TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meslek öğrenmek için harçlık alıyorlar

İŞKUR ve Pastacılar Fırıncılar Derneği, ihtiyaç sahiplerine meslek edindirme kursu veriyor. Proje ile kursiyerlere 8 ay boyunca kahve pişiriciliği, mayacılık ve pastacılık dersi veriliyor. Kurs sonunda işe yerleşme garantisini de alan kursiyerler, üstüne bir de her ay 500 TL harçlık alıyor

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2014 07:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Meslek öğrenmek için harçlık alıyorlar

İŞKUR ve Pastacılar Fırıncılar Derneği, İzmir’deki dezavantajlı gruplar ve ihtiyaç sahiplerine 'balık vermiyor, balık tutmayı' öğretiyor. Ortaklaşa yürütülen proje kapsamında kursiyerler 8 ay boyunca kahve pişiriciliği, mayacılık ve pastacılık dersleri alıyor, ardından İzmir’deki iş yerlerine istihdam ediliyor. Projenin en dikkat çekici yönü ise kursiyerlere 8 ay boyunca ayda 500 TL harçlık verilmesi ve sağlık sigortalarının karşılanması. Kursiyerler, eğitim sonunda İzmir'deki en seçkin pastanelere ve beş yıldızlı otellere yerleştirilirken, proje kapsamında bir ay içerisinde Fransa, İtalya, Meksika ve Türk ve Osmanlı mutfağı kursu ile su ürünleri kursunun da açılacağı belirtildi. Açılacak su ürünleri kursu ile midye üreticiliği merdiven altından çıkacak, sağlıklı midye üreten personeller yetiştirilecek. Şimdiye dek 670 kişiyi mesleğe kazandıran İŞKUR ve Pastacılar Fırıncılar Derneği'nin hedefi ise her yıl bin işsize meslek öğreterek onları istihdam etmek.

İSTİHDAM GARANTİSİ

Meslek öğretme kursu ile ilgili bilgiler veren Pastacılar Fırıncılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aslan şöyle konuştu: “İŞKUR ile birlikte 2011 yılından beri bu projeyi yürütüyoruz. İşsizlerimizi eğitime tabi tutup daha sonra istihdam ediyoruz. Kurs, 8 ay boyunca haftanın 5 günü 5 saat olarak veriliyor. Kursiyerlere her geldikleri gün için İŞKUR tarafından 25 TL harçlık veriliyor. Bunun yanı sıra sağlık sigortaları yapılıyor. MEB tarafından belge sahibi oluyorlar. Biz de şirketlere götürüp istihdam sağlıyoruz. Eğitime almadan önce işverenlerimizden istihdam garantisi alıyoruz. Taleplerini topluyoruz. Talebe yönelik olarak işsizlerimizi eğitiyoruz. Daha sonra talep edilen yere götürüyoruz. Kursa alımlarda önceliğimiz, işsiz ve ihtiyaç sahibi, dezavantajlı gruplar.”

“15-20 YILDIR HİÇ ELEMAN YETİŞMEDİ”

4 binin üzerinde iş yeri olduğunu söyleyen Aslan, tüm işyerlerinin kalifiye elemana ihtiyacı olduğunu belirterek son 15-20 yıldır hiç eleman yetişmediğini ifade etti. Önceki yıllarda usta-çırak ilişkisinin hakim olduğunu kaydeden Aslan, “Eskiden anne-babalar çocuklarını götürüp ‘Eti senin kemiği benim’ derdi. Çıraklıktan yetişirlerdi ama artık eleman yetişmediği için sektör ilerleyemedi ve sıkıntıya girdi ama 3-4 yıldır rahatlamaya başladı. Çünkü güvendiği bir okul var. En azından ‘İşimi büyüttüğümde benim için eleman yetiştiren İŞKUR var, devlet var hükümet var’ diyorlar. Bu yüzden rahatlıkla işyerlerini büyütmeye başladılar” dedi.

“HOBİ AMAÇLI GELENLERİ ALMIYORUZ”

Kursa hobi amaçlı gelen vatandaşları kabul etmediklerini dile getiren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim için bu mesleğe ihtiyacı olan kişiler olması lazım. Az paralar alınmıyor. İşe girdiklerinde usta yardımcı olarak başlıyorlar ve en az bin 200 TL maaş alıyorlar. Çalıştıkça da maaş artıyor.” Kursta meslek öğretmek için üstüne bir de para verdiklerini söyleyen Aslan, sözlerine şöyle devam etti: “Meslek öğretmek için üstüne bir de para veriyoruz. Bu konuda hükümetimiz inanılmaz destek veriyor. Her dönem inanılmaz paralar harcanıyor. Her gelen vatandaşa ayda 500 TL para ödeniyor, sağlık sigortaları, öğretmen ücretleri, temizlik masrafları, malzeme parasını veriyorlar.”

“HEDEF YILDA BİN İŞSİZİ MESLEĞE KAZANDIRMAK”

Her şeyin bir hayalle başladığını ve elinde iki parça kağıtla yola çıktığını söyleyen Aslan, tek maksadının sektörde kalifiye eleman bulamayan iş yerlerine yardımcı olmak ve işsizleri mesleğe kazandırmak olduğunu ifade etti. Hedeflerinin yılda bin işsizi mesleğe kazandırmak olduğunu kaydeden Aslan, şöyle konuştu: “İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız, Tarım Bakanlığımız, destekçi oldular. Şimdiye kadar 670 kişiyi eğittik ve istihdam ettik. İzmir’in aklınıza gelebilecek en güzel pastanelerde, beş yıldızlı otellerde bizim yetiştirdiğimiz elemanlar çalışıyor. İnanılmaz derecede mutlular. Onların mutluluğunu görmek bizi mutlu ediyor. Önemli olan balık vermek değil balık tutmayı öğretmek. Bu arkadaşlarımızın hepsi de kurs sonunda istihdam olacaklar, yerine yeni arkadaşlarımız gelecek.”

YAŞ ARALIĞI 18-35 YAŞ

Kursa alımlarda işverenin taleplerine göre elemeler yapıldığını belirten Aslan, “100 kişi alacaksak bin 500 vatandaş müracaat ediyor. Gönül ister ki hepsini alalım ama gerçekten işe ihtiyacı olanlar önceliğimiz. İşyerleri 18-35 yaş arası işçi talebinde bulunuyorlar. Burası işverenin talebine göre çalışan bir yer” diye konuştu.

SAĞLIKLI MİDYE ÜRETEN PERSONELLER YETİŞECEK

Aslan, bu ay içinde Fransa, İtalya, Meksika ve Türk ve Osmanlı mutfağı kursunu da açacaklarını belirtti. Aslan, dünya mutfakları kursunun yanı sıra derslerin çeşitlendirileceğini, su ürünleri sınıflarında da çok yakında açacaklarını söyledi. Su ürünleri sınıfında, balıkçılık ve midyecilik öğretilecek, sağlıklı midye üreten personeller yetiştirilecek.

“KENDİMİZİ ÇOK ŞANSLI HİSSEDİYORUM”

Kursiyerlerden Eda Adısanoğlu ise, meslek öğrendiği için çok mutlu olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Burada meslek sahibi olacağımız için kendimizi çok şanslı hissediyorum. Böyle bir fırsat verdikleri için hocalarıma çok teşekkür ediyorum. İş garantisi var, günlük 25 TL alıyoruz. Aylık 500 lira oluyor. Sağlık sigortamız da ödeniyor. Çok mutluyuz.” (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.