, “İslam adına, cihad adına mücadele eden çevrelerin, dini, insani ve vicdani açıdan dönüp kendilerine bakmaları gerektiğini söylüyoruz. Tarihinde 73 kez katliama maruz kalan acılı Ezidi halkının, IŞİD eliyle yeniden kıyımının, cihat adına, din ve mezhep adına İzahım kim yapabilir? Herkesin belli çıkarlarının olduğu ve bu çıkarlar doğrultusunda IŞİD’i kullandığı, IŞİD’in ise kendi hedefleri doğrultusunda bu taşeronluğu üstlendiği görülüyor. IŞİD’in asıl hedefinin İslam ve halifelik adına bölgenin tarımsal kaynaklarının, su ve petrol kaynaklarının ele geçirilmesinde taşeron rolü oynamak, Rojava’yı ve Irak’ı Kürt’süz, Ermeni’siz, Ezidi’siz, Süryani’siz bırakmaktır. IŞİD’in dinsel bir samimiyeti olsaydı, taş üstünde taş kalmayan Filistin’e gider, halkın yanında dururdu” ifadelerini kullandı.

SEYİRCİ KALAN İKTİDAR SAHİPLERİNİ KINIYORUZ

Aker, IŞİD’in Şengal katliamı karşısında, dünya halklarının yükselen protesto eylemleri ile bir kısım Kürt askeri odaklarından gelen ‘kanımızın son damlasına kadar halkımız ve Şengal için savaşacağız. Orası bizim kutsalımızdır’ şeklindeki açıklamaları önemsediklerini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Uluslararası ve ulusal anlamda barışın tehdit altında olduğu bu çatışmalı zamanlarda, hükümetin ilgisi ve bilgisi dışında olmadığım düşündüğümüz; 28 Temmuz 2014 günü, İstanbul/Ömerli’de IŞİD’e bağlı olduğu iddia edilen bir islami grubun özel kıyafetler içinde toplu bayramlaşma ve piknik merasimi, gene 03.08.2014 günü İstanbul/Gaziosmanpaşa’da IŞİD sempatizanı İslami bir grubun düzenlediği ‘’Kuran okuma etkinliği”nde yaşanan gerilimin Kürtlere yönelik saldırıya dönüşmesi, Musul rehineleri meselesinde bu güne değin IŞİD’in açıktan kınanmaması tutumu, iktidarın IŞİD gibi, El Kaide gibi örgütlere açık kapı politikası izlediğinin somut göstergelerindendir. Bu politika hepimizi ciddi anlamda tedirgin etmektedir. Halkımız da tarikatlara, cemaatlere girerken, camilere giderken, bunun bir ucunun da IŞİD gibi, El-Kaide gibi örgütlere açık olduğunu ve din-iman adı altında, kendi kardeşini öldürmeye de yol açabileceğini unutmamalıdır. İnsan hakları konusunda faaliyet yürüten bir derneğin mensupları olarak, IŞİD’in katliamlarına, Şengal katliamına seyirci kalan iktidar sahiplerini kınıyoruz.”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.