TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İKÇܒden sigarasız kampüs

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, “Sigarasız Kampüs” olma yolunda emin adımlarla ilerliyor

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2014 07:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İKÇܒden sigarasız kampüs

Dünya Sağlık Örgütü üye devletlerince 1987 yılından bu yana kutlanan 31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü kapsamında açıklamalarda bulunan İKÇÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Sibel Öktem Ayık, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi olarak sigarasız bir kampüs hedeflediklerini söyledi. Sigaranın hala Dünya’da ve Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan bağımlılık yapıcı madde olduğunu hatırlatan Doç.Dr. Ayık, ilk deneme yaşının ilkokul dönemi olmasına rağmen sigaraya bağımlılık yaşının genellikle lise ve üniversite yıllarına tekabül ettiğini belirtti. Ayık, kişinin düzenli olarak günde en az bir tane sigara içmesi halinde sigara bağımlısı sınıfına girdiğine vurgu yaptı. Bağımlılık düzeyinin kişinin günde içtiği sigara miktarına, sabah erken saatlerde içme isteğinin olmasına ve sağlık durumunda bozulma olmasına rağmen ya da sigara içmenin yasak olduğu alanlarda sigara içme isteğinin olmasına göre sınıflandırıldığını ifade eden Doç.Dr. Ayık: “Sigara bağımlılığının hafif olduğu olgularda erken dönemde sigaranın bırakılması daha kolay olurken bağımlılık düzeyi arttıkça sigara içimini bırakılması daha zorlaşmaktadır. Bu olgularda davranışsal tedaviler yanında ilaç tedavileri de gerekebilmektedir” şeklinde konuştu.

“DUMANI BİLE YETİYOR”

Sigaraya erken yaşlarda başlamanın, içilen sürenin uzunluğunun, bağımlılık düzeyinin ve kişinin genetik olarak hastalıklara yatkınlığının sigara ile ilişkili hastalıkların daha erken ve şiddetli ortaya çıkmasına neden olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Ayık, aktif sigara içen kişiler kadar sigara dumanına maruz kalan kişilerde de aynı şekilde sigara ile ilişkili hastalıkların görüldüğünün altını çizdi. Türkiye’de yaklaşık beş yıldır yoğun bir şekilde sigara karşıtı kampanyalar yürütülmesinin sevindirici olduğunu belirten Doç.Dr. Ayık’a göre bu kampanyanın en önemli ayaklarından birisi de dumansız hava sahası projesi. Bu proje ile sigara içmeyen kişilerin sigara dumanından korunmasının yanında sigara içen kişilerin de sigaraya ulaşılabilirliği azaltılmış oluyor.

“ANKET SONUÇLARI SEVİNDİRİCİ”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nin eski tütün depolarının olduğu bir alanda kurulduğunu hatırlatan Doç.Dr.Ayık, “Bağımlılığın en yoğun yaşandığı kitlenin gençler olması nedeniyle koruyucu önlemlerin alınmasında da en fazla önem verilecek grup gençler olmaktadır” diyerek İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 3.sınıf öğrencileri tarafından klinik araştırmalar ve uygulamalar projesi kapsamında yürütülen bir anket projesinin sonuçlarını paylaştı.

ÖĞRENCİLER ARASINDA ANKET

Bu projede İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde ilk yılını okuyan öğrencilerin sigara içme alışkanlıklarının ve sigara yasakları hakkındaki görüşlerinin değerlendirildiğini belirten Doç.Dr. Ayık, “Ankete toplam 904 öğrenci katıldı. Birinci sınıf öğrencilerinde yüzde 13.8’inde sigara bağımlılığı saptandı. Bağımlılık oluşturmaksızın ara sıra sigara içen öğrenci sayısı yüzde 9.1 olarak belirlendi” diyerek sonuçların Türkiye genelinde sigara içme oranlarına göre daha düşük düzeyde olduğunu söyledi.

ÖĞRENCİLERDEN DESTEK

“Kampüs içinde açık alanlarda da sigara içiminin sınırlandırılması gerektiğini düşünen öğrenci oranı ise yüzde 78 düzeyinde” diyen Doç.Dr. Ayık’a göre bu anket ile İKÇÜ öğrencilerinin kapalı veya acık alanlarda dumansız hava sahası projesini desteklediği görülüyor. Öğrencilerinin hem bedenen hem de zihnen sağlıklı olmasının İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinin en önemli hedeflerinden biri olduğunun altını çizen Doç.Dr. Ayık, “Gençlerimizin sigaranın zararlarından korunması açısından dumansız bir üniversite hedefliyoruz. Öğrencilerin de desteği ile sigara içme oranlarının daha da aşağıya çekilebilmesi açısından 31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü; tütün depolarından sigarasız bir kampüse geçiş sürecinde oldukça önem arz ediyor” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.