TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Yeşiltepe Mahallesi

Konak Bahri Baba’dan 21 numaralı otobüsle Varyant’ı tırmanıp, Halil Rifat Paşa’ya döndükten sonra tarihi Sarıkamış İlkokulu durağında inerek ulaştığım Yeşiltepe Mahallesi 150 nci durağım oldu

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2014 08:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Yeşiltepe Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Yeşiltepe Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Ayşin Eker’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (150 nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Yeşiltepe Mahallesi

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35260

Mahallenin nüfusu:  1.290

Mahallenin seçmeni:  900

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 19

Mahallenin muhtarı:  Ayşin Eker

Konak Bahri Baba’dan 21 numaralı otobüsle Varyant’ı tırmanıp, Halil Rifat Paşa’ya döndükten sonra tarihi Sarıkamış İlkokulu durağında inerek ulaştığım Yeşiltepe Mahallesi 150 nci durağım oldu. 30 Mart’ta muhtar olan Ayşin Eker’i, merdivenli sokağın başında beklerken buldum. Muhtarlık ofisi olarak kullandığı evinin bahçesinde içtiğim çay ve mahalle hakkında yaptığım sohbeti yazmaya kalsam sayfamız yetmez. Maliye’den emekli Ayşin Eker, gözlerindeki ışıltı ile karşısındaki kişiye öylesine bir pozitif enerji veriyor ki, sohbet hiç bitmesin dercesine notlarımı aldım. 2009 yılında kendisine muhtar ol teklifini geri çeviren Ayşin eker, 30 Mart seçimine bir ay kala aday olmaya karar verip, seçimlere doğup büyüdüğü sokaklarda  seçmenleri ziyaret ederek başlamış. Mevcut muhtarın damadının aday olduğu seçimi başarı ile geçen Ayşin Eken, kelimenin tam anlamıyla mahallesine aşık birisi. Evin küçük bahçesi öylesine dolu ki izlerken bir şeyleri kaçırmayayım diye tüm dikkatimi ağaçlara ve bahçenin zeminine odaklayıp kaldım. Çünkü bu küçük bahçede, daha önce evlerinde birlikte yaşadıkları kedinin, köpeğin ve kuşun mezarı dahil mini bir oyun alanı bile ayrılmış durumda. Bahçenin şimdiki sakinleri kedi ve iki kaplumbağa, kaplumbağa Ayşin Hanımın sesini duyduğunda ağaçların altından çıkarak yanına geliyor ve elinden yeşil otları yiyor. Böylesine dostça ve sıcak bir doğada ister istemez etkileniyorsunuz. Bende kısa röportajın ardından ayrılırken içimde beliren hüznü sokaklara fotoğraflarken dağıtmaya çabalayıp durdum.

İZMİR AYAKLAR ALTINDA

Yeşiltepe Mahallesi’nin haberi için sokakları dolaşırken çok güzel bir körfez manzarası bekliyor burada oturanlara gıpta ediyor ve fotoğraf makinemin deklanşörüne art arda bastım.  Merdivenli sokakları dolaşırken doğanın şiddetine ve sahibinin ilgisizliğine dayanamayan bir evin yıkılıp yok olduğunu ve bir kısım ev malzemesinin de bu yıkıntı içinde olduğunu görüyorum. Bir taraftan Yeşiltepe Mahallesi’nin hayat dolu ve işine aşık muhtarı Ayşin Eker’in anlattıklarını düşünüyorum, diğer yandan böyle bir mahallede neden ev tutmamışım diye hayıflanarak, parkın köşesini döndüğümde 401 sokak başında ilginç minaresi ile Selimiye Camisini görüyorum.  19 ncu yüzyıl sonu 20 nci yüzyıl başında yapılmış yanında yıkılmış medrese kalıntısı da bulunan Selimiye Hacı Ethem Camisinin alt duvarında ki mermer yazıtın bir Yahudi kadına ait mezar taşı olduğunu ve bu bölgenin eski bir Yahudi yerleşimine ait maşatlık, mezarlık olduğu bilgisine ulaştım. Hangi sokağın köşesini dönsem hemen karşımda körfezin muhteşem görüntüsünü seyretmek gerçekten harika bir duygu.

YEŞİLİN KOKUSU, MAVİNİN BÜYÜSÜ

Yeşiltepe Mahallesi sokaklarını dolaşırken en çok etkilendiğim evlerin bahçelerindeki çiçek ve ağaçlardan sokağa taşan buram buram güzel kokuları hissederek körfezin mavisinin bu kadar büyüleyici olduğuna tanıklık etmek gerçekten anlatılması zor bir duygu. 15 sokağı bulunan Yeşiltepe Mahallesi’nden Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Halil Rifat Paşa, Mithatpaşa ve Birleşmiş Milletler Caddeleri geçiyor. Çevresinde Mecidiye, Güngör, Çahabey, Barbaros Mahalleleri ile komşu olan mahallenin imar durumunun 2 buçuk kat olduğuna dikkat çeken muhtar Ayşin Eker, bazı ev sahiplerinin bu karara uymadıklarını belirterek, “Şimdi bizim buralarda benim çocukluğumda bahçede otururken İnciraltı’na kadar her yeri görürdük. Oysa şimdi yapılan apartmanlar ne yazık ki mahallenin bu güzelim görüntüsünü değiştirdi. Önceleri mahallemizin oturanlarının büyük bölümü ev sahibiydi. Zamanla durumu müsait olanlar taşınınca şimdi çoğunluk kiracı olarak ortaya çıkıyor. Hemen her kesimden gelen komşularımız var. Bunlarla da uyum konusunda bir problem yaşamıyoruz. Mahalle sakinlerimizin büyük bölümü emekli. Mahallemizde tarihi Sarıkamış İlkokulu ve Tarihi Kız Lisesi var. Tabii bu okullardan mezun bir çok değerli komşumuz vardı. Aklıma gelenler Ayhan Tiryaki, Askeri Tabip, Çevirmenlik yapan Zeliha ve Nafia Bilge, Emniyet mensubu Hatice Gültekin, Sezen Aksu, Kız Lisesi’nden benden bir sınıf öndeydi, annesi Şehriban Yıldırım, benim öğretmenimdi. Radyo Tiyatrosu sanatçısı Nevver-Adnan Altıntaş, Sevim Tin,  Hülya Sevi, Aysel Sevi ayrıca Saat Kulesi’nin onarımını yapan mermer ustası Tamer Sevi de bizim mahallemizdendi.  Öğretmenimiz Nesrin Çetin Asker’i de unutmamak gerek” dedi.

YEŞİLTEPE’DE DEVLET AĞIRLIĞI

Yeşiltepe Mahallesi’nin sınırları içinde o kadar çok devlet kurumuna ait kurum binaları ve sanata ev sahipliği yapan mekanlar var. Muhtar Ayşin Eker, bu kurumları sayarken haklı bir gururla gözleri ışılayarak sayıyor bu kurumları; “Bizim mahalle hemen hemen her devlet kurumunun binasının bulunduğu bir yer olarak çıkıyor karşımıza. Bunlar, Atatürk İl Halk Kütüphanesi, İzmir Etnoğrafya Müzesi, İzmir Resim ve Heykel Müzesi, Dokuz Eylül Üniversitesi  Devlet Konservatuarı,  İzmir Kız Lisesi, Sarıkamış İlkokulu,  Kültür ve Sanat Eğitim Vakfı Akademisi, Sabancı Kültür merkezi, Polis Evi, Subay ve Astsubay Ordu evleri bizim mahallenin simgesi konumundaki kurumlardır. Buralar bizlerin çocukluğunda o kadar nezih bir yerdi ki anlatmaya doyamam. Bizler Konak ve Karataş’ta denize girerdik, hangi evde ne varsa bütün mahalle buna ortak olurdu. Kıvançta ve tasada her zaman paylaşımın etkili olduğu bu mahallede muhtar olarak bulunmak benim için şimdi apayrı bir duygu. Bu duygularla mahalleme en iyi hizmeti sağlayacağıma inanıyorum” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.