TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Sineması’nın 100'ncü yılı Çeşme’de kutlanacak

Türk Sineması’nın doğuşunun yüzüncü yılı, Çeşme'de düzenlenecek 'Türk Film Şarkıları' konseriyle kutlanacak; 170 kişilik koro, sinemamızın unutulmaz klasiklerini seslendirecek

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2014 07:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türk Sineması’nın 100'ncü yılı Çeşme’de kutlanacak

1914 yılında Fuat Uzkınay tarafından çekilen belgeselle doğan Türk Sineması’nın 100'ncü doğum günü, turizm cenneti Çeşme'de düzenlenen konserle kutlanacak. Çeşme Belediyesi'nin destekleriyle; Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Derneği (AKSAM), Antalya Musiki Derneği ve Çeşme Kültür ve Sanat Derneği üyelerinden oluşan, aralarında TRT sanatçılarının da bulunduğu 150 kişilik koro, 20 kişilik saz ekibiyle birlikte "Türk Film Şarkıları" konseri verecek. Yeşilçam ve Türk müziğinin vazgeçilmez klasikleri Çeşme'de tekrar hayat bulacak.

HALKA AÇIK

Şef Burhan Kul yönetiminde gerçekleşecek konserde, "Artık Sevmeyeceğim", "Seven Ne Yapmaz", "Yalancı Yarim", "Gümüş Gerdanlık" gibi Yeşilçam'ın unutulmaz klasiklerine 'ses veren' eserler kulakların pasını silecek. Sinemamızın 100'ncü yaşını kutlamak amacıyla düzenlenen etkinliğe, Yeşilçam'a yıllarını vermiş sanatçılar da onur konuğu olarak katılacak. Yarın (23 Haziran Pazartesi) 21.00'de Çeşme Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşecek konserin halka açık olduğu bilgisini veren Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Yeşilçam hayranları ve Türk sanat müziği sevenleri, bu anlamlı geceye şahit olmaya davet ediyoruz" dedi.

İlk film: Rus Abidesi'nin Yıkılışı

Türk sinemasının ilk filmi olan "Ayastefonas'taki Rus Abidesi'nin Yıkılışı", Osmanlı, 1'nci dünya harbine girdikten 3 gün sonra çekildi. Bu film, 93 Harbi'nde yaşanan Rus yenilgisinin 'hatırası' olarak dikilen Yeşilköy'deki (Ayastefanos) 150 metre yüksekliğindeki 'Rus Abidesi'nin yıkılışını anlatır. Anıtın dinamitle patlatılmasını görüntülemeye gelen Avusturyalı firmanın çalışanları, filmin bir Türk tarafından çekilmesi gerektiği düşüncesiyle gösterilen tepkiden sonra, Fuat Uzkınay'a projeksiyon makinesini kullanmayı öğretir. Uzkınay'ın görüntülediği belgesel niteliğindeki film, Türk sinemasının ilk eseri olarak kayıtlara geçer. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.