TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BAYRAM VAHŞETE DÖNÜŞMESİN

Dünya Hayvanları Koruma Günü olan 4 Ekim, bu yıl Kurban Bayramı'nın da birinci günü. Hayvan hakları savunucuları, bu tesadüfün, her yıl yaşanan olumsuz görüntülerle mücadele için bir fırsata çevrilmesini istiyor

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2014 15:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
BAYRAM VAHŞETE DÖNÜŞMESİN

DİLEK BAKIRKAYNAK

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Her yıl kurbanlık fiyatları, kurban derilerinin ve vekaleten kurban kesimi bağışlarının hangi kurumlara yapılacağı ve elbette kesim ile ortaya çıkan görüntüler nedeniyle pek çok tartışmaya neden olan bayram, bu yıl dikkat çekici bir tesadüfle de anılacak. Bu yıl bayramın 1. günü olan 4 Ekim Cumartesi günü, aynı zamanda Dünya Hayvanları Koruma Günü, yani Kurban ibadetinin yaygın olarak gerçekleştirildiği gün de 4 Ekim’e geliyor. Önceki yıllarda da ‘usulsüz ve sağlıksız kurban kesimi’, ‘hayvanlara eziyet’, ‘çocukların kesim alanlarında bulunması’ gibi nedenlerle eleştirilere konu olan uygulamalar bu yıl daha çok tartışılacak gibi görünüyor. 

“KESİM VAHŞETE DÖNÜŞMESİN”

Hayvan hakları savunucuları genel olarak, Kurban kesiminin bir dini inanışın gereği olduğunu hatırlatarak, itirazlarının kurban kesimine değil bunun usullerine yönelik olduğunu belirtiyor. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da “hayvana en az acı çektirecek şekilde kurban kesilmesi” çağrısında bulunuyorlar. 
“SİRKLER KAPATILMALI”
İzmir Çevre Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği İZÇEV Başkanı Besalet Alkaya, on binlerce hayvan severin merakla beklediği bu yıl ki PET SHOW 2014 17. Evcil Hayvan Fuarı’nda açtıkları stantta geçen yıldan bu yana olumlu bir değişiklik olmadığını aksine olumsuzlukların çoğaldığını belirtti.

5199 sayılı hayvanları koruma yasasında yapılması düşünülen bir değişiklik olduğunu fakat hayvanlara ölüm getirecek, zorluk ve işkence getirecek bir yasa olarak görüldüğünü dile getiren İzmir Çevre Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği İZÇEV Başkanı Besalet Alkaya, “ Bu yasanın geri çekileceğini ve daha olumlu yasalar çıkarılacağını beklerken hala bu gündemde. Zaman zaman ısıtıp piyasaya sürüyorlar. Son günlerde tekrar gündeme geldi. Bu yasanın çıkması sokak hayvanlarının toplanıp, ormanlık alanlara sürülmesi, deneylerde kullanılması ve onun dışında evlerde birden fazla hayvanın bakılamaması, yaşlı ve hasta hayvanların uyutulması yani öldürülmesi gibi iğrenç ve vahşi maddeler içermekte. Bunun dışında mevsimi geldiği için sirkler çok önemli bir sorun. Sirklerde yetiştirilen hayvanlar büyük bir şiddetle eğitim görüyor. Vahşice eğitiliyorlar hayvanlara eziyet ederek para kazanılmasına karşı çıkarak sirklerin kapatılmasını istiyoruz. Bu ara kamuoyunda duyarlılık artmış, hayvanlarla ilgili çok azınlık görülüyorduk, şimdi daha duyarlı buda bizi umutlandırıyor. Hayvana karşı olan davranış,  insana karşı olan davranıştır. Bugün hayvana eziyet eden yarın insana yapıyor. Artık Libya’dan Suriye’ye kadar insan kesiyorlar. Bir hayvanı keserken eli titriyor insanın. Ama oralarda insan boğazlanıyor. İşte bu kültürün sonucu. Yaptığımız iş zor iğneyle kuyu kazıyoruz” şeklinde konuştu.

“KİTLESEL PROTESTOYA HAZIRLIK”

Hayvana yapılan şiddetlerin arttığını vurgulayan Alkaya, “ İnsanlarda farklı bir şiddet anlayışı var. Bakamayacakları hayvanları alıp bırakıyorlar. Hayvan severlerde duyarlılık ve protestolar arttı. Tespit edebildiklerimize dava açarak peşinden koşuyoruz. Aynı zamanda bu yıl Dünya Hayvanları Koruma Günü olan 4 Ekim, bu yıl Kurban Bayramı'nın da birinci günü. Kurbanın adının bayram olarak nitelendirilmesi bile bir tezat. Bayram sevinçtir. Canlıları öldürmek rastgele bir acı değil, onun etiyle neşelenip bayram yapmak ironik bir olaydır. Bu bir toplumsal gelenek ama şiddetle karşı çıkıyoruz, çünkü hayvanların topluca öldürülmesi gösteri haline geliyor, sokaklar kan gölüne dönüyor. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü, bu yıl bayrama denk geldi. Şiddetle protesto ediyoruz. Toplu hayvan satılıp kesilen yerler var, kapatılması için kitlesel protesto etmeyi düşünüyoruz, pantomim sanatçılarının gösterileri olacak. Bu protestoları kitlelerin kalabalık olduğu yerlerde yapacağız. Hayata dair haklı şeyler yapınca kazanıyoruz” dedi.                                                                                                     

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.