TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayraklı, Adalet Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Adalet Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Ali Uluç’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2014 07:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bayraklı, Adalet Mahallesi

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (133 ncü Mahalle)

Mahallenin adı: Adalet

Mahallenin ilçesi, ili: Bayraklı/İzmir

Posta Kodu: 35580

Mahallenin nüfusu: 21.000

Mahallenin seçmeni: 14.600

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 65

Mahallenin muhtarı: Ali Uluç

Eskiden Bornova’nın ovası konumundaki düzlükte yer alan bahçe ve bostanların bulunduğu körfezin eşsiz güzelliğine hakim bir alanda kurulan Adalet Mahallesi, önümüzdeki dönemde gökdelenlere ev sahipliği yapacak. İzmir’in Manhattan’ı olmaya hazırlanan Adalet Mahallesi’nde gökdelenler bir bir yükseliyor. Folkartların inşaatının büyük ölçüde tamamlandığı mahallede diğer iş merkezleri ve rezidansların hazırlıkları da tam gaz devam ediyor. Önceleri Manavkuyu diye adlandırılan mahallenin bulunduğu yerdeki bostanlarda kazılan kuyulardan dolayı kuyular olarak bilinirdi. Daha sonra Salhane Mahallesi olan bölge 1980’den itibaren Adalet Mahallesi oldu. 2009’da Karşıyaka’dan ayrılan Mahalle şimdi Bayraklı Belediyesinin sınırları içinde. Salhane olarak ün yapan bölgede tarımsal faaliyetler ile hayvancılık ön planda geldiği için burada kesimhanelerden adını alan mahallede İzmir Adalet Sarayı inşaatı ile bölgenin adı Adalet Mahallesi oldu. Şuanda Adliye kompleksi Çınar Mahallesi içinde kalsa da buranın adı yine Adalet Mahallesi olarak kaldı.

İZMİR’İN DEĞİŞEN YÜZÜ

Bayraklı’nın Manhattan’ı olmaya aday gösterilen Adalet Mahallesi, geçmişte tarihi Kula Mensucat Fabrikalarının bulunduğu bir yerdi. Fabrikalar kapandıktan sonra binaları uzun süredir yıkılmaya yüz tutmuş bur harabe görünümünde. En önemli ulaşım güzergahlarından birisi olan Manas Bulvarı aynı zamanda Adalet Mahallesi ile hem kent merkezini hem de Konak’a kadar uzanan ana bir ulaşım arteri. Mahallenin ulaşımını büyük ölçüde sağlayan bu yoldan bir çok ulaşım aracının geçtiğine dikkat çeken mahallenin yeni muhtarı Ali Uluç, “Mahallemizin ulaşımı son derece rahat. Gerek ESHOT gerekse İZBAN ve dolmuş hatlarımızın hemen hepsi mahalle sakinlerimizin ulaşımına hizmet etmekte. Mahallemde uzun yıllar market işlettim, bu yönüyle mahalle sakinlerim ile aramızda zaten bir yakınlık oluştu. Ben 10 yaşımda buraya geldim ve 45 yıldan bu yana bu mahallede oturuyorum. Burada evlendim, burada iş kurdum, 2009’da muhtarlığa aday oldum 28 oyla seçimi kaybetmiştim. Ben kendimi gönül ve hizmet insanı olarak tanımlıyorum, bu anlamda seçimi kaybettim diye o dönem kimseye kırılmadım, darılmadım, bu dönem adaylığımı bir kez daha koydum. Eski muhtar dahil 5 aday yarışa girdik, toplam oyların yüzde 52’sini tek başıma aldım ve muhtar seçildim. Diğer 4 aday arkadaşın toplamı yüzde 48’de kaldı. Benim market olarak işlettiğim yerim ise kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkıldı. Bu anlamda şimdilik bütün yoğunluğumu mahallemin sorunları ve yapılması gereken hizmetler için ayırıyorum.” dedi.

YILDIZI PARLAYAN MAHALLE

Bayraklı Adalet Mahallesi geçmişinde tarımsal faaliyetler ve sanayi tesisleri anılsa da şimdilerde kentsel dönüşümle İzmir’in en çok tercih edilen banliyölerinden birisi olmaya aday. Bu anlamda Ege-Koop; ilk örnek Kentsel Dönüşüm Projesi’ni Bayraklı Adalet Mahallesi’nde açıkladı. Ege-Koop’un talep üzerine hazırladığı Örnek Kentsel Dönüşüm Projesi, mahalle sakinlerinde hayranlık uyandırdı. Hazırlanan projenin bu bölgedeki mülk sahiplerine artı değer sağlamak üzerine geliştirildiğini belirten Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “ Burası çok özel bir bölge. İzmir’in yeni kent merkezi olarak ilan edilmiş bölgenin hemen yanında. Şüphesiz değerli bir bölge ancak hazırladığımız örnek proje ile mevcut değeri ikiye, üçe katlamayı amaçladık ve bunu da başardık. Bizim için önemli olan tüm mahalle halkının çıkarlarını en üst düzeyde korumak, mülklerinin değerlerini üst noktaya taşımak.” dedi. Kentsel dönüşümle mevcut ev ve işyerlerinin değerlerinin artacağı ve daha modern yaşanabilir bir mahallede yaşamanın kendileri için önemli olduğuna vurgu yapan muhtar Ali Uluç, “Bizim mahallemiz önümüzdeki yıllarda gerçekten bir çok İzmirlinin rağbet ettiği bir yer olacak. Belediyelerimizin kentsel dönüşüm projesinde Adalet Mahallesi ve diğer mahalleler için hazırladıkları master planları şimdiden bizleri çok mutlandırdı. Adalet Mahallesinin batısında Manavkuyu, kuzeyinde Osman Gazi, Güneyinde Mansuroğlu, doğusunda ise Çay ve Tepekule Mahalleleri bulunmaktadır. Mahalle sınırlarımız içinde Fatma-Hikmet Kaşerci İlkokulu ve İmam Hatip Ortaokulu ile Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi eğitim hizmeti veriyor. Mahalle sakinlerimizin sağlık hizmeti aldığı sağlık ocağımız ile yeni açılan bir diş polikliniğimiz var. Muhtarlık binamızın yanında yine Bayraklı Belediyemizin açtığı Kadın Dayanışma Merkezi mahalleli kadınlarımızın sık sık uğradığı bir merkez oldu. Adalet Mahallesi sakinlerinin büyük bölümü Ege Bölgesinin değişik kentlerinden göçenlerin yaşadığı bir mahalle. Mahallemizin ilk kurulduğu zamanlarda Kütahya Simav, Erzurum ve Ödemiş’ten göçenler ağırlıkta burayı tercih etmişler, ancak zamanla diğer mahalleler gibi her yerden gelenlerin yaşadığı kültürlerin harmanlandığı bir bölge haline geldi. Mahallemizde Bayraklı Belediyesi ile Büyükşehir Belediyemizin kontrolünde yeteri kadar park ve oyun alanımız var. Tepekule Kongre Merkezi’mizde kentimizde yapılan bir çok organizazyon burada düzenlenmekte. Bu anlamda Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi ile burada bulunan sivil toplum kuruluşlarında sık sık etkinlikler düzenlenmektedir” şeklinde konuştu.

MUHTARIN HİZMET HEYACANI

30 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde Adalet mahallesi Muhtarlığı’na seçilen Ali Uluç. Muhtarlık ofisinde kızı Pınar ile birlikte mahalle sakinlerinin sorunları için çalışıyor. Muhtarlığın yetkileri ve ekonomik gelirini göz önüne aldığımızda aynı aileden iki kişinin burada zamanını geçirmesinin doğru olmadığı gibi bir kanı ortaya çıksa da Ali Uluç, “Bizim için buradaki kazancımız veya yetkimiz önemli değil. Ben ve kızım için esas olan mahalle sakinlerine hizmet etmektir. Bunu da layıkı ile yerine getirebilirsek bizden mutlusu olmayacaktır” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.