TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uyku uyuyamıyorlar

İzmir’in Bayraklı ilçesinde kentsel yenileme çalışmaları kapsamında yıkılan 2 bina, 8 ailenin yaşadığı bir apartmana zarar verdi

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2014 08:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Uyku uyuyamıyorlar

İzmir’in Bayraklı ilçesinde kentsel yenileme çalışmaları kapsamında yıkılan 2 bina, 8 ailenin yaşadığı bir apartmana zarar verdi

A. FEYZİ MİRHANOĞLU

Ön bölümünde heyelan gerçekleşen apartmanın sakinlerine AFAD rapor hazırladı ve Bayraklı Belediyesi’ne gönderdi. Belediye de ev sahiplerine ‘Evlerinizi eşyalarınızla birlikte acele boşaltın’ uyarısı yaptı. Halk ise yaşananlara tepki göstererek “Uykularımız kaçıyor. Belediye bu alanda inşaat yapılmasına izin verirken zemini kontrol etmedi mi?” dedi.

EVLERİNDE OTURMALARI SAKINCALI

İzmir’in Bayraklı ilçesinin Gümüşpala Mahallesi’nde, 8 aileden yaklaşık 50 kişinin oturduğu Bayrak Apartmanı’nın aşağısında 2 binanın kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmasıyla heyelan meydana geldi. 27 Haziran tarihinde gece yarısı gerçekleşen olayın ardından, Bayraklı Belediyesi’nden ruhsat alarak dönüşümü yapan müteahhit firma inşaatı durdurdu, Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığı (AFAD) ile Bayraklı Belediyesi’ne haber verdi. AFAD, 2 mühendis görevlendirerek bölgeye gönderdi ve rapor hazırlattı. Yetkililer apartman sakinlerine ‘Evinizde oturmanız sakıncalı’ uyarısı yaparken, hazırlanan rapor Bayraklı Belediyesi’ne gönderildi.

ACELE TAHLİYE

AFAD’ın ‘Evleri boşaltın’ raporunun ardından Bayraklı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü bir yazı yazarak apartman sakinlerine gönderdi. Yazıda “Yapılar içinde ikamet eden daire sakinlerinin can ve mal güvenliği açısından ivedilikle (acele) eşyaları ile birlikte tahliye edilmesi gerekmektedir” denildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından tutulan rapor da yazıya ilave edilirken, apartman sakinleri yaşananlara tepki gösterdi.

ŞOK OLDULAR

Evlerinde uyumaktan bile korktuklarını söyleyen Apartman sakini Adem Seçkin, “İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?” diyerek Bayraklı Belediyesi’ni göreve davet etti. Seçkin, “15 gün önce bu mesele oldu. Müteahhit, Bayraklı Belediyesi’nden ruhsat alarak hafriyat işine başladı. 2 binayı yıktı ve biz kendisine ‘Burası çok yüksek, bir sorun çıkmasın’ dedik. ‘Belediye bana ruhsat verdi, ben belediyenin işaretlediği yere kadar gelmek zorundayım’ cevabını aldık. Fakat geçtiğimiz hafta apartmanımızın hemen ön bölümündeki toprak bölüm gece yarısı patladı. Patlamanın hemen ardından müteahhit işi bıraktı. Müteahhit bize ‘İnsan sağlığı önemli, ben bu inşaatı durdurdum. Ruhsat veren Bayraklı Belediyesi’ne ve AFAD’a müracaat ettim’ dedi. Gelen olmadı biz AFAD’ı aradık. Bu çatlakları görünce ‘1 dakika dahi burada oturmayın’ cevabını verdiler. AFAD hazırladığı raporu Bayraklı Belediyesi’ne gönderdi. Belediyeden ‘Evinizi ivedilikle boşaltın’ yazılı tebligat geldi. Bu yazıyı okuduk şok olduk’’ diye konuştu.

NEDEN ZEMİN ETÜDÜ YAPILMADI?

Evi boşaltalım da nereye gidelim diyen Seçkin, “Tapumuz, ruhsatımız hepsi burada, herkes de tapulu oturuyor. Gecekondu değil burası. Burası hep toprak, bunun kayacağı belli. Biz müteahhidi suçlamıyoruz. Burada kazı yapılırken belediye neden zemin etüdü yapmadı? Evime zarar verdiniz, buraya kazık mı çakarsınız, istinat duvarı mı yapacaksınız, ne yaparsanız yapın. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Burada 8 tane aile var, 50 kişi yaşıyor. Herkes borç ödüyor. Kaç senedir burada oturuyoruz. Neden bize kimse sahip çıkmıyor. Belediyeye gidiyoruz aynı, Kaymakamlık’a gidiyoruz kapı duvar’’ dedi.

GECE KORKUDAN UYUYAMIYORUZ

Apartman sakinlerinden Şerife Al, “Bizi hiç kimse ciddiye almıyor. Belediye bize sahip çıksın. Buraya bir istinat duvarı yapsınlar. Çocuklarımız için korkuyoruz. Bankaya borç ödüyoruz, nereye kiraya çıkalım? Gece uyuyamıyoruz korkudan. En kısa zamanda bize yardımcı olunsun bizim tek isteğimiz bu, başka bir şey istemiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.