TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Zeybek Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Zeybek Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Şaban Şahintaş’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele ve

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2014 08:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Zeybek Mahallesi

HAMZA GÜL - MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (181’nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Zeybek

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35190

Mahallenin nüfusu:  5.400

Mahallenin seçmeni: 1.800

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 40

Mahallenin muhtarı:  Şaban Şahintaş

Konak YKM önündeki 45 nolu ESHOT ile Gültepe son durağa varmadan bir durak önce indiğinizde Zeybek Mahallesi Muhtarı Şaban Şahintaş’ın işlettiği kahvehaneyi görüyorsunuz. Köşe başında günün büyük bölümü kahvede geçiren muhtarı arayanlarda sorgusuz sualsiz kahveye gelerek buluyor. 4 dönemdir mahallede muhtarlık yapan Şaban Şahintaş, 1957’de İzmir’e geldiklerinde henüz 3 yaşında olduğunu belirterek “Babamlar Makedonya’dan geldiklerinde ilk olarak bu mahalleye yerleştik. Burası yeni yeni evler yapılan kırsal bir bölgeydi. Zamanla Makedonya’dan gelen ailelerle doldu, taştı. 1950 li yılların başında buraya evler yapılmaya başlanmış, önce burası 1980’e kadar Gültepe Belde Belediyesi’nin Zafer Mahallesi olarak kayıtlara girdi. 1980 sonrası Gültepe Belediyesi kapatıldıktan sonra adı Atatürk Mahallesi oldu. Ardından 1989’de İzmir Büyükşehir statüsüne geçtikten sonra Atatürk Mahallesi Konak’a bağlandı. Aşırı büyük bir mahalle olan Atatürk Mahallesi bu konumundan dolayı 13 mahalleye bölündü. Bu bölgeye genellikle bütün İzmirliler Gültepe olarak bilir. Dolayısıyla bu 13 mahallede yaşayanlar genel olarak konak demez Gültepe diye adlandırır yaşadığı bölgeyi.  Mahallemizin çevresinde Yavuz Selim, Huzur, Anadolu, Boğaziçi, Saygı ve Ulubatlı Mahalleleri var. Mahallemizin 35 sokağı var, ayrıca Boğaziçi, Piri Reis, Gazipaşa, Turgut Reis ve Selimiye Caddelerinde mahallemizin ana yollarını oluşturmaktadır. Mahallemizde Turgut Reis İlkokulu çocuklarımın eğitim öğretimine hizmet ederken Gültepe Sağlık Ocağımızda sağlık sorunlarımızın çözümünde ulaştığımız bir merkezdir. Ayrıca mahalle sınırlarımız içinde bizim ve çevre mahallelerin güvenliği ile Gültepe Polis Merkezi’miz ilgilenmektedir. Başkanlığını da yaptığım uzun yıllar emek verdiğim Gültepe Kültür Spor Derneğimizde yine mahallemizde bulunmaktadır. Zübeyde Hanım Parkımız hem mahalle sakinlerimizin rahat vakit geçirdiği spor yaptığı bir yer olmakla birlikte aynı zamanda çocuklarımızın da oyun alanıdır. Burada oyun ve spor aletlerini geçen yıl eski başkan yaptırdı. Bunun dışında üç tane daha küçük parkımız var. Mahallemizin ilk sakinleri Makedonlar olduktan sonra şimdiki nüfusun neredeyse yarısı Makedonyalıdır. Diğer yarısını ise Konya ve Afyon’dan gelen aileler oluşturmaktadır.” dedi.

KİMLİĞİNİ KORUYAN MAHALLE

1957’de mübadele ile gelen Makedon ailelerin şenlendirdiği  Zeybek Mahallesi Muhtarı Şaban Şahintaş ile kahvehanesinde mahalle hakkında sohbet ederken masamızın etrafına gelen mahalle sakinleri ile muhtar arasındaki sohbete dikkatli baktığımda, ‘İşte gerçek kimliğini koruyan bir yer’ dedim. Ardından bu tezimi muhtarla paylaştığımda aldığım yanıt tezimin doğru olduğu yönünde oldu. İlk gelen kuşak öz dilleri Makoncayı bilmesine rağmen sonraki nesillere bunu doğru dürüst aktaramamanın sıkıntısı  yıllar içinde hep mahalle halkının üzüldüğü bir konu olarak gündemdeki yerini korumuş. Bunun üzerine Makedonya’dan getirtilen bir öğretmen sayesinde mahalledeki sürücü kursunun sınıflarında Makedonca dil kursları düzenlenmiş. Burada bir çok mahalleli kursu başarıyla tamamlamış. Bu arada yaşlılar kendi aralarında Makedonca konuşsalar da genellikle yeni nesil bu dile yabancı kalmış. 1997’de Tekel’den emekli olan Şaban Şahintaş, birkaç yıl Gültepe Eğitim Spor Kulübü Başkanlığı yaptığı dönemde kulübe açtığı lokali işletmiş. Derken 1999’da muhtar seçilmiş ve o günden buyana da mahallenin her isteğine koşar olduğunu belirterek, “Biz burada büyük bir aile gibiyiz, yüksek apartmanlar olmadığı için halen bizim mahallemizde komşuluk ilişkileri sıcak ve samimidir. Düğünümüzde, cenazemizde ayrım gözetmeksizin toplanırız. Mahallede 3 yaşımdan buyana geçen bütün süreçlerin canlı tanığıyım desem yalan olmaz. Burada gerek tekilde çalıştığım gerekse spor kulübü başkanlığı ve muhtarlığımda geçen sürede bir çok önemli olayın şahidi oldum. Dolayısıyla mahallemdeki bütün aileleri tanır ve bilirim. Bu nedenle büyük bir aileyiz diyoruz kendimize. Her yıl Nisan-Mayıs ayında Kuşadası’nda mahalleliler olarak gece konaklamalı bir kutlama gecesi yaparız. Ayrıca Mahallemizde kurduğumuz Gültepe Makedonya Göçmenleri Yardımlaşma Derneği’miz aracılığı ile Haziran ayında Turgut Reis İlkokulu’nun bahçesinde bir Makedon şenliği düzenleriz. Burada kadınlarımız yaptıkları birbirinden leziz balkan mutfağının eşsiz yemekleri ile yaraşmalar düzenlerler. Makedonya’dan gelen misafir sanatçılarda o gün bizleri ruhumuzu okşayan Makedon ezgileri ile buluştururlar. Kısacası bizim mahallemizde hayat dolu dolu yaşanır diyebiliriz” diye konuştu.

TAPULAR YOK

Mahallenin kuruluşundan bu yana oturdukları evlerin tapularının olmadığına dikkat çeken muhtar Şaban Şahintaş, “Bu tapu sorunumuz ciddi bir eksiklik, artık bu dönemde bu eksiğimizin  giderilmesini bekliyoruz. Belediyelerimizin bu konuda çabalarının olduğunu biliyoruz, inşallah önümüzde yıl tapularımıza kavuşuruz. Dolayısıyla buradaki bir çok bina kaçak durumda. Dolayısıyla hem yeni yapılar yapılamıyor hem de yollarımız artık her geçen gün hızla artan trafik yükünü kaldırmıyor. Mahallemizde cadde üzerindeki marketler ve mağazalar açıkçası alış verişlerimizi buradan yapmamızı sağlıyor. Gültepe genel olarak kendi ihtiyacını zaten hep kendi bölgesinden sağlar. Çünkü esnafta mahalle sakini olunca alış veriş daha güvenli yapılıyor.” dedi.

SU BORULARININ YENİLENMESİ GEREK

Zeybek Mahallesi gibi Gültepe’nin neredeyse büyük bölümünün tapu sorunu gibi bir sorunu da eski su şebekesi. Şebeke eski olduğu için gelişen ve büyüyen mahallelerin su ihtiyacını karşılamakta zorlandığı için sık sık su borularının patladığını ifade eden muhtar Şaban Şahintaş, “Açıkcası gün geçmiyor ki bir sokağımızdan su borumuz patladı şikayeti gelmesin. Bende bıktım mahallelide bıktı İZSU’da bizim arızalarımızdan bıkar hale geldi. Bir an önce bu su şebekemiz ve kanalizasyon hattının yenilenmesi gerekiyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyemizin bu sorunumuza kalıcı bir çözüm getirmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.