TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konak’ta  ‘Tünel Yasakları’

Ulaştırma Bakanlığı’nca yapımı devam eden Konak Tünelleri’ndeki çalışmalarda arkeolojik bulgularla ilgili sır perdesi aralanmadı. Gazetemize ulaşan ‘Hafriyat kamyonları ile lahit mezarlar çıkartılıyor’ duyumları üzerine hazırladığımız haberler ve yazdığımız yazılara verilen yanıtlar kamuoyunu tatmin etmiyor

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2014 07:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Konak’ta  ‘Tünel Yasakları’

Ulaştırma Bakanlığı’nca yapımı devam eden Konak Tünelleri’ndeki çalışmalarda arkeolojik bulgularla ilgili sır perdesi aralanmadı. Gazetemize ulaşan ‘Hafriyat kamyonları ile lahit mezarlar çıkartılıyor’ duyumları üzerine hazırladığımız haberler ve yazdığımız yazılara verilen yanıtlar kamuoyunu tatmin etmiyor

HAMZA GÜL

2011 Yılında Ulaştırma Bakanlığı’nca yapımına başlanan Konak Tünelleri inşaatları devam ediyor. 2015 yılında tamamlanması gereken proje için geri sayım devam ederken, burada inşat çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserlerle ilgili bilinmezlikler silsilesi devam ediyor. Tünel ağzının ön bölümü olan Arkeoloji Müzesi'nin altındaki bölgede ilk arkeolojik kazılarda, geçmişte burada bulunan Musevi Mezarlığı'ndaki mezarlar ve kemikler çıkartıldı. Bu kemikler İzmir Musevi cemaatine teslim edildi. Mezar taşları ise yerlerinden kaldırılmadı. Gelişmeler karşısında kamuoyunda yaşanan şaşkınlığa dikkat çeken İzmir Musevi Cemaati Başkan Jak Kaya, kazıda çıkan kemiklerin kendilerine kutular içinde verildiğini açıkladı. Bu kemikleri dini merasim sonrası gömüye açık alan Altındağ Musevi Mezarlığı'na gömeceklerini belirten Kaya, "Kazı devam ediyor. Daha kemik çıkabileceği ihtimali nedeniyle gömü için bekliyoruz. 19'uncu yüzyılda buradaki mezarlığın kullanıldığını biliyoruz. Cumhuriyet öncesi gömüye açıkmış. Daha sonra önce Gürçeşme, ardında da Altındağ Mezarlığı kullanılmaya başlandı" dedi.

HABERİMİZ SES GETİRDİ

21 Temmuz’da EGE’de Bugün’de manşetten aktardığımız “Konak Tünellerinden neler çıktı?” başlığındaki haberimizde BİMER’e sorduğumuz soruya verilen yanıtı yeterli bulmadığımızı hatta şaşırdığımızı ifade etmiştik. Haberimiz üzerine bu kez İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Müze Müdürlüğü’nden cevap geldi. Elimize ulaşan yazıda ne yazık ki yine günlerdir sorduğumuz soruların yanıtı yerine bir takım yasaklara dikkat çekilerek, “Kazı çalışmalarının son bulması” beklenmesi tavsiye ediliyor. İzmir Müze Müdürlüğü’nün gönderdiği yazı aynen şöyle, “İlgi: 10.07.2014 tarih ve 9496769.160/ 2450-5914 sayılı yazınız ve eki. İzmir İli, Urla-Çeşme Otoyolu-İkiztepe - Konak-Doğanlar Kent Geçişi güzergahı kapsamında Konak-Yeşildere bağlantı yolu projesi olan Konak Tünelleri çalışmalarında kazılar devam etmektedir. Bilimsel kazılar sonlandırılmadan basına bilgi ve fotoğraf verilememekte olup kazılar sona erdiğinde yapılan çalışmalar müzemiz web sayfasında yayınlanacaktır. Söz konusu kazılarda ele geçen buluntular bilimsel çalışma gerektirmekte olup Genel Müdürlüğün izni olmadan paylaşılamaz. Ancak alanda 19.yy Musevi Mezarları ve bu mezarlar yapılırken büyük ölçüde tahrip olmuş Roma dönemi kalıntıları ele geçmiştir. Tünel çalışmaları bittiğinde buluntuların bir bölümü bulunduğu bölgede sergilenecektir” Elimize ulaşan resmi yazıdan da anlaşılacağı üzere burada çalışmaların tamamlanmasından sonra bu bölgeden çıkartılan tarihi eserlerin fotoğraf ve bilgilerinin kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Kutu kutu kutu

KONAK VE KADİFEKALE

186 m. yüksekliğindeki Pagos Dağı eteklerinde bir tepe üzerinde bulunan Kadifekale, ilk defa MÖ 334 yılında Anadolu'yu Pers egemenliğinden kurtaran Makedonya Kralı Büyük İskender'in (MÖ 356-323) isteği ile yapıldı. Kale, Roma döneminden sonra Ortaçağ'da Timur orduları tarafından 1402'de tahrip edildi; bunu İzmir'deki 1668 yılında olan deprem izledi ve günümüze kadar pek az kalıntı gelebildi. Bugün İzmir'inde görülen kalıntılar, daha çok Ortaçağ'a ait. Ortaçağ kale duvarlarının altında yapılan araştırmalarda ise Hellenistik döneme (MÖ 330-MS 20) ait duvar kalıntıları ile karşılaşıldı. Günümüze gelen kalıntılardan, kalenin moloz taş, kesme taş ve tuğladan yapıldığı anlaşılıyor. Kadifekale'den günümüze, yalnızca kalenin batısındaki beş kulesi ile güneyindeki duvarlarından bir bölümü kaldı. Bunlara dayanılarak, kalenin uzunluğunun 6 km. olduğu ve sur duvarlarını destekleyen kulelerin 20-35 m. yüksekliğinde olduğu anlaşılıyor. Kalenin bunun dışında kalan doğu ve kuzey kısımları tamamen yıkılmış durumda. Kale içerisinde ise bir dehliz ve bir de su sarnıcı kalıntısı görülüyor. Kadifekale surlarının bir bölümünün, Çelebi Mehmet tarafından yıktırıldığı biliniyor. Yalnızca Doğu yönündeki surlardaki rektangonal (çok iri taşlar) parçalardan bir iki adedi, Basmane Garı'ndan Tilkilik'e uzanan ve Altınpark'a giden yolun başında bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.