TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyalize giren hasta doğum yaptı

İzmir'de 5 yıldır böbrek yetmezliği çeken kadın, hem evde diyalize girdi hem de başarılı bir gebelik döneminin ardından bebek sahibi olarak doktorları bile şaşırttı

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2014 07:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Diyalize giren hasta doğum yaptı

İzmir'de 5 yıldır böbrek yetmezliği çeken kadın, hem evde diyalize girdi hem de başarılı bir gebelik döneminin ardından bebek sahibi olarak doktorları da şaşırttı.

Son 5 yıldır böbrek yetmezliği çeken, hastalığı öncesinde de dünyaya getirdiği bir kızı olan 30 yaşındaki Fatma Satılmış, ikinci kez anne olmanın mutluluğunu yaşadı.

EVDE DİYALİZE GİRİYOR

Böbrek yetmezliği teşhisi konulduktan sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı'nda tedavi gören Satılmış, yaklaşık 2 yıl diyalize girdi.

Verilen eğitimlerinin ardından 3 yıldır diyalize girmeyi evinde sürdüren Satılmış, bu süreçte hamile kaldı. Haftada 24 saat evde diyalize giren Satılmış'ın bu tedavi süreci, gebelik döneminde doktor kontrolüyle 40 saate çıkarıldı. Başarılı bir tedavi süreci ve gebelik dönemi geçiren Satılmış, 38 haftalıkken doğuma alınarak ikinci çocuğunu dünyaya getirdi.

Fatma Satılmış, şu anda 12 yaşında olan kızının böbrek yetmezliğinden önce dünyaya geldiğini, hastalığının ortaya çıkmasının ardından sıkıntılı bir süreç geçirdiğini anlattı. Bu süreçte hamile kalmasının sıkıntılı olacağına yönelik çok şey duyduğunu ifade eden Satılmış, "Bir yandan evde diyalize girip diğer yandan ise Tuba ismini verdiğim ikinci çocuğumu dünyaya getirmekten çok mutluyum" dedi.

BAŞARI ÜSTÜNE BAŞARI

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Ok, diyalize giren kadınlarda tam gebeliğin gerçekleşmesiyle ilgili bazı sıkıntıların oluşabildiğini belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından diyaliz hastalarına ücretsiz olarak sunulan evde hemodiyaliz sayesinde hastaların yaşam kalitesinin arttığına işaret eden Ok, "Fatma hanımda gebelik oluşma ihtimali çok azdı. Diyalizin evde oluşu gebe kalma şansını artırdı" dedi.

Evde hemodiyalizin, böbrek naklinden sonra normal böbrek fonksiyonuna en yakın tedavi türü olduğunu vurgulayan Ok, evde hemodiyaliz ile sağlanan yaşam süresinin kadavradan böbrek nakline eşit olduğuna dikkati çekti.

Kişilerin bu hizmeti evlerinde almak için en yakın hemodiyaliz merkezine ya da hastaneye başvurabileceğini dile getiren Prof.Dr. Ok, "Hiçbir ücret ödenmez ve tüm gereksinimler hizmeti sunan diyaliz merkezi tarafından karşılanır" dedi.

Fatma Satılmış'ı evinde ziyaret ederek ikinci kez anne olmasından dolayı tebrik eden İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz da, evde hemodiyalizle birlikte sağlıklı bir gebelik ve doğumun "başarı üstüne başarı" olduğunu ifade etti. (AA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.