TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kocakapı kendinden şikayetçi

İzmir’in Kocakapı Mahallesi’ne bağlı ilk ve ortaokulların bulunduğu arazilere atılan çöp ve moloz yığınları yeşil alanları esir almış durumda. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hassasiyetle çalıştığını belirten mahalle muhtarı Mehmet Altürk, belediyeden değil çevre halkından yakındı

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2014 06:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kocakapı kendinden şikayetçi

DAVUT İPEK

İzmir’in Kocakapı Mahallesi’ne bağlı Mehmetçik ilköğretim Okulu ve İbn-i Sina Ortaokulu’nun bulunduğu arazilere atılan çöp ve moloz yığınları yeşil alanları esir almış durumda. Bölgede ayrıca Selvili Mescit Polis Şehitliği de bulunuyor ve söz konusu kirlilikten Polis Şehitleri Anıtı da nasibini almış durumda. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hassasiyetle çalıştığını belirten mahalle muhtarı Mehmet Altürk, belediyeden değil çevre halkından yakındı. Altürk, “Söz konusu bölgeler Kocakapı Mahallesi’ne bağlı, fakat bizim mahallemizden hiç ev yok orada. Arada kalmış bir bölge. Akarca Mahallesi, Etiler Mahallesi, Mirali Mahallesi ve bizim mahallemizin arasında kalmış olan bir bölge burası. Bu bölgeyi temizlemek artık çözüm değil. Çünkü ne zaman temizletsek çöp ve moloz yığınlarıyla tekrar karşılaşıyoruz. Duyarlı vatandaşlarımız da var elbette. Fakat umursamaz davranan kişiler çoğunlukta. Zaten bu çöp ve molozları dökenlerin bizim mahallemizden olduğunu düşünmüyorum. Çoğu başka mahallelerden gelip çöp ve molozlarını buralara dökerek gidiyorlar. Belediyemizden bu konuda hiçbir şikayetimiz yok. Çünkü ne zaman arasam, durumu bildirsem gelip temizliyorlar. Fakat birkaç saat sonra temizlenen yerlerden eser kalmıyor. Temizliğin üzerinden çok geçmeden tekrar çöp ve moloz yığınları bu bölgelere dökülüyor” dedi.

ESKİ GÜNLERİNDEN ESER YOK

Kocakapı Mahalesi’nin İzmir’in en köklü mahallelerinden biri olduğunu söyleyen Mehmet Altürk, “Burası İzmir’in en eski, en köklü mahallelerinden biri. Burada eskiden bu tür olaylar hiç olmazdı. Okulların bulunduğu bölgede eskiden yaşlı bir teyze yaşardı. Bu kadın orada kuş dahi uçurmazdı. Çok iyi bakıyordu o bölgeye. Yemyeşil bir alandı orası ve tek bir çöp dahi bulamazdınız. O kadın öldükten sonra oralar biraz bakımsız kalmaya başladı ve eski görüntüsünden uzaklaştı. Son dönemlerde yaşanan göç olayları ise durumu daha vahim bir noktaya taşıdı. Eskiden insanların dinlenmek, piknik yapmak, gezmek, nefes almak için kendilerini attıkları bir yeşil alan bölge, artık çöp ve molozların arasında kaderine terkedilmiş bir arazi haline gelmiş durumda. Çöp sorunu mahallemizin de en büyük sorunlarından biri. Mahallemize çöp varilleri, konteynerler getirttik. Fakat variller boş duruyor, ama varillerin çevresinde son derece kötü görüntüler var. Çöpleri varillerin dibine kadar getirip, etrafına saçan insanlar. Bu konuda her istediğimizi yapan belediyemizden şikayetçi değilim. Şikayetim duyarsız vatandaşlardandır” dedi.

“SORUMLUSU DUYARSIZ VATANDAŞLAR”

Kocakapı Mahallesi’nin belediyeden düzenli hizmet aldıklarını belirten mahalle muhtarı Mehmet Altürk şunları da söyledi: “Eğri oturup doğru konuşmak lazım. Belediyeden hizmet alamadığımızı söylersek yalan söylemiş oluruz. Belediye ekipleri mahallemize hiç gelmiyorsa haftada üç gün garanti geliyor. Zaten mahallemizin bu kadar fazla kirlenmesinin sebebi de bu.  Diğer mahallelerden vatandaşlar inşaat işlerini bitirdikten sonra ne de olsa bu mahalleyi belediye temizliyor diye gelip çöp ve moloz yığınlarını buraya döküyorlar. Biz belediye ekiplerini aradıktan en geç iki ya da üç saat sonra ekipler geliyor ve buraları temizliyorlar. Fakat temizlikten birkaç saat sonra alan yine moloz yığınları ve çöplerle doluyor. Belediyenin mahallemize koymuş oluğu çöp varilleri boş olduğu halde çöplerini varillere atmayan insanlar, bu varillerin etrafını moloz yığınlarıyla dolduruyorlar. Bu konuda belediyeye nasıl kusur bulabiliriz? Biz Konak ilçesine bağlı bir mahalleyiz ve Konak’a bağlı tam 113 mahalle var. Eğer Konak Belediyesi’nin her gün bir mahalleye ekip göndereceğini düşünürsek bizim sıramız 113 günde bir mi gelecek? Bu imkansız, çünkü dediğim gibi belediye ekipleri mahallemize hiç gelmiyorlarsa haftada üç gün geliyorlar. Bunun dışında ne zaman arasak, nasıl bir sorunumuz olsa, her çağırdığımızda gelip işlerimizi hallediyorlar. Diyeceğim şudur ki eğer bu mahalle bu şekilde kirleniyorsa, moloz yığınları İzmir’in en köklü mahallelerinden biri olan bu mahalleyi esir almış durumdaysa, bunun sorumlusu duyarsız vatandaşlardır. Üstelik büyük bir kesimi, hatta belki de tamamı bizim mahallemizden olmayan vatandaşlar bunlar.”

“HURDACIYA GİTMESİNLER BANA GELSİNLER”

Kocakapı Mahallesi’ne bağlı olan Mehmetçik İlköğretim Okulu ve İbn-i Sina Ortaokulu’nun bulunduğu alanlarda, öğrencilerin daha temiz bir ortamda eğitim-öğrenimlerini sürdürmeleri için bireysel olarak da çalışmalar yapıyor Mehmet Altürk. Son olarak kardeşi ile beraber okulların etrafındaki çöp ve moloz yığınlarının bulunduğu alanlara kendi imkanlarıyla plakalardan tabelalar yapan Altürk, “Buralara çok tabelalar yaptırdık. Özellikle kardeşim eski plakaları boyatıp, üzerlerinde çevre duyarlılığıyla ilgili yazılar yazan çok sayıda tabela yapıp belli bölgelere koydu. Okulların çevrelerine, çöp ve moloz atılan yerlere, park bölgelerine, yol kenarlarına ve geçiş alanlarına şimdiye kadar çok sayıda plaka ve tabela koyduk. Fakat koyduğumuz tabelalar en fazla iki gün yerlerinde durdu. Üçüncü gün bunları köklerinden söküp hurdacılara kilosu 30 kuruştan ya da 60 kuruştan satıyorlar. İşte artık bu kadar vahim durumdayız. Bu insanlar tabelaları söküp hurdacıların kendilerine vereceği birkaç kuruşa nasıl tenezzül ediyorlar hala aklım almıyor. Hurdacıya gitmesinler, bana gelsinler, ben onlara parası neyse vereyim de şu tabelaları sökmesinler. Yazıktır, günahtır! Ama kabahat onların olduğu kadar, bu tabelaları alan hurdacıların da... Bu adamlar bunların üzerlerinde yazan yazıları görüyorlar ve ona rağmen alıyorlar bu plakaları, tabelaları. Hurdacılar ben bu tabelayı almam, yasak dese, kimse kalkıp da bu tabelaları söküp hurdacılara götürmez. Hurdacılar bunu yaptığı sürece, duyarsız insanlar da böyle tabelaları söküp götürmeye devam edeceklerdir” dedi.

VATANDAŞA ÇAĞRI

Mahallelerinde eskiden telefon ve elektrik kablolarının da aynı sebeple çalındığını belirten Mehmet Altürk, çoğu zaman internet sıkıntısı da çektiklerini söyledi. Altürk, “Eskiden elektrik ve telefon kablolarını da çalıyorlardı. Biz muhtarlıkta çok sıkıntılar çektik o zamanlar. Yirmi günden fazladır internetsiz kaldığımız ve hizmette sıkıntılar çektiğimiz zamanlar oldu. Sebep ise aynı. Kabloları çalıp eskicilere, hurdacılara satıyorlardı. Çok şükür şimdilik böyle sıkıntılarımız yok. Tek sıkıntımız başka mahallelerden gelip buralara çöp ve moloz yığınları döken vatandaşlar. Onun dışında başka sıkıntımız kalmadı. Artık bu vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Lütfen herkes elinden gelen gayreti artık göstersin” dedi.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.