TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayat kurtarmak sizin elinizde!

Yaz aylarında aşırı sıcaklar ve tatil nedeni ile kan bağışı oranı en düşük seviyelere ulaşmakta. Konuyla ilgili konuşan Kızılay Ege Bölge Müdürü Gökay Gök, “Her yıl aynı sorunu yaşıyoruz. Yaz aylarında stoklarımız azalıyor. Sıcaklar sebebiyle ve bayram tatilleri ile insanlar il dışına tatile gidiyorlar. Bu da kan bağışını azaltıyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2014 08:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hayat kurtarmak sizin elinizde!

HALİSA TOPRAK

Kan bağışı hem toplumsal hem kişisel açıdan çok önemlidir. Eğer kan verilirse vücut yeni kan üretir.  Bu durum vücut için yararlıdır. Ege’de Bugün Gazetesi olarak, hem kan ihtiyacının sağlanması noktasında katkı sağlamak hemde kamoyunda farkındalık yaratmak Ege Bölgesi Kızılay Kan Alma Birimi’ne kan verdik.

KAN BAĞIŞI NEDEN ÖNEMLİ?

Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Buna karşılık yapılan araştırmalar, yaklaşık 76 milyon insanın yaşadığı Türkiye’de yıllık kan bağış oranının, nüfusun yüzde 1′i kadar olduğunu gösteriyor. Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.

Uzmanlara göre, yılda üç kez kan bağışı yapılabilir. Sağlıklı kişilerin yılda en az 2 kez bağışı yapmasıyla ülkedeki kan ihtiyacı karşılanabilmektedir. Ancak düzenli olarak kan bağışlayan kişi sayısı çok az.

“YAZ AYLARINDA STOKLARIMIZ AZALIYOR”

Konuyla ilgili konuşan Kızılay Ege Bölge Müdürü Gökay Gök, “Her yıl aynı sorunu yaşıyoruz. Yaz aylarında stoklarımız azalıyor. Sıcaklar sebebi ile bayram tatilleri ile insanlar il dışına tatile gidiyorlar. Bu da kan bağışını azaltıyor. Stoklar önce hastanede sonra Kızılay’da bitiyor. Ege Bölgesi’nde bıçak sırtında. Günlük talepleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Yarın stoklarımız bitebilir. O zaman bizde yok diyeceğiz. O zaman ne olacak? Ameliyata girmesi gereken hastaların ameliyatları erteleniyor. Kan sıkıntısından dolayı geçen yıl bu durumu yaşamıştık” dedi.

Bu sene medya ve tanıtımlarla vatandaşları uyardıklarını söyleyen Gök, “Sadece günlük talepleri karşılayabiliyoruz. Hepimiz bir gün hasta ya da hasta yakını olabiliriz. Bir an önce vatandaşlarımızdan kan bağışı yapmalarını rica ediyoruz. Kan vermek kan veren kişi için de çok sağlıklıdır. Kan veren bir kişi 3 kişinin hayatnı kurtarabilir. Özelikle ağustos ayında kan vermeleri gerekiyor. Vaatandaşlarımız, TC kimlik numarası, resimli kimlik ile Kızılay merkezine ya da gezici araçlara gidip kan verebilirler” açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.