TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Paylaşım krizi sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan mal kavgası hız kesmeden devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun geçtiğimiz mecliste gündeme gelmesiyle tepkisini dile getirdiği İl Özel İdaresi mallarının paylaşımı CHP’li meclis üyelerince hazırlanan ortak bildiri ile tekrar gündeme geldi. Bildirinin meclis salonunda okunmasına tepki gösteren AK Partili meclis üyeleri oturumunu terk etti

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2014 08:01
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Paylaşım krizi sürüyor

A.FEYZİ MİRHANOĞLU

Haziran ayı 2’inci meclis oturumunu gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde son meclis oturumunda yaşanan mal paylaşımı kavgası kaldığı yerden devam etti. CHP’li meclis üyeleri, İl Özel İdaresi’nin malları ile ilgili hazırlanan ortak bildiriyi okumak isteyince salonda kriz çıktı. AK Partili meclis üyeleri yaşanan durumu protesto ederek meclis oturumunu terk etti.

MAL PAYLŞIMINDA SİYASİ NEDEN İDDİASI

CHP’li meclis üyeleri adına hazırlanan bildiriyi okuyan meclis üyesi Hatice Tatlı şunları kaydetti: “2014 yılında kapatılan ve İzmirlinin alın teri ile vergileri ile biriktirdiği yerel servet olan; İl Özel İdaresi mallarının belediyeler yerine Vali’nin kararı ile Hazine’ye devredilmesini İzmirliye yapılan büyük bir haksızlık olarak görüyoruz. Bin 690 gayrimenkulün Hazine’ye devredilmesinin amacının önce özelleştirme ve kimlere nasıl tahsisler yapılacağını tüm İzmirliler merak ediyor. İdare hukukuna göre, İl Genel Meclisleri ve belediyeler yerel yönetimler olup yerelde hizmetle görevlidir. İzmir’de İl Genel Meclisi kapatılıp hizmet götürdüğü merkez dışı köy ve beldelere hizmet yükümlülüğü bütünşehir yasası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yüklenmiştir. Yerele hizmet tekele yani, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğine göre, İl Genel Meclisi’nin mal varlığı ve hizmet araçlarının da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi gerekirken, sırf siyasi nedenlerle idare hukukunun temel prensipleri aykırı davranışla İzmir’e ait mallar merkezi idareye devredilmiştir.”

 

VALİ TOPRAK’A TEPKİ GÖSTERDİLER

Sözlerinin devamında İzmir Valisi Mustafa Toprak’a sert sözlerle yüklenen Bayraklı Meclis Üyesi Hatice Tatlı, “İl Özel İdare malı olan makinelerin Karayolları’nın Bergama şantiyesinde çürümeye terk edilmesi, hatta daha önce köylere verilen vidanjörlerin bile geri istenmesi kamu vicdanını sızlatmıştır. Valiler önce kendi kentlerinin çıkarlarını korurlar, onların haklarını savunurlar. Çağdaş, demokrat İzmir’in geçmişteki tüm valileri böyle davranmış ve bu nedenledir ki İzmirli valilerini hep saygıyla anmış ve isimlerini hep okullarda, caddelerde, parklarda yaşatmıştır. Bugün ise İzmirlinin alın terini öz varlıklarını İzmirliden kaçıran birisi olarak anılacağı unutulmamalıdır. Gelecek kuşaklara yerel servet olarak bırakılacak İl Özel İdare mallarının dağıtımının kentlere göre farklı yapılmış olmasını, çifte standart uygulanmasını, adaletli olmamasını İzmirliler ve biz Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri unutmayacağız” dedi.

“ÖZEL İDARE PERSONELİNİ BELEDİEYE DAĞITMAK YETMEZ”

CHP adına söz alan Tatlı, konuşmasına şöyle son verdi: “Trabzon’da, Konya’da tüm taşınmazlar ve makineler belediyelere devredilirken, İzmir’de neden hazineye, bakanlıklara devredildiğinin öncelikle açıklanması gerekiyor. Sadece İl Özel İdaresi personelini belediyelere dağıtmak yetmez, bizler yasada tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köy personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak alacak ve borçlarını bakanlıklara, Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşu ve ilçe belediyelerine devredilir” hükmü uyarınca adil bir paylaşım olması gerektiğini savunuyoruz. İzmir halkının hak ve çıkarlarını korumak belediye meclislerinin siyasi, hukuki ve ahlaki görevidir. Bu nedenle bizler Büyükşehir Belediye meclis üyeleri olarak görevimizi yerine getirmek için tüm çabayı göstereceğimizi, Büyükşehir Belediye Başkan’ımız Aziz Kocaoğlu’nun bu konuda verdiği mücadeleyi sonuna kadar destekleyeceğimizi, İzmirliye yapılan bu haksızlığı unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz.”

 

ESKİ AK PARTİLİ ÇAKAR’DAN PAYLAŞIM TEPKİSİ

Geçtiğimiz hafta Buca Belediyesi’nin meclis oturumunda da İl Özel İdaresi’nin paylaşılamayan mal varlıkları ile ilgili benzer bir çıkışın altına imza atan Eski AK Parti’li bağımsız meclis üyesi Yusuf Kenan Çakar da, meclis oturumunu terk eden AK Parti grubuna tepki gösterdi ve şöyle konuştu: “Bu kent ile ilgili önemli konunun mecliste görüşülmesinde sorun yoktur. Burada çıkan karar ve bildirilerin devlet hiyerarşisi gereği ilgili yerlere gönderilmesi normaldir. Yeni yasa ile özel idarenin tüm yetkileri Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiştir. Ayrıca sorumluluklar da artmıştır. Bunun yapılması için de yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerekir. Belediye çalışma yaparken merkezi hükümetin payları artırılması gerekirken araç gereç ve malların da belediyeye verilmesi gerekir. Çünkü yasa çıkarken bu uygulama vurgulanmıştır. Mal paylaşımı yaparken yerel yönetimlerin öne çıkartılması kanunun ruhuna uygun olacaktır. Kentte yaşayanlara adil davranmak ve hizmetin önünü açmak herkesin görevidir.”

HASAN ARSLAN: ZOR DURUMDAYIZ

Oturumda söz alan Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan da mal paylaşımları nedeniyle mağdur olduklarını söyledi. Arslan, “Çok zor durumdayız. Gelir müdürlüğü personelimizin olduğu bize tahsis edilen yer elimizden alındı. Biz, belediyeye ait yerleri kaymakamlığa tahsis edilmişken valiliğin bizim elimizden yeri alması haksızlıktır. İdare mahkemesine dava açtık. Hak yerini bulacaktır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.