TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anne sütünün önemine dikkat!

Yunus Emre Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm.Dr. Ümit Atman, birçok annenin sütünün az geldiğini düşünerek bebeklerini emzirmeyi bırakmasının yanlış olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2014 06:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Anne sütünün önemine dikkat!

Bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin dünyada kabul görmüş bebek beslenme yöntemi olduğunun altını çizen Dr. Atman, şöyle konuştu: “Çeşitli araştırmalarda emzirmenin kısa ve uzun dönemde anne ve bebek sağlığına olan olumlu etkisi gösterilmiştir. Emzirme bebeğin yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayarak bebeğin motor ve zihinsel gelişimini sağlar, mide barsak enfeksiyonlarına, orta kulak iltihabına, astım, alt solunum yolu enfeksiyonları ve ani bebek ölümlerine karşı koruyucudur. Çalışmalar, anne sütü ile beslenen bebeklerin erişkin dönemdeki şişmanlık, şeker ve kalp hastalıkları bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunabildiklerini göstermiştir.” Dr. Atman, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisinin, bebeklerin yaşamlarının ilk 6 ayında su dahi verilmeden sadece anne sütü ile beslenmesi olduğunu ve 6-24 ayda anne sütü ve ek gıdalarla devam edilmesi olduğunu kaydetti. Dr. Atman, anne sütünün, bebeğin en yüksek düzeyde büyümesi için gerekli besin elementlerini ilk 6 ayda tamamını, 6-12. aylarda yarısını ve 12-24. aylarda da yüzde 35’ini karşıladığını söyledi.

ÖNEMLİ OLAN İÇERİK

Anne sütünün annenin her bebeği için özel olarak salgılandığını anlatan Dr. Atman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de anneler yaklaşık 300-800 mililitre anne sütü salgılamaktadır. Anne sütünün içeriği salgılanan miktara bağlı olmayıp anneler ‘benim sütüm az’ diye düşünmemelidir, çünkü miktardan daha da önemli olan anne sütünün içeriğidir ki, anne sütünün içeriği bebeğin ihtiyacına göre oluşmakta ve değişmektedir. Örneğin ilk 6 ayda su dahi vermeksizin bebek sadece anne sütü ile beslenmelidir çünkü anne sütünün içerdiği sıvı miktarı ortam ısısına yani iklim koşullarına göre değişmektedir. Sıcak iklimde anne sütü daha fazla sıvı içermekte, soğuk iklimde anne sütü daha az sıvı içermektedir ki bebeğin dışarıdan sıvı veya diğer yiyeceklere ihtiyaç yoktur.”

GÜNDE 8 KEZ EMZİRİLMELİ

Dünya anne sütü-emzirme haftasında anne sütünün önemini vurgulamak, bebeklerin bu önemli gıdayı alabilmelerini sağlamak için 170’den fazla ülkede çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ve bu etkinliklerin 22 yıldır sürdürüldüğünün altını çizen Dr. Atman şunları söyledi: “Yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütü ile beslenme sağlandığında ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde de doğru müdahaleler yapıldığında beş yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 20’sinin önlenmesi olanaklıdır. Sonuç olarak; bebek günde en az 8 kez emzirilmelidir. Bebek istedikçe emzirilmelidir. Her emmede tek bir meme boşaltılmalı ön-son süt mutlaka birlikte verilmelidir. Anne sütü annenin beyni tarafından yapılır bu nedenle anne hiç bir zaman kendi sütünden şüphelenmemelidir. Her anne kendi bebeğinin büyüme gelişmesine yetecek kadar anne sütü üretmektedir. Yeryüzünde hiçbir yiyecek ya da içecek anne sütünün yerini tutamaz. Her anne farklı miktarlarda süt salgılar, aynı annenin farklı bebeklerinde de miktar farklıdır.”

BİLGİ EDİNMEK ÖNEMLİ

Anne sütünün istenilen ve etkili bir biçimde bebeğe verilebilmesi için bazı bilgiler veren Dr. Atman annelerin şu hususlara dikkat etmesinin istedi: “Bebek doğmadan önce sağlık çalışanıyla mutlaka bu konuda konuşmak, bilgi edinmek, güncel bilgileri öğrenmek. Bebek doğduğunda ilk bir saat içinde mutlaka emzirmeye doğru teknikle başlayabilmek. Doğumdan sonra evde olduğunuz zamanlarda anne sütünün önemini hiç unutmamak!” (İHA/MANİSA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.