TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Millet Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Millet Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Şener Doğan’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2014 07:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Millet Mahallesi

Hamza Gül - İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (157’nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Millet

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35130

Mahallenin nüfusu:  8.500

Mahallenin seçmeni:  4.800

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 72

Mahallenin muhtarı:  Şener Doğan

Konak’ın Gültepe Bölgesi’nde tarihi Çobançeşme’nin bulunduğu ve adla anıldığı Millet Mahallesi 157 nci durağımız. Mahallede 2 nci dönem muhtarlık yapan Telekom’dan emekli Şener Doğan’la aylar öncesinde sözleşmiştik. Ancak araya seçimler girdi derken muhtarın yoğunluğu ve benim koşuşturmamdan dolayı buluşmamız bu güne denk düştü. Konak’tan 46 numaralı otobüsle Gültepe’nin dar ve bir o kadar da yoğun araç park edilen caddelerinden kıvrılarak ulaştığım Çobançeşme durağında indikten sonra muhtarlığa ulaşıyorsunuz. Mahallesi ve yaşayanlarını çok iyi bilen ve seven birisi olan muhtar Şener Doğan,  mahallesini şöyle ifade ediyor; “Gültepe’den 60 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan mahallemiz 8 bin 500 nüfus, 4 bin 800 seçmene sahip. Samsun, Çankaya ve Hızır Reis Caddeleri ile 69 sokağımız bulunmakta. Bu sokakların 7’si merdivenli sokaklar.  Mahallemiz çocuklarının eğitim gördüğü Kıbrıs Şehitleri İlk ve Ortaokulları ile 2 sağlık ocağımız var. Bunlar Gültepe Alparslan Beşikçioğlu Sağlık Ocağı ve Gültepe Sağlık Ocaklarıdır. Mahalle sakinlerimin çoğunluğu dar gelirli ve emekli ağırlıklıdır. Cadde üzerlerinde 4 kata kadar varan inşatlar iç kısımlarda bir veya iki katlı evlerden oluşmaktadır. Çoğunluk olarak Kars’tan göçen ailelerin yaşadığı mahallemizde Türkiye’nin hemen her bölgesinden gelen vatandaşlarımız da yaşamaktadır. Emekli ailelerin çocukları ise asgari ücret ve biraz üzerinde maaşlı kişilerdir. Ancak mahallemize genel olarak baktığımızda emeklilerin yanı sıra çok fazla sayıda işsizimizin olduğunu görüyoruz. Bunun sonucu olarak mahalle sınırlarımız içinde 9 kahvehane bulunmaktadır. Bu kahvehaneler gece kapatma saati olan 11-12’ye kadar genellikle doludur. Buradan da işsizliğin boyutu çıplak gözle ortaya çıkıyor”

PARKSIZ MAHALLE

Millet Mahallesi, Anadolu, Atamer, Murat ve Saygı Mahalleleri arasında bulunmakta. Çevresindeki 4 mahalle ile birlikte toplamda 5 mahallenin hiç birisinde park olmadığından yakınan muhtar Şener Doğan, “En büyük eksiğimiz park sorunu, mahallelilerimizin evlerinden çıktıklarında rahatça vakit geçireceği çocuklarımızın gönüllerince oyun oynayacağı bir park alanımız olmayışı. Açıkçası park yapmak istesek de park olacak kadar bir alanımız yok.  Mahallemiz yerleşim yeri olarak Gültepe sırtlarında bulunduğu için alt yapıda ciddi bir sıkıntımız yok.  Bölgenin meyilli olması özellikle yağmurlu havalarda su baskını veya sel görüntüsü bizim burada pek görülmez. Mahallemizin sakinlerinin hemen hemen hepsi birbirini tanır ve akraba olmuşlardır.  Dolayısıyla burada halen komşuluk ilişkileri bitmemiştir. Düğünlerimiz ve cenazelerimiz kalabalık olur. İnsanlar birbirlerine ellerinden geldiğince yardımcı olmayı ister fakat hayat şartları ve ekonomik durumları buna pek müsaade etmiyor.  Yine de burada kimse kimseyi sokakta bırakmaz, imkanları ölçüsünde herkes birbirine destek olmayı sever. Ben aynı zamanda İzmir Büyükşehir Muhtarlar Derneğinin Basın Halkla ilişkiler üyesiyim. Aynı zamanda derneğin yöneticisiyim. 69 sokağımızın çoğunluğunun kaldırımı yok 11 tanesini geçen dönem sağ olsun Büyükşehir Belediyemiz yaptı. Kalanlarla ilgilide çalışmaların olduğunu biliyorum. Son otobüs seferleri ile ilgili yapılan düzenleme bizim buraya gelen araç sayımızı arttırdı. Konak’tan mahalleye ulaşmak şimdi daha kolay. Ancak dar olan cadde ve sokaklarımıza rastgele yapılan araç parkları bu otobüslerimizin burada rahat çalışmasını zaman zaman engelliyor.” dedi.

BELEDİYEYE BORÇLU MAHALLE

Geçen dönemlerde Muzaffer Tunçağ,  zamanında başlayan Hakan Tartan döneminde de devam eden asfaltların sökülerek sokaklara döşenen kilit parke taşlarının parası ev sahiplerine tevdi edildi. Mahalle sakinlerinin tamamına yakını bu uygulamaya karşı çıktılarsa da belediye bir kez bu işi yapmıştı. Şimdi birçok ev sahibi evini satmak istediğinde tapuda evinin üzerinde belediyenin alacağından dolayı tedbir konulduğunu görünce şok oluyor. Mahalle sakinleri bu sorunu geçen dönem çözmek istemişse de pek başarılı olmadığına dikkat çeken muhtar Şener Doğan, “Şimdi kat başına 200 ile 250 lira arasında değişen miktarlar ve faizleri ile birlikte belediye borçlu olan mahalle sakinlerimiz bu konudan oldukça sıkıntılı. Seçimlerden sonra bu konuyu Sema Başkanımıza ilettim ve ondan bir çare ve yardım bekliyoruz. Geçen dönemde belediyeden her hangi bir iş yaptırmak isteyen vatandaşlara belediyeye borcunuzu ödeyin, dayatmasının Sema Pekdaş döneminde ortadan kalkmasına seviniyor ancak bundan sonra bu paraları ödeme gücü olmayan mahalle sakinlerimiz konunun akıbetini merak ediyor.” şeklinde konuştu.

KAPALI PAZAR YERİ İSTİYORUZ

Millet Mahallesi ile çevresindeki 4 mahallede yaklaşık 85 bin kişi yaşıyor. Böyle yoğun bir nüfus hareketliliğinin olduğu yerde kapalı bir Pazar yerinin ciddi bir eksiklik olduğunu belirten muhtar Şener Doğan, “Önceleri 2580 sokakta kurulan bir pazarımız vardı. Hakan Tartan zamanında bura hakkında açılan dava ile mahkeme buradan pazarın kaldırılmasına karar verdi. O günden bu yana hem Millet Mahallesi sakinleri hem de çevremizdeki mahalleliler pazar konusunda oldukça sorun yaşıyorlar.  Aşağılara kurulan pazarlara yazın sıcakta, kışın yağmurda çamurda insanların gidip gelmesi oldukça zahmetli oluyor. Şimdi belediyemizden acilen bir kapalı Pazar yeri kurmasını istiyoruz. Başkanımız Sema Pekdaş ve ekibinin bu konuda yoğun bir çaba içinde olduklarını biliyorum. En azından bu kapalı Pazar yeri yapılana kadar 2580-2575 veya 2717 sokaklarımızın birisine yine açıkta olsa bir Pazar kurulmasını istiyoruz. Böylelikle kapalı pazarımız kurulana kadar bir nebze de olsa rahatlarız” diye konuştu. Muhtarla sohbetimizin sonunda muhtarın acele ile hazırlandığını görünce şaşırdım. Muhtar Şener Doğan, “Ben belediye meclis toplantılarını hiç kaçırmam, hem Konak hem de Büyükşehir’in meclis toplantılarını izler ve yapılan çalışmalar ve alınan kararlar hakkında bilgi sahibi olurum” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.