TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Hurşidiye Mahallesi

Konak Mezarlıkbaşı’ndan sola dönüp katlı otoparktan içeri girdiğinizde takip ettiğiniz tarihi Arnavuttaşlı yol sizi Hurşidiye Mahallesi’ne götürür.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2014 09:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Hurşidiye Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Hurşidiye Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Enis İpek’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (161 nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Hurşidiye

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35240

Mahallenin nüfusu:  200

Mahallenin seçmeni:  58

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 10

Mahallenin muhtarı:  Enis İpek

Konak Mezarlıkbaşı’ndan sola dönüp katlı otoparktan içeri girdiğinizde takip ettiğiniz tarihi Arnavuttaşlı yol sizi Hurşidiye Mahallesi’ne götürür. Bizim Mahalle dizimizin 161 nci durağı olan Hurşidiye Mahallesi ve komşu mahallelerle ilgili şu bilgileri paylaşmakta fayda var. Bu mahalle 17. Yüzyıl ortalarında şehrin gelişmesine paralel olarak ortaya çıkan Türk mahallelerinden biridir. 19. Yüzyıl ortalarında gerek kapladığı alan gerekse nüfus açısından şehrin en büyük üçüncü Müslüman mahallesi olan Hatuniye; her biri bir cami çevresinde toplanmak üzere dört bölgeye yayılmıştır. "Hatuniye", "Fettah", "Çorakkapısı" ve "Abdullah Efendi" adlarını taşıyan bu bölgelerden her biri, 1885 yılında İzmir'de muhtarlık teşkilatı kurulması nedeniyle mahallelerin yeniden düzenlenmesi üzerine bağımsız mahalle statüsü kazanmışlardır. Bu mahallelerden Hatuniye Mahallesi'nin adı, daha sonraları "Kurtuluş", Fettah Mahallesi'nin adı ise "Akıncı" olarak değiştirilmiştir. Günümüzdeki Akıncı Mahallesi; Kuzey yönünde İsmet Kaptan; doğu yönünde Etiler ve Faikpaşa, güney yönünde Altınordu ve Pazaryeri mahalleleri ile çevrilidir. Mahallenin batı yönünde ise Hurşidiye Mahallesi bulunmaktadır. Mahalleye bu ad, İzmir Belediye Meclisi'nin 11 Şubat 1937 tarihli toplantısında alınan kararla verilmiştir. Mezarlıkbaşı ve Altınpark arasındaki alanı kapsayan bölgede kurulu bulunan Hurşidiye Mahallesi Muhtarlık Ofisi Muhtar Enis İpek’e ait tarihi konakta hizmet veriyor. Aynı zamanda emlakçılık yapan muhtar Enis İpek 3 ncü dönem muhtarlık yaptığı Hurşidiye Mahallesi ve muhtarlık yaptığı binanın tarihçesini anlatırken şunları söyledi; “Mahallemizin tarihi çok eskilere dayanmakta, bir çok farklı dinden ve uygarlıktan insanların yaşadığı bir mahalle olarak kayıtlarda izine rastlanmaktadır. Bunun yanı sıra mahallemizin tamamı SİT kapsamındadır. Ancak SİT kapsamında olması bir anlamda iyi gibi görünse de buralara zamanında gerekli müdahalelerin yapılmadan kaderlerine terk edilmiş binaların birer birer gözünüzün önünde yıkılmasını izlemek çok acı bir durum. Oysa buraları devletimizin ilgili kurumları gelip gerekli incelemeleri yapıp buralarla ilgili neler yapılır tıpkı gelişmiş ülkelerde yapıldığı gibi restore edilecekse restore, yerinde içindeki insanlar onaracaksa bu kişilere gerekli izinlerin ve desteğin zamanında ve seri verilmesi gibi bir süreç hayata geçirilebilinir. Şimdi ben bu binayı yıllar önce aldığımda içine girilecek hal yoktu. İmkanlarımla hatta zorlanarak bu duruma getirdim. Şimdi yapmak istediğim bir takım düzenlemeler için ilgililere başvuruyorum ama olumlu bir sonuç alamıyorum. Ne yapalım, benim binam ayakta duracak kadar güçlü ya çevremdeki diğer binalar birer birer dökülüyor. Bu manzara hiç de buraya yakışmıyor

İNÖNܒNÜN YAVERİNE AİT KONAK

Hurşidiye  Mahalle Muhtarlığı olarak ta kullanılan tarihi binanın İsmet İnönü’nün yaveri Feti Melen’in yaşadığı konak olduğunu belirten muhtar Enis İpek, “Mahallemizde benim bu bina benzeri çok bina var. Zamana direniyorlar ama bir çoğu tehlike arzeden konumda olsa da halen içinde insanların işyerleri var. Resmi kayıtlara göre mahallemde toplam 162 binada 24 konut , bin 222’de işyeri bulunmakta. Mahallemde 200 civarında yaşayan nüfusa rağmen 58 seçmenimiz mevcut. Şimdi nüfus az gibi algılanıyor ama gün içerisinde buradaki işyerlerinin yoğun insan trafiği ile ortaya 10 binlerce insan çıkıveriyor. Bu işyerleri de yoldu, kaldırımdı, kanalizasyondu, otoparktı gibi bir çok taleplerini yine gelip bize iletiyor. İlle de burada evde yaşayan insana bakılarak yaptığımız iş değerlendirilmemeli. Sonuçta burada işyeri olanlar buralarda çalışanlarda en az günlerinin yarısından çoğunu burada geçiriyor. Yerel yönetimlerimizin bu ortamı göz önüne almasını bekliyoruz. Mahalle sınırlarım içinde bulunan işyerlerinin sektörlere dağılımı ise, tekstil, turistik ve tarihi butik oteller, hamamlar, gıda toptancıları, elektrik malzemecileri ağırlıklı olarak bulunmakta.” dedi.

TARİHİ DÖNERTAŞ VE ŞEHİT ÖMER TÜRBESİ

Hurşidiye Mahallesi ve çevredeki diğer mahallelerinde ortak tarihi değerlerinden sayılan Anafartalar Caddesi’nin Hatuniye Camisi çaprazında bulunan tarihi Dönertaş ve mahallede bulunan ve bilindiği kadarıyla 300 yıllık bir geçmişi bulunan tarihi Şehit Ömer Türbesi bakımsızlıktan harabeye dönmüş bir görünüm içinde. Özellikle Şehit Ömer Türbesinin özel şahıs mülkü içinde bulunmasından dolayı tamamen bakımsız olduğunu belirten mahalle sakinleri, “İnsanlar böyle dini ve tarihi bir mirasa sahip olduğu için sevinir, oysa bizim mahalle sınırlarımızda böyle bir ünlü evliyamıza ait bir yatır (Türbe) var, biz bunun kıymetini bilmiyoruz. Böyle giderse zamanla özel mülk içinde bir inşaat enkazı gibi yarın birgün sokağa atılır diye korkuyoruz” şeklinde konutu.

TARİHE SEVDALI MUHTAR

Hurşidiye Mahallesi Muhtarı Enis İpek, muhtarlık olarak kullandığı tarihi binanın iki katını topladığı antika eserlerle tıpkı bir müzeye çevirmiş. Bu bölgede yaşadığı için kendisini şanslı bulduğuna dikkat çeken Enis İpek, “Tarihe ve eski eşyalara karşı aşırı bir tutkum var. Bu nedenle aslına uygun korumaya çalıştığım bu mekanda yıllar içinde topladığım tarihi antika eşyaları da burada sergiliyorum. Daha da nerede ne görürsem bütçeme göre alıp getiriyorum. Burayı gezmeye gelenlerin oldukça dikkatini çekiyor. Bir anlamda ben burada birde turizm hizmeti sunuyorum” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.