TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Halkapınar Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Halkapınar Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Mehmet Uzundal’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2014 07:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Halkapınar Mahallesi

İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül - MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (137'nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Halkapınar

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35170

Mahallenin nüfusu:  1.200

Mahallenin seçmeni: 400

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 41

Mahallenin muhtarı:  Mehmet Uzundal

Bizim Mahalle ziyaretlerinin 137 ncisini hemen hemen İzmir’de yaşayan herkesin bir şekilde gelip geçtiği ancak bir çoğumuzun farkına bile varamadığı bir mahalleye yapıyorum. Halkapınar Mahallesi  İzban ve İzmir Metrosu ile Eshot otobüslerinin aktarma istasyonlarının bulunduğu mahalle dar ve bakımsız sokaklarından ilerleyerek ulaştığım muhtarlıkta Mehmet Uzundal’la  mahalle hakkında yaptığım sohbette ‘bir dokundum, bin ah işittim’ misali oldu. İzmir’in göbeğinde belki birçok kimsenin girip gezmediği bir mahalle olan Halkapınar, sorunları boyunu aşmış kaderine terk edilmiş bir yerleşim yeri olarak karşılıyor beni.

KENT MERKEZİNDE VAROŞ

Birçok büyük kentte varoşlar genellikle şehrin yeni yerleşim yeri olan uzak bölgelerde çıkar karşımıza. Halkapınar’da durum tam tersine. Şehrin içinde birçok resmi kuruma ve merkeze yürüme mesafesinde bulunan Halkapınar, 40 sokağı ve Ahmet Sarışın Bulvarı diye açılan ama yıllardır araç bile geçmeyen bir durumda terk edilmiş görüntüsü sergiliyor. Tüik verilerine göre 561 olan nüfusu 240 konutta yaşıyor. 2 bin 829 işyerinin bulunduğu mahalle İzmir Gıda Çarşısını da içinde bulunduruyor.  Mahallede 1988’den buyana 26 yıl muhtarlık yapan Osman Altıntaş’dan görevi 30 Mart’da devir alan muhtar Mehmet Uzundal, mahallesinin sorunlarının çözümü için şimdiden bütün umuduru Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a bağladığını belirterek, “Duyumlarıma göre Sema Başkanımız yoksul ve sorunlu mahallelerde hizmet için ciddi projelerinin olduğu yönünde. Bende başkanımız ve ekibinin Halkapınar Mahallesi’nin yıllardır çözüm bekleyen sorunlarına çözüm bulacağından eminim. Bu anlamda ilk fırsatta Sema Pekdaş başkanımdan randevu isteyip bu sorunlarımı bir bir aktaracağım” dedi.

SORUNLAR HEP ÖTELENDİ

Halkapınar Mahallesinin kurulduğu günden beri sorunlarının hiçbir zaman çözüm noktasında çalışma yapılmamasını Devlet Demir Yolları’nın zamanla istimlak yapılacak beklentilerinden kaynaklandığına dikkat çeken muhtar Mehmet Uzundal, “Yıllarca bizim mahalleye bir park ve sosyal tesis yapılsın dinildiğinde burası istimlak edilebilir şeklindeki kaygılarla bu sorunlarımız ve beklentilerimiz hep boş çıktı. Son dönemde bu beklentilerimize birde Kentsel Dönüşüm beklentisi eklendi. Ya Allah aşkını bizim mahalle ne olacaksa bir an önce olsun, burada yaşayan vatandaşlarımıza bu kadar haksızlık yapıldığı yetmedi mi? Mahallenin iki girişinden birisi olan Hilal girişi akşam hava karardıktan sonra hiç kimsenin geçmeye cesaret edemediği bir yer olarak biliniyor. Buradan hava karardığında bir hastan olsa Tepecik Hastanesi’ne veya Eşrefpaşa Hastanesine gitmeniz mucize gibidir.  Buradan geçerken ya üzerimize bıçak veya sopa alacağız yada belimize silah koyup gideceğiz. Şehrin içinde kalan bir mahallede böyle bir sorunun olmasını yetkililerimiz nasıl karşılıyor bunu da merak ediyorum. Mahallemize Halkapınar tarafından olan girişinde ise akşam saatlerinde toplanan onlarca sokak köpeği buradan geçmek zorunda kalanların korkulu rüyası haline geldi. Ben bile kızım işinden dönerken her akşam aracımla sokağın başına gidip aracımla eve getiriyorum. Bu yıllarca bu şekilde devam ediyor” diye konuştu.

AÇIK CEZAEVİ HAYATI

Halkapınar Mahallesi’nde yaşamaya çalışan mahalle sakinlerini açık cezaevindeki mahkumlara benzeten muhtar Mehmet Uzundal, “Halkapınar Mahallesi sakinlerinin açık cezaevinde cezalarını çeken mahkumlardan hiçbir farkı yok. Mahalleye istediğiniz zaman rahatça girip çıkamıyorsanız, mahallenizde var olan sorunların yıllardır çözüm beklemesine rağmen yönetimler tarafından sorunları hep öteleniyorsa, bizim burada yaşadığımız hayata normal bir gözle nasıl bakacağız? Mahallemde ne bir park, ne okul nede sağlık ocağı hiçbir kamu kurumu yok. Aktarma İstasyonları ve gıda çarşısının hareketliliğinin binde biri bile bizim mahalleye bir katkısı yok. Buradan ne bir otobüs nede dolmuş hiç biri bizim mahallenin içinden geçmiyor. Yan tarafımızda bulunan Mersinli Mahalle bu anlamda bizden çok daha şanslı. Çocuklarımız okula bu mahalleye gidiyor, hastalarımızda tedavileri için yine bu mahalledeki sağlık ocağını kullanıyor.  Meles Çayının bir kolu olan dere açıkta akıyor, pis kokusu ve sivrisinek üreme alanı oluşundan mahallede sinekten durulmuyor. Hilal tarafın olan girişimize geceleri birileri tarafından kamyonlarla hafriyat getirilip dökülüyor. Konak Belediyemizin fen işlerini hemen her gün arıyoruz onlar gelip bu enkazı alıp kaldırıyor ama aynı gün gece yine molozlarla dolduruluyor.  Dökenlere niçin döküyorsunuz diyecek bir gücümüz yok, akşam karanlığında koca koca kamyonlar gelip mahallemizin bu tek ve en önemli girişimizi kapatıyor. Mahallemizin bir tarafı tamamen demiryollarına ait, bir yanı gıda çarşısına ayrılmış durumda. Hilal ve Mersinli mahalleleri de diğer sınırlarımızı belirliyor. Mahalle sakinlerimizin büyük bölümü yoksul ailelerden oluşuyor. Buraya Cumhuriyetin ilk yıllarında Arnavutluk’tan göçen ailelerin yerleşmesi ile başlayan tarihsel süreçte şimdi belirli bir sayıda da olsa Konya, Manisa, Afyon’dan göçerek gelenlerde yaşamakta. İçine kapalı bir konumda olduğu için bizim mahallemizin bir güzel yanı hemen herkes birbirini tanır ve hal hatır sorar. Özel günlerde dini ve milli bayramlarda halen eski geleneklerin yaşatıldığı örnek bir dayanışma bulunmaktadır. Biz artık diyoruz ki Halkapınar Mahallesi’ni ne yapacaksanız bir an önce yapın, artık bekleyecek sabrımız kalmadı, mahalleyi yerinden kaldıracak mısınız, kentsel dönüşüm mü yapacaksınız? Ne yapılacaksa biz hepsine hazırız, ama bir an önce bunu hayata geçirmelerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.