TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trafo'dan değil!

Somada yaşanan kömür madeni faciası ardından Soma'da kurtarma ekiplerini takip eden Maden Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Yıldız, yaşanan faciada trafo patlamasının değil kömürün oksijenle birleşmesi sonucu bir yangın çıkmış olabileceğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2014 07:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Trafo'dan değil!

YAĞMUR UYGUR

Haberin yazıldığı saatlere kadar ölü sayısının 232'ye çıktığı maden faciasında sayının artması bekleniyor. Soma'nın Eynez İlçesi Samanlık mevkiinde Soma Holding’e ait madende yaşanan yangın sonrası olay yerini incelemek ve kurtarma çalışmalarını desteklemek üzere İzmir'den Soma'ya giden Maden Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Yıldız, ölümlerin bir çoğunun yangından oluşan karbonmonoksit zehirlenmesi kaynaklı olabileceğini vurguladı. Yıldız, "Yangın sonucu burada aşağıda çalışanlar mahsur kaldı. Ilk aşamada 500 kişi civarında çalışan vardı. 75 kişi çıkarıldı. Diğerleri yangından kaynaklı karbon monoksit gazı ile zehirlendiler. İçeride üç yerde üretim yapılıyor. 2 yere girildi. Şu anda cesetler çıkarılıyor. Canlı çıkma ihtimali yüzde 1, eğer iyi saklanabildiyse, havalandırma ile ilgili hava borularıyla kendini koruduysa şansı var ama çok da kolay değil" dedi.Yaşanan faciada işletmeci firmanın hatası olup olmadığının yapılacak incelemeler sonrası ortaya çıkacağını ifade eden Yıldız, "Hata var demek için gidip oranın incelenmesi gerekir. Ancak şöyle bir şey var. Trafo patlaması deniyor böyle bir şey yok. Kömürün yanması sonucu ortaya çıkan bir yangın olması muhtemel. Kömür oksijen ile temas ettiğinde yanabiliyor. Özellikle eski kömür yataklarında bunu görebilirsiniz. Içten içe yanar ve farketmezsiniz. Bir bakarsınız büyür böyle bir olasılık var" şeklinde konuştu.

 OCAKLAR, DEVLET ELİYLE İŞLETİLMELİ

İşyerlerinde önlemlerin her zaman en iyi şekilde alınması gerektiğine de değinen Yıldız, "Soma'nın Eynez bölgesi Samanlıkdere mevkiinde gerçekleşti. Böyle bir olayın olmasını kimse beklemiyordu. Her iş kolunda olduğu gibi bir takım kazalar oluyor bunun için çok iyi önlemler alınması lazım. Burada önlem alınmamış demek istemiyorum ama çok çok iyi olması lazım. Şu anda çalışmalar standart. Özellikle Türkiye Taş Kömürü Kurumu'ndan (TTK) gelen ekipler çok deneyimli. Bana sorarsanız Maden Mühendisleri Odası olarak butür kömür ocakları mutlaka devlet tarafından yönetilmelidir diyorum. Bu bir enerji politikasıdır. İnsanların yaşamıyla oynanmamış olacaktır" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.