TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Böyle bir prosedür yok”

Menemen’de Cemevi’nin açılışında İstiklal Marşı okutulmadığı gerekçesiyle işine son verildiği iddia edilen Cantürk Karakaya için alevi dernekleri ayağa kalktı

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2014 08:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Böyle bir prosedür yok”

HALİDE DEMİR - Alevi Yol Kültür Derneği Genel Başkanı Deniz Yıldırım Yeşilbağ, Menemen’de, kendilerine bağlı cemevinin bir yıl önceki açılışında İstiklal Marşı okutulmadığı iddiasıyla üyeleri Cantürk Karakaya’nın belediyedeki işine son verilmesine sert tepki gösterdi.

Yeşilbağ, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in, Asarlık Alevi Yol Kültür Derneği ve Cemevi’nde üyeleri Cantürk Karakaya’nın işine seçimlerden bir sonra 31 Mart’ta gerekçe göstermeksizin işine son verdiğini, işine son verildiğinin kendisine 11 Nisan’da ‘sözlü’ olarak bildirildiğini ancak 22 Nisan tarihli çıkış belgesinde ‘kendi isteğiyle işten ayrıldığı’ ibaresinin yazıldığını söyledi.

ORASI BİR İNANÇ YERİ

Alevi Yol Kültür Derneği Genel Başkanı Deniz Yıldırım Yeşilbağ, durum üzerine Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ile görüşmeye gittiklerini ve Başkan Şahin’in kendilerine gerekçe olarak, ‘Cemevinin açılışında İstiklal Marşı okunmadı bunun tek gerekçesi Cantürk Karakaya’dır’ demesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Gazetemize yaşanan durumu anlatan dernek başkanı Yeşilbağ, cemevinin bir inanç merkezi olduğunu, resmi bir kurum olmadığını vurgulayarak, “Bu tamamıyla bir bahane. Cemevi açılışı orası. Evet dernek şubemiz var ama orası halkın yaptığı bir yer. Belediyenin ufak tefek destek verdiği bir cemevi. Bir inanç merkezi. Dolayısıyla bir inanç merkezi resmi kurum olarak açılış yapamaz. İstiklal Marşı okunmasına gerek yok. Cemevinin açılışında dede dua okur, niyaz eder. Sonra cemevinin içine girilir. Hangi caminin açılışında İstiklal Marşı okunur? Orası da bir inanç yeri. Böyle bir prosedür zaten yok. Bu ülkede laikliğe, Atatürkçülüğe, demokrasiye Aleviler kadar sahip çıkan yoktur. CHP bugün Tahir Şahin dahi başkanlığı Aleviler sayesinde kazandı. O bölgeler tamamen Alevi insanların yaşadığı yerler. Tahir Başkan öyle bir bahane ile geldi ki karşılığında ‘Bir şey duyamamam. Bana destek gelir’ diye düşündü galiba. Oranın bir cemevi olduğunu unuttu galiba” şeklinde konuştu.

BİZE LAİKLİĞİ, ATATÜRK’Ü, İSTİKLAL MARŞI’NI ÖĞRETMEYE KALKIŞMASI HADDİ DEĞİL

Tepkisini, “Tahir Şahin’in haddi değil bize laikliği, Atatürk’ü, İstiklal Marşı’nı öğretmeye kalkışması. Kalkıp böyle bir gerekçeyle davranması. Cantürk kendi isteğiyle çıkmış diye bir bahanenin arkasına sığınsaydı, anlardık”  diyen Yol Kültür Derneği Genel Başkanı Deniz Yıldırım Yeşilbağ, Başkan Şahin’in tavrını ‘faşizan bir tavır’ olarak nitelendirdi.

BAŞKAN ŞAHİN HALA BİZE DÖNMEDİ, BASIN AÇIKLAMASI DA YAPACAĞIZ

Yeşilbağ, Başkan Tahir ile durumu görüşmelerine karşın yaşanan haksız durumun düzeltilmediğini, bu nedenle bugün öğleden sonra basın açıklaması da yapacaklarını açıklayarak, “Başkan Şahin’den randevu talebinde bulunmuştuk, alamayınca 11 kişilik bir heyetle sabah belediyenin önüne gittik. Önce görüşmek istemedi, sonra randevu vereceğini söyledi. Biz gitmeyeceğimizi söyleyince kabul etti. Ben konuşup; ‘Arkadaşımız işten çıkarılmış, kendi isteğiyle çıktı maddesi eklenmiş. Asıl gerekçenizi sizden duymak için geldik’ dedim. ‘Cemevinin açılışında İstiklal Marşı okunmadı, bu durumun tek sorumlusu kendisidir’ dedi. Bunun üzerine bir yıl önce olmuş bir olayın neden bugün sonuçlandığını sorduk. ‘Her şeyin bir zamanı vardır’ dedi. Açık olmasa da seçimden sonrayı beklemeye getirdiğini ifade etti yani. ‘Devletin parasını istiklal Marşı’nın okutulmadığı bir yere veremem’ dedi. Ben de, ‘Bu bir faşizan bir tavır. Karşı karşıyayız’ dedim ve çıktık. Hala bir dönüş olmadı bize. Bu işin peşini bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

BAŞKAN MARŞ OKUNMAMASININ SORUMLUSU OLARAK BENİ GÖSTERDİ

İşine son verilen Cantürk Karakaya, belediyede taşeron firmaya bağlı olarak altı yıldır çalıştığını, böyle bir gerekçeyle işine son verilmesine anlam veremediğini belirterek,  “Son gelişen bir şey yok. Basın açıklaması yapacağız. Nedenini sorduk, geçen yıl cemevinin açılışı vardı. İstiklal Marşı okunmadığını gerekçe gösterdi başkan. Sorumlu olarak beni gösterdi. Bütün inanç yerlerinde gittiği yerlerde inancını yaşar. Biz hiçbir zaman laikliğe karşı değiliz. Laikliği biz Alevilerden öğrensinler. Böyle bir gerekçe olabilir mi? ‘Geçen yıl niye yapmadınız?’ dediğimizde, ‘Her şeyin bir zamanı var’. Oylarımızı alıp 31 Mart’ta çıkışımızı verdiler. Altı yıldır çalışıyordum. Taşeron firmada asgari ücretin bir üstü rakama çalışıyordum” diye konuştu.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.