TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İzmir’in mallarını yargı ile geri alacağız”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası’nın haziran ayı meclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Gündemden düşmeyen İl Özel İdaresi’nin taşınmazlarının devrine dair istedikleri evrakların 24 gün sonra İzmir Valiliği tarafından kendilerine gönderilmesine tepki gösteren Kocaoğlu, “Bu mallar nasıl devredildiyse, yargı ile bize geri verilecektir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2014 07:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“İzmir’in mallarını yargı ile geri alacağız”

A. FEYZİ MİRHANOĞLU

 

Yerel seçimlerin ardından ilk kez İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclisi’ne katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, meclis üyelerinin sorularını yanıtlayarak kent gündemine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.  İl Özel İdaresi’nin 1704 taşınmazı için yargı mücadelesini resmen başlattıklarını da belirten Başkan Kocaoğlu, malların Büyükşehir Belediyesi’ne devrine karşı çıkan kesimlere ve muhalefete yönelik, “Yarın çocukları, torunları keşke babam, dedem bu mallara sahip çıksaydı diyecekler” dedi.

 

“YAPMAK İÇİN ÇALIŞIRIZ”

 

Yeni dönem projelerini İTO Meclisi’nde anlatan Kocaoğlu, “On sene içerisinde birinci beş yılım bana göre öğrenme dönemiydi ve başarılı bir beş yıldı. Hazırlıksız geldiğimiz beş yılda ilk yıllar öğrenme ile geçti. İkinci beş yılda, birinci beş yılın kat be kat fazlası yatırım ve projeyi hayata geçirmemize rağmen bize göre iyi bir performans sergileyemedik. Daha iyisini daha fazlasını yapabilecek gücümüz ve deneyimimiz vardır. Burada hiçbir bahaneye sığınmak gibi bir kişiliğim yok. Yapamadıysak biz yapmadık, yapmak için çalışırız. Ama ikinci beş yıl operasyon denilen bir lanet başladı. Sadece gelen yazılara bile cevap yazamayacağız diye sabahladığımız oldu. Arkadaşlarımızın tutuklu kalması haricinde ben hayatımdan memnunum” dedi.

 

“İHALELERİ MEVZUATA GÖRE YAPIYORUM”

Görev süresinin üçüncü döneminde de aklı ve bilimi kullanacaklarını vurgulayan Kocaoğlu, “Bu kadar projeyi ortaya çıkartmak, Türkiye’ye ve dünyaya örnek bir yönetim anlayışını hayata geçirmek, finansmanı iyi kullanmak, yaptığınız projelere, stratejik planlara menfi bir eleştiri olmaması, onurla taşıyacağımız bir şeydir. Beceriksizlik söylemleri bizim için iftihardır. Ben beceriksizim. Tanıtım yapmayı bilmiyorum. Bize öyle öğretildi,  Yanlış öğretilmiş. Can çıkmadan huy çıkmıyor. Benim yaptığım projeler gecikiyor. Ben ihale yapmasını bilmiyorum da ondan… Türkiye şartlarında ihale yapamıyorum. Mevzuata göre yapıyorum. İş gecikiyor ama herkese göre yüzde 50 ucuz yapıyorum. İş gecikiyor çünkü müttehit seçemiyorum. Sırat köprüsünden beter... Benim ağam, paşam, dayım yok. Böyle çalışmak zorundayım. Teleferiği, metroyu aynı şekilde geciktirdik. Can hıraç uğraşıyorum. Müttehit işi yapsa da, yapmasa da parasını gününde alıyor. Namuslu olmak zorundasınız. Ben kimseye sen ihale girme diyemem. Her tarafım dinleniyormuş. Varsın dinlensin. Abdestin sağlam olsun... Gece sabahlara kadar şu gün bitisin diye yırtınacağım, gecikeceğim. Ama işin doğansında bu var. Niye? İhale yapmasını beceremediğim, müttehidi seçemediğim için, seçim finansmanında da ondan destek istemediğim için, hiçbir imar konusunda bir kuruş para almamıştır bu belediye” dedi.


“24 GÜNDE TEŞRİF ETTİ”

Konu İzmir olunca siyaset yapmayı sevmediğini belirten Kocaoğlu, “Kimseye hakaret etmedim, buna hakkım da yok. Bana ideolojik davranıyor diyorlar. Ben ideolojik davranmıyorum. Ben kime ideolojik davranmışım?  Bana ideolojik davranayım diye yetki verilmedi. Bu mallar İzmirlinin malı. Biz günlerce sonucun gelmesini bekledik. Bugün Valilik tarafından malların listesi geldi. Hükümet Konağı’ndan belediyeye 24 günde teşrif edebildi... Bunun nedeni tapu işlemlerinin yapılmasıdır. Tapu işlemlerinin yapılmasıyla İzmir’in hakkı olan malların bir yere gitmeyecektir. Tapu devri  nasıl yapıldıysa, tapu idaresi mahkeme kararı ile bunu belediyeye devredeceğini Vali’nin de bilmesi gerekir. Bu konuda herkes bize destek verdi. Tabii ki aykırı sesler de çıkacaktır. Ama o aykırı sesler çıkaranlar sussalardı kent için daha faydalı işler yapmış olurlardı. Yarın çocukları, torunları keşke babam, dedem bu mallara sahip çıksaydı diyecek.”

 

ÇATIDA ÖNEMLİ OLAN UZLAŞMAK

Kocaoğlu son olarak CHP ve MHP’nin cumhurbaşkanlığı için uzlaştığı çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu hakkında, “Bugün isim üzerinde duruluyor ama iki partinin birleşerek böyle bir birlikteliğe adım atması ve uzlaşı kültürünün de bu ülkede başlaması lazım. Biz birbirimizi sevmek, birbirimize sarılmak zorundayız. Gerisi olur biter” diye konuştu.

 

“KIYI DÜZENLEMESİNİ BEĞENİLMEDİ”

Oturumda ev sahipliği yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, Kocaoğlu’nun rekora giden görev süresine değinerek, “Sizin için uzun ve zor bir dönem olacak. Tecrübeniz ile mazeretsiz bir döneme giriyorsunuz” dedi ve belediyenin kıyı tasarım projesine değinerek, “Kusura bakmayın ama Pier’den Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan düzenlemeyi çok kişi beğenmedi. İmalat kalitesi iyi olmadı. Bize göre bu planları, 2050 yılına kadar faydalanılacak şekilde, insan odaklı yapmak gerekir” şeklinde konuştu.

 

İZMİR’İN YANINDAYIZ

Kent gündeminde sıkça tartışılan İl Özel İdaresi mallarına da değinerek çarpıcı eleştirilerde bulunan Demirtaş, “İzmir’in malları konusunda yaşanan olumsuz gelişmeleri üzüntü ile izliyoruz. Biz burada bir taraf değiliz, İzmir’in yanındayız, İzmir’in tarafıyız” dedi ve şunları kaydetti: “Kapatılan İl Özel İdaresi’ne ait malların hazine yerine İzmir’e verilmesi için İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı ziyaret ettik. Görüşmemiz yaklaşık 1 saat sürdü. Taleplerimizi ilettik. Ancak Sayın Vali, kısa ve öz konuştu. “Komisyonun karar aldığını, devirlerin başladığını, bundan sonra isteyenin hukuki haklarını kullanabileceğini” aktardı. Başka illerdeki duruma değindim ama o konuya hiç girmedi. Aydın’a bile incir bahçesi vermişler. Bizde ise tüm mallar Hazineye yani Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Milli Emlak da bunları herhalde diğer devlet kurumlarına tahsis edecek, satacak veya kiraya verecek. Örneğin hafta sonu gazetelere yansıdığına göre Alaçatı’da cami ve müştemilatının bulunduğu parsel Hazine’den Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmiş. Ama bu yerin üzerinde meyhane, restoran gibi yerler varmış. İl Özel İdare’nin İzmir’in 30 ilçesinde toplam 1704 taşınmaz var. Bunların içerisinde turizm tesisleri, hizmet binaları, lojman, okul, arsa, tarla, iş merkezi, türbe, dükkan, muhtelif bina, iş merkezi, sulama göleti, sosyal tesis, gençlik merkezi, sağlık tesisi, şantiyeler varmış. “Mış” diyorum çünkü bu mallar nerede, nereye verildi bilmiyoruz. Bunların tam listesi bizde yok. Hatta bildiğim kadarı ile Büyükşehir Belediyesi’nde dahi bu liste yok. Maalesef İzmir’in malını İzmirli bile bilmeden Ankara’ya vermiş oluyoruz. Tüm kurumlar olarak tasfiye olan İl Özel İdaresi’nin mallarının İzmir’e ait olduğu belirtiyor ve İzmir’in tasarrufunda olmasını istiyoruz. Biz bilgi almak istiyoruz. Bunu bir hak olarak görüyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.