TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İktidar nefret suçunu devamlı işlemekte

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Din, mezhep, siyasi görüş ayrımı yapan iktidara dur diyebilmek için, bir an olsun onların önünü alabilmek için böyle bir teklif hazırladık ve maalesef siyasi iktidar nefret suçunu devamlı işlemektedir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2014 07:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İktidar nefret suçunu devamlı işlemekte

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu'nda 'Nefret Suçlarının ve Ayrımcılığın önüne geçilebilmesi' adına yasal düzenleme getiren kanun teklifinin gündeme alınması üzerine yaptığı konuşmada, "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum. Değerli milletvekilleri, bundan üç yıl önce yani Hrant Dink’in beşinci ölüm yıl dönümünde nefret suçlarıyla ilgili kanun teklifi vermiştik. Değerli arkadaşlar, bir suçun nefret suçu olabilmesi için faalin, suçu bir önyargı ve nefret saikiyle yani din, dil, ırk, mezhep, etnik köken, siyasi görüş, cinsiyet ve cinsel yönelim farklılığı gibi nedenlerle işlemesi gerekir. Tarihimizde maalesef nefret suçlarıyla ilgili cinayet ve katliamların örneği çoktur. Örneğin; Hrant Dink cinayeti, Sivas katliamı, Maraş katliamı, geçtiğimiz günlerde anmasını yaptığımız -bizim de bulunduğumuz- Başbağlar katliamı, Çorum katliamı bu katliamlara bu nefret suçlarına örnek olarak gösterilebilir. Diğer yandan, yanı başımızda, insanlık adına utanç duyduğumuz, içimizi aynı acıyla kavuran, ölüme tapan El Kaide ve türevi çetelerin din ve mezhep adına işlediği cinayetler. Bunlara herkesin dikkatle bakmasını istiyorum değerli arkadaşlar. Bunlar, maalesef, din adına işlenen cinayetler ve bunlar da nefret suçu saikiyle işlenen cinayetlerdir" dedi.

KENDİSİ GİBİ DÜŞÜNMEYENLERDEN NEFRET EDİYORLAR

Nefret suçu kavramının, ülkeler, halklar ve insanlık bu hale gelmesin diye bütün çağdaş ülkelerde uygulandığını ve bütün çağdaş demokrasilerde nefret suçlarının bütün kanunlara girdiğini belirten Ağbaba, "Değerli arkadaşlar, biz de din, mezhep, siyasi görüş ayrımı yapan iktidara dur diyebilmek için, bir an olsun onların önünü alabilmek için böyle bir teklif hazırladık ve maalesef siyasi iktidar nefret suçunu devamlı işlemektedir. Kendisi gibi olmayan, düşünmeyen her kesimi düşman ilan eden bir hükümet var, kendi gibi düşünmeyenlerden öldüresiye nefret eden bir hükümet var" diye konuştu.

BU MU TERÖRİST?

Ağbaba, "Değerli arkadaşlar, on dört yaşındaki Berkin Elvan’ı terörist ilan edenler ve gecenin karanlığında tek suçu o caddeden geçmek olan Ali İsmail Korkmaz’a 'terörist' diyenler ve maalesef CHP milletvekillerini zaman zaman terörist olmakla, terör örgütlerine destek vermekle suçlayanlar. Bakın, 16 yaşında çocuğu boğazlayanları, gözlerini kapatarak boğazlayanları, gece gündüz kelle kesenleri, çocukları katledenleri, sadece mezhebi farklı anne babadan doğduğu için çocukları katledenleri -burada örnekleri çok- terörist ilan edememekte, 'terörist' diyememektedir. Değerli arkadaşlar, elinizi vicdanınıza koyun, bir bakın. Bu mu terörist, bu suçu işleyenler mi? Bu mu terörist, değerli arkadaşlar, bu mu terörist, bu mu terörist" diye sordu.

"İşte tam da AKP’nin bakışını gösteren iki tablo elimizde" diyen Ağbaba, "14 yaşında, eline ömründe silah almamış, ekmek almaktan başka suçu olmayan bir Berkin Elvan ve miting meydanlarında 'terörist' diye yuhalatılan bir Berkan Elvan ve karşısında, mezhebinden dolayı çoluk çocuk demeden kelle koparan insanlar ve maalesef bunların tamamı AKP’nin hamilinde, AKP’nin korumasında yapıldı. Ve maalesef, bunlara giden silahların, bu insanların katledilmesine neden olan olayların destekçisi de AKP Hükümetidir, AKP’dir" ifadelerini kullandı.

“Artık görmemek için kör olmak lazım” diyen Ağbaba, “Reyhanlı’da açıkça ayrımcılık yapıp '53 Sünni yurttaşımız öldü.' diyen, Yargıtay'da birkaç hakimin mezhebini kastederek 'Yargıtayı dedeler yönetiyor' diyen, Alevinin cemevine 'cümbüş evi' diyen, Alevinin cemevine 'terörist yuvası' diyen, savcıları mezhebine göre ayıran ve 'Bunların geni bozuk, meşrebi bozuk.' diyenler, bugün Irak’ta, Suriye’de eli kanlı terör örgütlerinin destekçisidir. Ve değerli arkadaşlar, ülkemizin, tarihinde yaşamadığı kadar bir iç çatışma riskiyle, istikrarsızlıkla karşı karşıyayız. AKP döneminde siyasi davalarda da nefret suçları açıkça işlenmiştir ve maalesef AKP iktidarı döneminde, kendi gibi düşünmeyen, kendinden olmayan herkesi terörist ilan etmiştir. Bu kanun teklifinin kabul edilmesini, çağdaş ülkelerdeki gibi bir yasamız olmasını diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.” (İHA/ANKARA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.