TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, 1. Kadriye Mahallesi

Konak Eşrefpaşa ile Kadifekale sınırındaki 1. Kadriye Mahallesi muhtarlığına ulaşmak için Bahribaba’dan 29 nolu otobüse binip son durakta inmeniz yeterli. Son durağın bulunduğu 702 Sokağın sonunda Zübeyde Hanım İlkokulu’nun bahçesine sırtını dayamış muhtarlık ofisinde 30 Mart’da muhtar olan Hamdin Alboğa ile buluşup 1. Kadriye Mahallesini konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2014 07:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, 1. Kadriye Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Konak, 1. Kadriye Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Hamdin Alboğa’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (155’inci Mahalle)

Mahallenin adı:  1. Kadriye

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35270

Mahallenin nüfusu:  9.500

Mahallenin seçmeni:  5.500

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 70

Mahallenin muhtarı:  Hamdin Alboğa

Konak Eşrefpaşa ile Kadifekale sınırındaki 1. Kadriye Mahallesi muhtarlığına ulaşmak için Bahribaba’dan 29 nolu otobüse binip son durakta inmeniz yeterli. Son durağın bulunduğu 702 Sokağın sonunda Zübeyde Hanım İlkokulu’nun bahçesine sırtını dayamış muhtarlık ofisinde 30 Mart’da muhtar olan Hamdin Alboğa ile buluşup 1. Kadriye Mahallesini konuştuk.  Mahallede 12 binden fazla kişinin yaşadığına dikkat çeken muhtar Hamdin Alboğa, bu nüfusun neredeyse dörtde birini Suriye’den gelen mültecilerin oluşturduğunu belirterek, “Son dönemde mahallemiz tam bir Halep’in kenar mahallesi gibi görünür oldu. İşi gücü olmayan ekonomik olarak hiçbir gelirleri olmayan bu insanlar bizim mahallede kiralar ucuz diye buraya akın etti. Birçok normal ailenin dahi oturamayacağı derme çatma evlerde 10 kişiden fazla kişilerin olduğu aileler buraları yurt edindi. Şimdilik geçici kimlik belgeleri ile günlük işlere gidenlerin yanı sıra dilencilik yapanlar, seyyar satıcılık yapanlar kazandıkları ile ayakta durmaya çalışıyorlar. Mahallemizin sakinlerinin büyük bölümü zaten yoksul insanlardan oluşuyor. Özellikle kaledeki yıkımlardan sonra bizim buraya çok göçen oldu. Mahallenin var olan sorunları bu insanlarla birlikte her geçen gün daha artıyor” dedi.

OKULLARIN GÜVENLİĞİ YOK

1.Kadriye Mahallesi sınırları içinde bulunan Zübeyde Hanım İlkokulu, Fatih Mehmet Ortaokulu, Dumlupınar İlkokulu ve Beş Tepeler Lisesi, mahalle çocuklarına eğitim veriyor. Genç bir nüfusa sahip 1.Kadriye Mahallesi’nin en büyük sorunlarının başında madde bağımlılarının okul bahçelerinde barınmalarını gösteren muhtar Hamdin Alboğa, “Özellikle yaz mevsiminde okulların kapalı olduğu dönemlerde bu okulların bahçelerini mesken tutan madde bağımlıları hem bu okullarımızın güvenliğini hem de mahallemizin güvenliğini tehdit ediyor. Oysa bu durumu defalarca milli eğitime bildirdik. Ama şu ana kadar bu konuda hiçbir çalışma yapılmadı. Bu okullarımızın bahçelerinin dışında mahallede özellikle harabe konumunda ki evlerde de kalan bu madde bağımlıları ile mücadele için emniyetin daha yoğun bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Önlem alınmadığı takdirde özellikle okullar açıldığında bu durum daha da tehlikeli bir hal alacaktır. Mahalle sınırlarım içinde sağlık ocağı yok, mahalle sakinlerimiz sağlık hizmeti için Çimentepe, Hasan Özdemir ve 19 Mayıs Mahallerindeki sağlık ocaklarından yararlanıyor. 70 sokağımız var ama bir parkımız yok. Mahallenin çocuklarının oyun alanı ne yazık ki sokak araları. Bunun için başta Konak Belediyemiz ve Büyükşehir Belediyemizin bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Mahalle sakinlerinin büyük bölümü kiracı. Bizim burada kiralar 250 ile 600 lira arasında değişmekte. Ailelerin çoğu çok çocuklu. Ekonomik durumları iyi olmayan bu aileler daha çok günlük işlerde çalışarak geçimlerini sağlamaktadır. Pazarcılık yapanlar, inşaatlarda çalışanlar ve seyyar satıcılık yapanların çoğunlukta olduğu mahallemizde kadınlar genellikle evlerde çocuklarla ilgilenmektedir” şeklinde konuştu.

EĞİTİM MERKEZİ İSTİYORUZ

1.Kadriye Mahallesi’nin en büyük eksikliklerinden birisi de burada genç ve kadın nüfusa yönelik mesleki bilgi ve becerileri oluşturmaya yönelik Halk Eğitim Merkezi konumunda eğitim ve dayanışma merkezlerinin olduğunu ileri süren muhtar Hamdin Alboğa, “Mahallemiz genel olarak eğitim düzeyi düşük bir mahalle. Çünkü insanlar burada sadece zorunlu olarak beslenme ve barınma gibi zorunlu temel ihtiyaçlarını ancak karşılıyor, Bu anlamda aileler çocuklarını okula gönderemiyor. Mahallemizde Pazar yerimizde yok. Her geçen gün büyüyen mahallemizin var olan sorunlarını tespit için ciddi bir çalışma yapıyorum. Tespit ettiğim eksiklikleri Konak Belediye Başkanı Sayın Sema Pekdaş’a ilettim. Başkanımız bu eksikliklerle ilgili çalışmalar yaptıracağını söyledi. Bizim mahallede bu anlamda şimdilik başkanımızın yapacağı girişimleri bekliyor. Kenar sokakların bir çoğunda yaşayan Suriyeliler, görüntü olarak küçük bir yoksul bir Suriye köyünü andırıyor. Mahallemizde aileler kalabalık, 10 ve 20 kişinin yaşadığı ailelerin sayısı oldukça fazla. Bu evlerde bir veya iki kişinin çalışması ise bu insanların rahat yaşamasının önünde büyük engel. Mahallemizin ilk sakinleri Girit’ten göçen ailelerle oluşmuş, ardından başta Konya olmak üzere Mardin’den gelen çok sayıda ailelerden oluşmakta. Son dönemde Suriyeli mültecileri de eklersek tam bir mozaik diyebiliriz. Sokaklarımızdan 13 tanesi merdivenli, buralar ve birkaç sokağımız kilit parke taşla kaplı. Diğer sokaklarımız asfalt. Sokaklarımızın hemen hiç birinde kaldırım yok. Genellikle bahçeli olan evler 3 ve 4 kata kadar çıkıyor. Ailelerin büyüklüğüne göre evlerin katları da şekilleniyor” dedi. Otobüs yolu olan ve cadde konumundaki 702 sokaktan aşağı doğru inince Duatepe, biraz daha gidince Çimentepe Mahallesine varıyorsunuz. Bu yoldan fotoğraf çekerek inerken sokaklarda gördüğüm manzara daha çok bir varoş görüntüsünü andırıyor. Muhtarın masasında yığılı evrakların ne olduğunu sorduğumda muhtar Alboğa, “Bunlar yardıma muhtaç ailelerin belgeleri, her geçen gün bu listeye yenileri ekleniyor. Aileler kömür için, süt için, iftar yemeği için, nakit yardım için ne talepleri varsa ilk başvurdukları yer muhtarlık mecburen bu insanların taleplerini yerine getirmek için ilgilileri sık sık rahatsız ediyorum. Belki belediyelerimiz ve diğer kurumlar istek ve şikayetlerimizden bıkmış olabilir ama mecbur kalmasa bun insanlar bana başvurmaz, bende bu konuda sürekli kurumları rahatsız etmem. Kadifekale ve Eşrefpaşa Polis merkezlerimiz mahallemizin güvenliği ile ilgileniyor. Ancak daha öncede belirttiğim gibi son dönemde artan hırsızlık ve madde bağımlığı için emniyetimizin biraz daha sıkı çalışmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.