TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Kahraman Mescit Mahallesi

null

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2014 07:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Kahraman Mescit Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Kahraman Mescit Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Bayram Avcı’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (146 ncı Mahalle)

Mahallenin adı: Kahraman Mescit Mahallesi

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir                         

Posta Kodu: 35260

Mahallenin nüfusu: 200

Mahallenin seçmeni: 92

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 3

Mahallenin muhtarı: Bayram Avcı

Konak, Kahraman Mescit Mahallesi’nde, Turna Yokuşu olarak bilinen 839. Sokak numara 50 adresinde bulunan Kahraman Mescit Camii’den adını alan mahalle İzmir’in en eski mahallelerinden birisidir. İsmet İnönü’nün doğduğu eve çıkan merdivenli sokağın sınırı olan Kahraman Mescit Mahallesi’ne adını veren günümüzde ‘Kahraman Mescit’ adıyla bilinen mescit ile aynı yapıdır. XX. Yüzyıl başlarına ait birçok planda mescidin adı açıkça ‘Karaman Mescit’ olarak belirtilmiştir. Hakkında fazla bilgi bulunmayan mescid, adını verdiği mahallenin 1840’lı yıllardaki varlığına bakılacak olursa en geç XIX. Yüzyılın birinci yarısında inşa edilmiş olup kimin yaptırdığı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Kahraman Mescit adının nereden geldiğini sorduğum mahallenin 2 nci dönem muhtarlığını yapan Bayram Avcı, “Büyüklerimden duyduğum kadarıyla bu camide işgal yılları ve ardından Milli Mücadele yıllarında cephedeki askerlerin mühimmatları bu camide yapıldığı için Kahraman adının böyle verildiğini işitmiştim. Camii ile mahallemizin birçok binası tarihi bir önem taşıyıp mahalle 3 ncü derecede SİT kapsamındadır. Bu nedenle ne bu eski yapılara karışabiliyoruz, nede de restorasyonu için gücümüz yetiyor. Böylece bu güzelim binaların içten içe zamana yenik düşüşlerini üzülerek izliyoruz. Mahalle sınarlarım içinde Konak Belediyesi’nin hazırladığı kitapçıktaki bilgilere göre toplam 73 bina bulunmakta. Bu binaların içinde toplam 60 konut 62’de işyeri kayıtlı görünmektedir. Üç sokağı bulunan mahallemizin bu sokakları dar ve merdivenlerle ulaşım mümkündür. Bu binaları büyütemeyen veya ek inşat yapamayan ilk sahipleri mecburen zaman içinde buralara sığamadıkları için taşınmışlar. Şimdi birçok ev boş duruyor. Kapıları kilitli bile olsa hırsızlar, madde bağımlıları bu kilitleri kırıp buralara yerleşiyorlar. Bu anlamda sıkıntımız var ancak kırılan kapılara yeni kilitler temin ederek buraları korumaya çalışıyoruz” dedi.

MEKKE VE MEDİNE YOKUŞU

Kahraman mescit Mahallesi’nin üç sokağından ikisinin adı Mekke ve Medine Yokuşu olarak biliniyor. Geçmişte burada yaşayan insanların İsmet İnönü’nün doğduğu evin bulunduğu sokağa Mekke Yokuşu demelerinin gerekçesini Osmanlı Dönemi itibari ile burada yaşayan bir çok dindar alimin bu isimleri verdiğini tahmin ettiğini ifade eden muhtar Bayram Avcı, “Bizim buralar kurulduğu dönemde kentin ileri gelenlerine ev sahipliği yapmış. Bu nedenle kentin yöneticileri ve ileri gelenleri buralarda karşılıklı bu büyük konaklarda yaşarmış. Hatta evlerin bir çoğuna baktığımızda eğer zaman içinde tamirat görüp yıkılmayan eski evlerin altlarında hep bir hizmetçi odası gibi ayrı birer odalar bulunmakta. Mahallemiz sınırlarında bulunan işyeri ağırlıklı olarak tekstil ve çeşitleri ile trikotaj atölyelerinden oluşmakta. Konut olarak kullanılan evlerde ise daha çoğunlukta Doğu ve Güneydoğu illerinden göçle gelip buraya yerleşen komşularımız yaşamakta. Genellikle ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin geçim kaynağı ise mahallemizdeki konfeksiyon ve trikotaj atölyelerinde çalışarak kazandıklarıdır. Mahallemdeki üç sokağımdan ikisi asfalt kaplama İsmet İnönü Sokağı ise Arnavut Kaldırım tabir edilen taş sokaktır. Mahallemizdeki metruk binaların görüntüsü hiç de hoş görünmemekle beraber aynı zamanda ciddi birer tehlike olarak bizleri tedirgin ediyor. Buraları ya belediyelerimiz boşaltsın, buranın çevresini bir şekilde çevirsin, yada burada oturan vatandaşlara belirli bi buraların yaşanabilir bir hale gelmesi için yardımcı olsun. Şimdi yıkılmış binalar var yerine herhangi bir yapı yapmak mümkün değil, hiç yoktan belediyeler mi olur, Kültür müdürlüğümü olur ? Birileri hiç yoktan buraya açık bir park haline getirse hem burada yaşayan insanlara yararlı bir hizmet ortaya çıkartılmış olur” şeklinde konuştu.

KAHRAMAN MESCİT SOKAKLARININ BÜYÜSÜ

Kahraman Mescit Mahallesi’nde Muhtar Bayram Avcı dahil yaşayanların hemen hepsi tarihi evlerde yaşıyor. Muhtarlık ofisi olarak ailesi ile birlikte yaşadığı bu tarihi yapıyı kullanan muhtar Bayram Avcı’nın sokağında bir İrlandalı komşusu birde vakıf binası olarak kullanılan bina var. Evlerin ayakta kalanlarına baktığımızda halen ilk günkü ihtişamını koruyanların görenler üzerinde ne kadar olumlu etki bıraktığını anlatmaya gerek yok. Sokaklarında gezerken Kahraman Mescit Mahallesi’nin içinizi taze bir serinlik kapladığını hissediyor ve buraların eski yerleşim gönlerindeki nostaljiyi düşünmeye başlıyorsunuz. Mahallenin genç muhtarı Bayram Avcı, beni mahallesini gezdirirken de aynı hisleri fazlasıyla yaşadım. Mahallenin dar ve merdivenli sokaklarını dolaşırken bende bu hisleri fazlasıyla hissettim. Bayram Avcı gezdiğimiz yerlerde ayakta kalan binaların bir çoğunun tarihçesi ile bilgiler verirken kendi çocukluk yıllarını da sanki birlikte yaşamışçasına paylaştı benimle. Avcı, buraların yeniden ayağa kaldırılarak İzmir Turizm’ine katkıda bulunması gerektiğine dikkat çekerek, “Bizim buralar konumu itibariyle kent merkezi sayılır. Madem kent merkezine bu kadar bir mahalleyiz, o halde bir an önce bizim mahallenin yeniden planlanması içinde gerekli alışmayı hep birlikte yapalım. Çünkü benim mahalle sınırlarım içinde herhangi bir eğitim kurumu ile sağlık ocağı yok. Dolayısıyla mahalle sakinlerinin dinlenebileceği ve yine mahalle sakinlerinin rahatlıkla dinlenebileceği bir parkımız yok. Şimdi mahallemizde bulunan ev sahiplerine böyle bir imkan verilse, bizim buraların görüntüsü inanın İzmir’in birçok güzel yerinden daha iyi olur. Örneğin bu harabe binalardan birkaçı yan yana ya yıkıldı, ya yıkılacak konumda. Gelin bu evlerin hepsine bir araya toplayıp hem çocuklarımıza hem de ortaokul ve lisede okula giden öğrencilerimiz komşu mahallelerdeki okullardan istifade edebiliyor” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.