TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doktorlar, 'Destek Evi’ni konuştu

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü , İzmir Kuzey  Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi  ve E.Ü. Tıp Fakültesi İç. Hastalıkları ABD. Geriatri Bilim Dalı'nın öncülüğünde kurumlar arası işbirliği ile düzenlenen “Destek Evi ( Hospis ) Çalıştayı” önceki gün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2014 07:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Doktorlar, 'Destek Evi’ni konuştu

Yaşamının son döneminde bulunan hastaların ya da ilerlemiş kronik hastalığı olan  terminal dönem hastalarının bu süreci huzur ve yüksek bir yaşam kalitesiyle yaşamaları için batı ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde yaygın olan hospis merkezlerini ülkemizde de açmak ve yaygınlaştırmak amacına yönelik ilk adım İzmir’de düzenlenen ‘Destek Evi (Hospis)  Çalıştayı’ ile atıldı. Çalıştay Başkanlığını  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Akbulut ve Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürü Zafer Yıldırım’ın yaptığı çalıştaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yöneticiler, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Katip  Çelebi Üniversitesi, Adanan Menderes Üniversitesi ve Celal Bayar Üniversitesi’nden akademisyenler, hastane yöneticileri çeşitli branşlardan doktorlar, hemşireler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve eğitimciler katıldı.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ ÜST SEVİYEDE YAPACAĞIZ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl müdürü Zafer Yıldırım, açılışta yaptığı konuşmada Avrupa ve Amerika’da oldukça yaygın  olan hospis hizmetlerinin ülkemizde de yaygınlaşması, sağlık çalışanlarının desteğini alması ve bu hizmetlerin sosyal güvenlik kapsamına alınması gerektiğini söyledi. Ülkemizde artan yaşlanma olgusuyla birlikte bakım modelleri ve yeni sunum olanaklarının daha fazla gündeme geldiğini aktaran Yıldırım, İzmir’de Palyatif bakım merkezleriyle başlayan çalışmanın hospislerle neticeleneceğini belirterek, “Biz de üzerimize düşen görevleri üst seviyede yapmış olacağız” dedi.

NASIL OLMALI?

Açılış konuşmaları sonrası yapılan oturumlarda ‘Destek Bakım ve Destek Evi Kavramı’, ‘Destek Evi Kimlere Hizmet Vermeli?’, ‘Destek Evi’nde Hizmet Sunumu Nasıl Olmalı?’, ‘Destek Evi’nde Mimari Nasıl Olmalı?’ konuları ele alındı. Tıbbi tedaviye daha fazla yanıt vermeyen son dönem hastalar ile ilerlemiş kronik hastalığı olan hastaların semptom kontrolünün sağlandığı, ev ortamına sahip Mekanlarda, kimlere, nasıl ve hangi mimari yapıda hizmet verilmesi gerektiği konuları tartışıldı.

Çalıştay kapanış oturumu başkanı Zekeriya Ertaş, çok verimli bir çalıştay  geçirdiklerini, sonuçların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlamakta oldukları yönetmeliğe önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Palyatif  Bakım çalışmalarında İzmir’in öncü rol oynadığı  vurgulanarak destek evi çalışmalarında da  bu  öncü rolün sürdürülmesi gerektiği  belirtildi. Türkiye’nin ilk  destek evinin (hospis) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ve üniversitelerin katkılarıyla İzmir’de açılması çalışmalarına başlanacağı belirtildi. Çalıştay kurumlar arası işbirliği ile interdisipliner bir yaklaşımla sürdürülen palyatif bakım çalışmalarının geliştirilerek sürdürülmesi vurgusu ile kapatıldı. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.