TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TMMOB’dan Konak Tünelleri protestosu

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda ‘Konak Tünelleri’ olarak bilinen Konak-Yeşildere Bağlantı Yolu Projesi’ni protesto etti

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2014 07:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
TMMOB’dan Konak Tünelleri protestosu

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda ‘Konak Tünelleri’ olarak bilinen Konak-Yeşildere Bağlantı Yolu Projesi’ni protesto etti

OKTAY İLERİ

Tarihi Damlacık semtindeki tünel mağdurları ile bir araya gelen TMMOB yetkilileri, tünel projesine karşı açmış oldukları davaların sonuçlandırılması için yargıya çağrıda bulundu.

Konak Tünelleri’nin Varyant girişinde açıklamalarda bulunan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol, proje alanının, Kentsel Sit, Tarihi Sit, 2. ve 3. Derece Arkeolojik Sit ile 2. Derece Doğal Sit Alanının ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli yapıların bir arada bulunduğu bir alan olduğunu belirterek, “Bu kadar önemli bir alanda arkeojeofizik araştırmalar yapılmadan, jeolojik etütleri olmadan, kentin ulaşım planında etüt edilmeden, ayrıntılı bir projesi hazırlanmadan tünel projesine başlanması ile birlikte tüm bu korunması gerekli katmanlar birer birer yok edilmeye başlanmıştır. Kentin gerek üst ölçek, gerekse uygulama planlarında bulunmayan, bir projesi dahi olmayan bu ölçekteki bir uygulama, plansız-projesiz bir şekilde gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.O dönem yargıya taşınabilecek tek idari işlem olan 23.11.2011 tarih ve 155 numaralı Koruma Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması, takiben de iptaline karar verilmesi için TMMOB Şehir Plancıları Odamız tarafından dava açılmıştır. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Nazım ve Uygulama İmar Planlarına ilişkin yine öncelikle yürütmesinin durdurulması, takiben de planların iptaline karar verilmesi için de TMMOB Şehir Plancıları Odamız tarafından dava açılmıştır. Dava süreci devam ederken, tünel inşaatı alabildiğine hızlı bir şekilde başta tarihi değerlerimizi, yaşam alanlarımızı yok ede ede devam etmektedir” dedi.

“İNSANLAR YERLERİNDEN EDİLMEK İSTENİYOR”

Yıllardan beri bu bölgede yaşayan insanların, neye hizmet edeceği tartışmalı, kamu yararı adı altında kamuya yük olan bir proje yolu ile yerlerinden edilmek istendiğini ifade eden Şenyol, “Sadece hukuksuz olmakla kalmayıp gayri ahlaki de olan bir yöntemle bunu sağlamaya çalışmaktadırlar. Bu ölçekte bir projenin üstündeki yapılaşma ile birlikte Jeolojik açıdan meydana getireceği tehlikeler açık olmasına karşın, bu durum göz ardı edilerek gerekli etütler, incelemeler yapılmadan başlanan tünel; toprak altındaki kültür varlığını yok ederek ilerlerken, toprak üstündeki dokuyu ve yaşamı da yok etmektedir. Kenti ilgilendiren her konu öncelikle bu kenti yönetmesi için bu kentte yaşayan insanlar tarafından seçilen yerel yönetimleri ilgilendirmektedir. Ancak, ne yazık ki geçmiş dönemde yerel yönetimler Konak Tünelleri projesi konusunda sessiz kalarak, tarihimizi, kültürümüzü, yaşam alanımızı, barınma hakkımızı tehdit eden bu suça ortak olmuşlardır. Konak Belediyesi’nin yeni dönemde başlatmış olduğu bu çabayı önemsiyor, yanında ve destekçisi olduğumuzu bildiriyoruz” diye konuştu.

“DAVALAR KAMU YARARINA SONUÇLANMALIDIR”

Böylesine yüksek maliyetli kamu yatırımlarının dava süreçlerinin, bir an önce kamu yararına sonuçlanması gerektiğini belirten Şenyol, “Yargı, açmış olduğumuz davaların ilki olan, kurul kararına açılan davamızı,  ne yazık ki reddetmiştir. Bu ret kararına ilişkin temyiz yoluna gideceğimiz gibi, imar planlarına açılan davamız da devam etmektedir. Gerek tünel ile birlikte tarihi dokuda oluşan ve oluşacak tahribatın önüne geçilmesi, gerekse Damlacık halkının daha fazla zarar görmemesi için, yargı sürecinin acilen ve umarız ki tarihi değerlerimizi, yaşam alanlarımızı, yaşam hakkımızı koruyan kısacası gerçek kamu yararından yana olacak şekilde sonuçlanmasıdır. Tünel inşaatının bu bölgede yer alan yapılara zarar vereceği yargıya taşıdığımız dava dilekçemizde belirtilmesine ve bu konuda hiçbir bilimsel çalışma yapılmadan bu durum İdaresince reddedilmesine karşın, bugün geldiğimiz noktada,  Bakanlığın ev sahiplerine yapmış olduğu tebliğler ne yazık ki bizi haklı çıkartmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.