TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Söz vermek su vermeye benzemez”

Seferihisar Orhanlı köylüleri İZSU’nun yeni şebeke projesine köy meydanında toplanarak tepki gösterdi. Köy halkı, ‘Söz vermek su vermeye benzemez’ yazılı pankartlarla duruma tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2014 07:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Söz vermek su vermeye benzemez”

DİLEK BAKIRKAYNAK

Orhanlı köylüleri, İZSU’nun yeni şebeke projesi sonucunda nenelerinden ve dedelerinden kalan içme suyunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.  İZSU’nun yeni projesine göre köylülerin kullandığı içme suyu tarla sulamasına da yönlendirilecek ve kısa sürede tükenecek. İZSU içinde bulunduğumuz hafta itibariyle köylülerin 10 yıldan uzun süredir kesintisiz kullandığı sulama suyunu kesti.

Bu duruma karşı çıkan 200’den fazla köylü köy meydanın da bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Köylüler, İZSU’nun projesini ellerindeki pankartlar ile protesto ettiler. Orhanlı köylülerinin protesto sebepleri ise eskiden olduğu gibi iki ayrı hattan verilmesini ve içme suyu ile sulama sularının birbirine karıştırılmamasını talep ediyor.  

“SU BİZİM CANIMIZ”

Yıllardır büyüklerin köye getirdiği içme ve kullanma suyunun evlerde aktığını belirterek konu hakkında açıklama yapan Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Galip Ener, “Ne var ki İZSU köyümüze gelip altyapı projesini yaptıktan sonra her şey karıştı. İZSU belki iyi niyetle bir şeyler yapmaya çalışıyor ama bizlerden kopuk çalıştığı için kaş yaparken göz çıkartıyor. Bu suyu bizim dedelerimiz getirdi. İZSU getirmedi. İZSU 2 gün önce haber vermeden bahçe ve sulama suyumuzu kesti. Kaynak suyumuz ile yeraltı suları birbirine karıştı. Sebzelerimiz, ağaçlarımız kuruyor. Kadınlarımız aşa, ekmeğe koyacak su bulamıyor. Hizmet yerine sorun çıktı. Daha önce yetkililer ile görüştük. Suyun düzeltileceği yönünde sözler aldık. Fakat bu sözler yerine getirilmedi. Bizler suyumuz için sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

“AĞAÇLARIMI KURUTMAYIN”

1970 doğumlu Abdurrahim Ener 44 yıldır bu köyde yaşadığını belirterek, “İZSU ile su sorunumuz oldu. Benim bir arsam var. 15-20 yıl önce 2 tane abonelik aldım. 5 yıldır da bu aboneleri İZSU devraldı. 5 yıldır para ödüyorum fakat şimdi abonelerimiz iptal edildi. 10-15 yaşında yetiştirdiğim ağaçlarım var. Su olmayınca bu ağaçlarda kuruyacak. Burada bir konut ve bahçe suyu abonesi  verilmişti. Konut olmadığı için ben zaten konut aboneliği istememiştim. İnşallah yetkililer sesimizi duyar ve bizlere yardımcı olurlar. Ağaçlarımı kurutmayın. Çünkü kolay yetişmiyor” şeklinde konuştu.

“HARAM OLUR”

74 yaşındaki Emine Aysel Eren ise Orhanlı köyünde doğup büyüdüğünü belirterek, “Biz suyumuzu vermeyiz. Bizler ve bizim erkeklerimiz ellerimizle çapalarla bu köye su getirdik. Makinalarla değil. Gençliğimizde her gün sabah kalktığımız da eşlerimiz su kazmaya giderlerdi. Eski köyden buraya indik. Biz suyumuzu geri istiyoruz. Almasınlar suyumuzu. Haram olur. Bizim suyumuzu neden alıyorlar” dedi.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.