TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’in yeni “asfalt üssü”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin konforlu ve güvenli ulaşım için yollara döktüğü dayanıklı asfaltlar, İZBETON bünyesinde kurulan laboratuvarda hazırlanıyor. Bornova’daki merkezde, asfalt kalitesinin kontrolünün yanı sıra yeni asfalt dizaynları da geliştiriliyor

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2014 07:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’in yeni “asfalt üssü”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent yollarına döktüğü asfalt, uzun-zorlu araştırmalar ve bilimsel çalışmaların sonunda üretiliyor. İZBETON A.Ş. bünyesinde kurulan asfalt laboratuvarındaki üretim süreci, ham maddenin kontrolüyle başlıyor. Halk arasında mıcır olarak bilinen “agreda” ile zift olarak bilinen “bitum” bir dizi zorlu testten geçiriliyor. Geçer not alan hammaddenin asfaltı oluşturacak oranı, hassas hesaplamalar sonucu kullanılacak bölgedeki araç yoğunluğuna göre belirleniyor. Laboratuvar çalışanlarının “asfaltın reçetesi” dedikleri oranla yoğun araç trafiğinin olduğu yollarda daha sert ve kalın malzeme kullanılırken, araç yoğunluğunun az olduğu bisiklet yolu gibi düzenlemelerde ise daha küçük malzemeler kullanılarak pürüzsüz yüzey sağlanıyor.

GEÇİRGENLİK VE YOĞUNLUK ÇOK ÖNEMLİ

Testlerin ardından geçilen üretim ile saha uygulaması aşamalarında da asfalt laboratuvarına büyük görev düştüğünü belirten Laboratuvar Sorumlusu Gökay Genç, “Hammadde aşamasında “agreda”nın boyutunu, kırılganlığını, aşınmasını test ediyoruz. Birleştirici madde olan “bitum”un ise yoğunluk, geçirgenlik ile yanma, yumuşama ve parlama noktalarının testlerini yapıyoruz. Kontrollerimize üretim ve saha uygulaması aşamalarında da devam ediyoruz. Yaptığımız kontrollerle sağlıklı bir üretim ile sağlıklı uygulamanın gerçekleşmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

BİSİKLET YOLLARINA YENİ DİZAYN

Asfalt laboratuarı, sadece üretim aşamasında değil geliştirme aşamasında da etkin rol oyuyor. Örneğin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kıyı Tasarımı Projesi kapsamında hayata geçirdiği bisiklet yollarında, bundan sonra laboratuvarda özel olarak geliştirilen yeni dizayn asfalt kullanılacak. 0,5 yoğunluktaki agreda kullanılarak üretilen özel asfaltla bisiklet yollarının daha pürüzsüz ve konforlu olması hedefleniyor. Bisiklet yollarına özgü mavi rengin daha uzun süre bozulmadan kalmasını da sağlayacak yeni asfaltın ilk uygulaması, yapım aşaması devam eden Bayraklı-Turan arasındaki bölgede uygulanacak. (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.