TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çileleri bitmiyor

Yaklaşık 30 yıldır yaşadıkları imar problemini AİHM’ye (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) taşıyan Balçovalı Arsa Mağdurları yeni kent merkezi ile İzmir’in çeşitli noktalarında holdinglere ve yatırımcılara verilen imar haklarına tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2014 08:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çileleri bitmiyor

Geçtiğimiz yıllarda ‘İmar Duasına’ çıkarak dikkatleri üzerine çeken Balçova Arsa Mağdurları kent genelinde yükselen birçok gökdelene ayrıcalıklı imar hakkı tanındığını iddia etti. Mağduriyetlerinin giderilmesi için yeniden harekete geçen mağdurlar Bayraklı’daki yeni kent merkezinde yer alan gökdelenler ve Üçkuyular’da AVM projesi yapılması planlanan arazileri eylem alanı olarak seçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi, hükümet ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nı göreve çağıran mağdurlar artık mağduriyetimiz giderilsin dedi.

 

“BİR TEK ARSA MAĞDURLARINA PLAN YOK”

Balçovalı yaklaşık 4 bin arsa mağdur adına konuşan Avukat Mustafa Kemal Turan, iç hukuk yollarının tükendiği davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdıklarını belirtti. Turan, “Şu anda davamız raportör aşamasında. Tazminat kararı çıkmasını ya da çevrede yer alan yapılarla benzer imar hakları verilmesini bekliyoruz. Son noktayı AİHM koyacak. Davamız kabul edilebilir bulundu ve taleplerimiz tapu ayrımı yapılmaksızın değerlendirmeye alındı. Tazminat kararı çıkarsa, bunu da belediye ödeyecek. Resmi şekilde tapu alan ve plan bekleyen vatandaşlar cezalandırılırken, bizim çevremizde kaçak yapı inşa eden arazi sahipleri ise kentsel yenileme projeleri ile ödüllendiriliyor. Hazine arazisini çalanlar artıda, bizler ise eksideyiz. Her yere imar veriliyor ama bize neden yok?” dedi.

 

“İMAR PLANLARI TUTARSIZ”

Balçova Arsa Mağdurları İnsani Yaşama Derneği (BAMİD) Sözcüsü Mustafa Kemal Turan İzmir’de imar planlarının tutarsız olduğunu vurgulayarak, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bizlerden yüzde 90’lara varan terk isterken, Doğuş Holding, Tekfen Rönesans, Folkart Yapı gibi holdinglere bizden 16 kat fazla imar hakkı sağlanarak yüzde 20’lerde terk oranı ile yapılaşma hakkı veriliyor. Bu yanlışın sorumlusu Büyükşehir Belediyesi’dir. Yeni kent merkezinde olağanüstü bir emsal artışı vardır. Madem bu gökdelen bölgesine en üst seviyede emsal veriliyor, o zaman en yüksek terki isteyin. Planlar kendi içinde tutarsız. Yeni kent merkezi planları kendi içerisinde tutarsız. Holdinglere yüzde 40 terk oranı verilmesi gerekirken yüzde 20 oranında terk verilmiş. Ortada milyonlarca dolarlık bir kayıp ve rant var. Vatandaşın kullanacağı yol ve kaldırım gidiyor ve ortada kamu zararı var. Bu paralar vatandaşın ve cebinden çıkacak. Biz bu gökdelen inşaatlarının mühürlenmesini isteyeceğiz” dedi.

 

“ÇİFTE STANDART VAR”

Turan, Büyükşehir Belediyesi’nin imar düzenlemeleri konusunda çifte standart izlediğini savunarak, şunları kaydetti: “Biz çıkıp meydanda açıklama yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin yetkililerine sesleniyorum. Bizden yüzde 90 terk isteyen belediye holdinglerden yüzde 22 terkle daha fazla emsal ve yoğunluk veriyor. Gelsinler, mertçe bizlere açıklama yapsınlar. Kente zarar verecek bu imar düzenlemelerinden ve çifte standarttan vazgeçin. Büyükşehir Belediyesi, İnciraltı’ndaki  EXPO planlarına diğer AVM’ler zarar edecek, rantları azalacak diye mi itiraz davası açıyor. O zaman gitsin tüm AVM’lere iptal davası açsın.”

 

“PLAN BÜTÜNLÜĞÜ YOK”

Avukat Mustafa Kemal Turan konuşmasının devamında merkezi hükümete de önemli bir çağrıda bulunarak, “Kent genelinde bir plan bütünlüğü yok ve parçalı imar anlayışı hakim. Yerel yönetim planlamayı bir bütün yapamıyor ve çökmüş vaziyette. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bunu izlemekle yetiniyor. Başbakan’a ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz. Gelin bu yanlışı düzeltin. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı büyük şirketlerin peşinde koşacağına asıl mağdurlara yardım etsin. Şehrin göbeğinde böyle bir yapılaşma bu kenti yakar. Yeni imarzedeler yaratılmasın” diyerek sözlerine son verdi. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.