TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İzmir sevgimi ölçmek kimsenin haddine olmaz”

İzmir Valisi Mustafa Toprak AK Parti İzmir İl Yönetim ve Yürütme Kurulu’nu makamında ağırladı. Ziyaretin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İl Özel İdare mallarına dava açması yönündeki soruları yanıtladı

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2014 06:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“İzmir sevgimi ölçmek kimsenin haddine olmaz”

FEYZİ MİRHANOĞLU

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kapatılan İzmir İl Özel İdaresi malları için İzmir Valiliği’ne 160 tane dava açmasının ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak soruları yanıtladı. Toprak, “Biz her söyleme cevap verme noktasında değiliz, tartışmadan gerilimden uzak durmak gerekiyor.  Ben İzmir’e hizmet etme anlamında eksiklik yapamam. İzmir sevgisinin kimde ne kadar olduğunu ölçmek hiç kimsenin haddine olamaz” dedi.

“CEVAP VERME NOKTASINDA DEĞİLİZ”

Yaklaşık 200 adet davanın açılmasını “Dava açılması meşrudur” diyerek değerlendirdi. Bir dava açıldığında verilen kararın kanun, mevzuat, sorumluluk ve yükümlülükler çerçevesinde verildiğini vurgulayan Toprak, “Dava sayısı 500 tane de olabilir bin tane de olabilir. Kaç parça mal varsa hepsi dava konusu edilebilir. Dava açmak meşrudur çünkü. Bir karar veriliyorsa o karar, karar vericiler tarafından şüphesiz ki kanun, mevzuat, sorumluluk ve yükümlülükler çerçevesinde veriliyor. Bu beğenilir beğenilmez ya da şöyle ya da böyle denilebilir. Neticede bunun karşısında da bu karar verildikten hukuk devletinde demokratik alanda insanların ‘Bana göre doğru olmadı, yanlış oldu’ dediklerinde başvuracakları Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız yargısı var. Oraya da gittiğine göre bir problem de yok. Oranın vereceği karar herkesin saygı duyması gereken karardır. Ama bir kez daha ifade etmek istiyorum söylendiği gibi belki vatandaşımız tarafından bilinmeyen hususlar var. Her söylenene cevap verme noktasında değiliz. Çünkü gerilimden, tartışmadan uzak durmak gerekiyor. Yoksa söylenen her bir konuda en doğru cevabı verecek kabiliyete sahibim. Zaman zaman birtakım iddialar, ithamlar oluyor. Ben devletin valisiyim. Kim ne derse desin, ben sorumluluk ve yükümlülüklerimi biliyorum. Ahlaki, vicdani, hukuki, kanuni sorumluluklarımı da biliyorum. Ona göre çalışıyorum. Beğenirler beğenmezler ayrı bir konu. Bize karşı yönlendirilen iddia ve ithamlarda düzeltilmesi gereken çok şey var. Ben cevap verdiğimde ‘Vali neden cevap verdi’ diyorlar. Verilmiş olan bir kararla İzmir sevgisinin kimde ne kadar olduğunu ölçmek hiç kimsenin haddine olamaz. İzmir’de görev yapıyorsam, İzmir benim mukaddesatımdır (kutsal sayılan her türlü inanç ve davranışlar).  Ben İzmir’e hizmet etme anlamında eksiklik yapamam” diye konuştu.

“İŞ YAPMAK LAZIM”

İl Özel İdaresi’ne ait iş makinalarının her birinin ilçe belediyelerine ihtiyaçlar çerçevesinde dağıtıldığına dikkat çeken Toprak, “Onlar söyleyebilirler ama neticede uzatmaya gerek yok. Toplum önünde bu kadar tartışmak uygun değil. Esas iş yapmak lazım. İzmir’de herkes konuşuyor. İş yapılmadığı sürece 10 yıl da 15 yıl da konuşalım. Bir iş yapmadan vatandaşlara hoş gelecek söylemlerde bulunarak 5 yılı, 10 yılı, 20 yılı, 30 yılı gündemde kalabilecek konular var. Evet, herkes her şeyi açıklıkla tartışsın söylesin ama iş de yapalım. Bunların konuşulması iş yapmayı engelliyor. İzmir’e katkı sağlamak gerekiyor. Katkı sağlamıyor anlamında söylemedim. Toplum arasında problemler yaratıcı hususlardan uzak durmaya çalışıyoruz. Her bir söze karşı söyleyecek en doğru en akılcısı en şeffafı var. Bir mesele bir gün tartışılır ama yatıyoruz kalkıyoruz aynı hadiseler. O zaman yanlış olduğu düşünülen bir husus varsa, yargıya da gidildiyse daha ne? Burada bir savaş felaketi gibi bir şey yok” dedi.

“SIFIR ÇEKTİ DİYE BİR ŞEY YOK”

İlçelerdeki köylerin beldelerin mal varlıklarının yüzde 99’unun ilçe belediyelerine verildiğini belirten Toprak şunları söyledi: “Birilerinin ‘Hayır onlara vermeyin’ demesine rağmen komisyon malları verdi. İş makinelerinin yüzde 99’u ilçe belediyelerine devredilmiştir. Sıfır çekti diye bir şey yok. ‘Şurası benim için önemliydi’ dendiğinde evet sizler için önemli olabilir ama Tüm ülkede olduğu gibi bunların tasarrufu noktasında müracaat edildiğinde yeniden karar verilir. Bunu yapmak da mümkündür. Örnek vereyim, Bozdağ’da kayak tesisleri var, Orman Genel Müdürlüğü’nden tahsisle Özel İdare yatırım yaptı. Otomatikman Orman Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Büyükşehir gitse ‘Ben burayı çalıştırmak, ayağa kaldırmak istiyorum’ dese önünde hiçbir engel yok.”

“LAFA DEĞİL, HİZMET YARIŞINA BAKALIM”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun “İzmir’in malı İzmir’de kalacak” sözlerine de eleştiri getiren Vali Toprak, “Ben de kalırsa, ben çalıştıracağım, haksızlık olmayacak, hırsızlık olmayacak, ama sende kalırsa hırsızlık yapacaksın, üç kağıt yapacaksın… Böyle bir yargı, böyle bir anlamlandırma, yakıştırma çirkin olur, ahlaki olmaz, vicdani olmaz. Bakmak,  görmek lazım. Bir karar verildi, karar sonrasında bir yanlışlık var mı ona bakmak lazım. O zaman her kurum elindeki mal varlığını iyi bir şekilde değerlendirebiliyor mu, ona bakalım. Milli Eğitim’e bakalım, Maliye’ye bakalım, Büyükşehir Belediyesi’ne bakalım, ilçe belediyelerine de bakalım. Hizmet adına en iyi katkıyı kim koyacak? Kamu kurumları da, yerel yönetim de, her bir oluşum bu ülkeye hizmet edecektir. Herkesin güvenilir olduğunu ifade ediyorum. Hizmet yarışında laftan geri kalıp, taşın üstüne taş koymakta fayda var. Peşinen kurumları ve kişileri töhmet altında bırakacak iddia ve yaklaşımlardan uzak durmak lazım” dedi.

“İDDİA VE İTHAMLAR KABUL EDİLEMEZ”

“Ben de devletin valisiyim” diyerek sözlerini sürdüren Toprak son olarak, eleştirilere cevap vermek yerine neden sessiz kaldığını da şöyle açıkladı: “Belediyenin ideolojik ve siyasi yaklaşımı konusunda bir şey söyleyemem. Ben mesuliyetimin ve konumumun farkındayım. Sessiz olmam bilgisizliğimden, yetersizliğimden, eksikliğimden değil. İzmir insanını ve İzmir’e hizmet etme heyecanını kaybetmemek adına her türlü husumetten, olumsuzluktan uzak durmak adına bunu böyle yapıyorum” dedi. Hakarete dayalı olarak birilerini iddia ve itham içerisine alan ve orada bir olumsuz bakışa yol açan yaklaşımlar kabul edilemez. Bunu genel olarak söylüyorum. Her birimiz bulunduğumuz konumla birlikte ülkenin birlik ve beraberliğine katkı koymalıyız. Biz bu değerler içerisinde görevimizi yapmaya çalışıyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.